Jan kijk naar rechts

Gips

Gipsplaten zijn er in verschillende uitvoeringen. Jan de Isolatieman biest bijvoorbeeld gewone gipsplaten aan maar ook gipsvezelplaten en cementgebonden platen. Gipsvezelplaten zijn bijvoorbeeld sterker dan gewone platen terwijl onze cementgebonden platen van Aquapanel waterbestendig zijn.

Filter

Waarom gipsplaten?

Met gipsplaten werkt u isolatiemateriaal netjes en snel af. Ze zijn licht van gewicht, onbrandbaar én werken geluidsisolerend. U schroeft de platen strak tegen elkaar aan en smeert vervolgens de voegen dicht, waarna u direct over de platen heen kunt verven. Gipsplaten worden daarom vaak gebruikt tegen de binnenzijde van daken, plafonds en voor scheidings- en voorzetwanden.

Soorten Gipsplaten

Gipsplaten worden gebruikt om de constructie netjes af te werken, zoals een wand of plafond. Bij Jan de Isolatieman vindt u twee soorten gipsplaten: met afgeschuinde kanten (AK) en met ronde kanten (RK). Bij AK gipsplaten worden de afgeschuinde kanten tegen elkaar geplaatst, waardoor er een voegnaad ontstaat. Deze naad kunt u heel gemakkelijk wegwerken met een voegenvuller, zoals Fill & Finish. Bij RK gipsplaten kunt u de naad niet wegwerken, waardoor het resultaat een stuk minder strak wordt.

Gipsplaten

Gipsvezelplaten zijn gemaakt van gips met papiervezel en veel sterker dan gewone gipsplaten. Ze zijn licht van gewicht, stootvast en voorzien van twee of vier afgeschuinde kanten, waardoor u een extra strak eindresultaat krijgt. Bij Jan de Isolatieman vindt u gipsvezelplaten van Fermacell, de zogenaamde SlimPanel platen. Deze platen zijn heel geschikt om isolatiemateriaal in de wanden en het plafond af te werken.

Gipsvezelplaten

Cementgebonden platen, zoals AquaPanel, zijn waterbestendige wandplaten. Ze zijn daarom heel geschikt voor constructies in ruimtes waar het heel vochtig kan worden én voor buiten, zoals de gevel. Cementgebonden platen zijn relatief licht van gewicht en hebben een hoge druk- en buigsterkte. Deze platen zijn daarom erg fijn om mee te werken en heel geschikt voor bijvoorbeeld doe-het-zelvers. Cementgebonden platen zijn daarnaast glad en stoot- en krasbestendig, dus u bent verzekerd van een strak eindresultaat.

Cementgebonden platen
pictogram met een hamer en een klussleutel

Gipsplaten afwerken

Wanneer u het juiste gereedschap gebruikt, zijn gipsplaten vrij eenvoudig te monteren en af te werken. Belangrijk is daarom dat u een isolatiemes, gipsplaatschroeven, gaasband en voegenvuller in huis heeft. Zoals eerder gezegd, kunt u gipsplaten afwerken zonder te stuken. U gaat als volgt te werk:


  1. Snijd de gipsplaat op maat. Dat doet u door de ene kant lichtjes in te snijden met een isolatiemes en een beetje druk op de plaat te zetten, zodat deze dubbelklapt. Als u de plaat daarna omdraait, kunt u op de achterkant in de vouw snijden. Dat is dus de kant met karton.
  2. Leg alle gipsplaten met de afgeschuinde of ronde kant tegen elkaar aan. Schroef ze vervolgens aan elkaar vast met gipsplaatschroeven. Houd daarbij vijftien tot twintig schroeven per vierkante meter aan.
  3. Als u gipsplaten met afgeschuinde kanten heeft, gebruikt u gaasband om de naden te verstevigen. Daarmee voorkomt u dat ze gaan scheuren en er kieren ontstaan. Bij gipsplaten met ronde kanten slaat u deze en de volgende stap over.
  4. Gebruik voegenvuller om de naden op te vullen. Wij raden Fill & Finish van Knauf aan, omdat deze voegenvuller gebruiksklaar is. Nadat u de naden heeft opgevuld, kunt u direct over de gipsplaten heen verven.
klusser maakt plavond klaar na het isoleren

Toepassingsmogelijkheden

Gipsplaten worden vooral gebruikt om isolatiemateriaal in het plafond en de binnenwanden af te werken. Met binnenwanden bedoelen we dan scheidings- en voorzetwanden. De verwerking voor de wand en het plafond is hetzelfde, maar er worden wel andere soort gipsplaten gebruikt.

Gipsplaten wand

Voor de wand kunt u het beste gipsplaten met twee afgeschuinde kanten gebruiken. U kiest dan voor een plaat die net zo lang is als de wand, zodat u alleen nog maar de naden tussen de platen hoeft op te vullen. Bij Jan de Isolatieman kunt u kiezen voor gipsplaten 2AK met een lengte van 120, 260 of 300 centimeter. De breedte bedraagt daarbij altijd 60 centimeter.

Gipsplaten plafond

Voor het plafond kunt u het beste gipsplaten met 4 afgeschuinde kanten of met ronde kanten gebruiken. Zoals eerder gezegd, blijven de naden bij gipsplaten met ronde kanten zichtbaar. Voor een extra strakke afwerking raden wij voor het plafond dus gipsplaten met vier afgeschuinde kanten aan. Het plafond is natuurlijk langer dan de wand, waardoor u niet wegkomt met twee afgeschuinde kanten.

Terug naar boven
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.