Wat is isolatie?

Jan met boek in zijn hand
Naturoll 032

Voordat u verder leest, is het belangrijk dat u goed begrijpt wat isolatie precies inhoudt. Isolatie zorgt voor een constante temperatuur in huis. Isolatiemateriaal voorkomt dus temperatuurschommelingen, waardoor u de verwarming minder vaak hoeft aan te zetten en u dus lagere energiekosten heeft. Daarnaast gaat isolatie in sommige gevallen geluidsoverdracht tegen. Wanneer u kiest voor geluidswerende wandisolatie, heeft u bijvoorbeeld minder last van echo. Wanneer u kiest voor geluidsisolatie op uw vloer, heeft u bijvoorbeeld minder last van krakende planken.

Jan met duim omhoog

"Isolatiematerialen verschillen niet alleen in toepassing, maar ook in isolatiewaarde en daarmee in prijs."

Welke delen van uw woning moet u isoleren?


Bovenstaande wil dus ook zeggen dat u verschillende onderdelen van uw woning kunt isoleren: de kruipruimte, vloer, wanden en het dak. Deze onderdelen kunnen we nog verder opsplitsen. Elk onderdeel van het huis vraagt om ander materiaal en een andere manier van isoleren. Om het nog wat ingewikkelder te maken, kunt u bepaalde isolatiematerialen voor meerdere klussen gebruiken.


Dakisolatie


Bij dakisolatie maken we onderscheid tussen het isoleren van een plat dak en het isoleren van een schuin dak. Een plat dak is anders opgebouwd dan een hellend dak en vraagt daarom om een andere manier van isoleren en andere isolatiematerialen. Een hellend dak wordt bijvoorbeeld bijna altijd vanaf de binnenkant geïsoleerd. Een plat dak kunt u ook vanaf de buitenkant isoleren.


Muurisolatie


Muurisolatie kunnen we onderverdelen in voorzetwandisolatie, spouwmuurisolatie en scheidingswandisolatie. Een voorzetwand wordt tegen een al bestaande muur geplaatst en een spouwmuur wordt aan de binnenkant van een buitenmuur geplaatst. Beide wanden zijn bedoeld om warmte vast te houden. Een scheidingswand wordt echter vaak geïsoleerd om geluidsoverdracht via de muren tegen te gaan.


Vloerisolatie


De meeste woningen hebben een houten vloer of een betonnen vloer. Hout werkt, wat betekent dat u ademend isolatiemateriaal voor uw houten vloer nodig heeft. Bij een betonvloer is dat niet per sé nodig. U kunt een ondervloer vanaf de boven- of onderkant isoleren, afhankelijk of u een kruipruimte heeft. Als u een kruipruimte heeft kunt u isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte en dus tegen de onderkant van de ondervloer plaatsen.


Kruipruimte


U kunt het plafond van uw kruipruimte alleen isoleren als de ruimte groot genoeg is om in te werken. Normaal gesproken is ongeveer een hoogte van 40 cm genoeg om te werken. Als dat niet het geval is, kunt u de kruipruimte isoleren door parels op de grond te strooien.


Wat zijn onderlinge verschillen in isolatie?


Isolatiematerialen verschillen niet alleen in toepassing, maar ook in isolatiewaarde en daarmee in prijs. Met isolatiewaarde bedoelen we hoe goed een materiaal de warmte vasthoudt. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe hoger de kosten van het materiaal. De isolatiewaarde wordt bepaald door drie andere waardes: rc-waarde, rd-waarde en lambda-waarde. Deze waardes komt u vaak tegen in de beschrijving van onze producten en bepalen samen de isolatiewaarde van een product. Om goed te begrijpen wat isolatie inhoudt, is het belangrijk dat u weet wat er met deze termen bedoeld wordt.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.