Jan De Isolatieman -

Zelf een voorzetwand plaatsen met glas- of steenwol

Een bestaande muur kunt u na-isoleren door daar een voorzetwand voor te plaatsen. Zo’n voorzetwand kunt u met diverse materialen isoleren, zoals glas- of steenwol. Een relatief eenvoudige klus, die u heel goed zelf kunt oppakken. Hieronder leest u daarom stap voor stap hoe u een voorzetwand met glas- of steenwol moet plaatsen!

1. De muur opmeten

1. De muur opmeten
1. De muur opmeten

Meet eerst de muur op waar u een voorzetwand tegenaan wilt plaatsen. Op basis van die berekening kunt u namelijk de benodigde materialen bestellen. Check goed welke lengte de profielen of balken voor het rachelwerk moeten zijn en hoeveel vierkante meter isolatiemateriaal u nodig heeft.


Bereken daarnaast hoe dik de voorzetwand mag zijn en kies op basis daarvan de dikte van het isolatiemateriaal. Dikker materiaal heeft een hogere isolatiewaarde, maar betekent ook dat de wand dikker wordt en u dus meer woonruimte inlevert.


Ontdek welke Rd-waarde u nodig heeft

2. Stootvoegen openboren

2. Stootvoegen openboren
2. Stootvoegen openboren

Boor een aantal stootvoegen aan de buitenzijde van de muur open en plaats daar bijenbekjes in. Daarmee zorgt u namelijk voor voldoende ventilatie achter de voorzetwand, waardoor u schimmel en condens voorkomt. U bevestigt een aantal bijenbekjes aan de boven- en onderkant van de muur.

3. Damp-open folie bevestigen

3. Damp-open folie bevestigen
3. Damp-open folie bevestigen

Voelt de muur wat vochtig aan? Bevestig dan eerst een damp-open folie over gehele muur. Daarmee voorkomt u namelijk dat er vocht het isolatiemateriaal intrekt. Snijd de folie op maat en lijm deze met folielijm vast. Als u geen last heeft van optrekkend vocht, kunt u deze stap overslaan.

4. Rachelwerk plaatsen

4. Rachelwerk plaatsen
4. Rachelwerk plaatsen

Bevestig een rachelwerk van houten balken tegen de muur. U bevestigt de balken horizontaal tegen de muur, met een hartafstand van ongeveer dertig centimeter. Vervolgens bevestigt u een houten balk aan de onder- en bovenzijde. Let daarbij op dat u deze waterpas plaatst, zodat de muur goed wordt uitgevlakt.


Gebruikt u metal stud profielen om het geraamte van de voorzetwand te maken? Dan vervangt u de houten balken met metalen profielen. U combineert dan U-profielen (liggers) met C-profielen (staanders).

5. Isolatiemateriaal klemmen

5. Isolatiemateriaal klemmen
5. Isolatiemateriaal klemmen

Snijd het isolatiemateriaal op maat met een isolatiemes of handzaag. Daarbij is belangrijk dat u aan elke kant van het materiaal ongeveer een centimeter overhoudt. Vervolgens klemt u het isolatiemateriaal strak tussen het houten of metalen rachelwerk van de voorzetwand.

6. Dampremmende folie plaatsen

6. Dampremmende folie plaatsen
6. Dampremmende folie plaatsen

Plaats een dampremmende folie over het isolatiemateriaal. Daarmee voorkomt u namelijk dat er vocht vanuit uw woning het materiaal intrekt. Snijd de folie op maat en niet deze aan de houten staanders vast. Heeft u metal stud profielen gebruikt? Dan kunt u de folie vast tapen. Plak daarna alle naden af.

7. Afwerken met gipsplaten

7. Afwerken met gipsplaten
7. Afwerken met gipsplaten

Werk de voorzetwand netjes af met gipsplaten. Deze zaagt u eerst op maat en schroeft u daarna vast met speciale gipsplaatschroeven. Plak de naden vervolgens af met gaasband en smeer ze dicht met voegenvuller, zoals Fill & Finish. Vul ook eventuele schroefgaten op en schuur de wand daarna glad.


Tot slot brengt u voorstrijkmiddel (primer) op de gipsplaten aan. Dit zorgt er namelijk voor dat de voegen niet meer zichtbaar zijn. De primer is na 24 uur droog en dan is uw voorzetwand helemaal klaar!