Jan hangt naar rechts

Kruipruimte isolatie

Heeft u een kruipruimte onder uw woning? Dan is het belangrijk dat u deze goed isoleert. Een kruipruimte voelt namelijk erg koud en vochtig aan. Zonder isolatie trekken kou en vocht gemakkelijk naar boven, rechtstreeks uw woning in. Daardoor daalt de temperatuur in huis én kunnen er vochtproblemen ontstaan. Kruipruimte isolatie is dus noodzakelijk, maar hoe pakt u dat aan? Welke materialen zijn daarvoor geschikt? En wat kost kruipruimte isolatie? Hieronder leest u alles wat u moet weten!

Meer informatie Meer informatie

De kruipruimte isoleren

U kunt een kruipruimte of kruipkelder op twee manieren isoleren, afhankelijk van hoe groot de ruimte is. Is de ruimte minstens 45 centimeter hoog? Dan past u vloerisolatie toe. Is de ruimte kleiner, dan past u bodemisolatie toe.

pictogram voor de bovenkant van een vloer

Bodemisolatie

Als uw kruipruimte te klein is om in te werken, kiest u voor bodemisolatie. Dat houdt in dat u de bodem van de ruimte bedekt met EPS-parels of DI-chips. Deze manier van isoleren is niet zo effectief en dient u daarom altijd te combineren met andere isolatie, zoals vloerisolatie vanaf de bovenkant.

Meer informatie Meer informatie
EPS-Parels om de kruipruimte te isoleren
Een kruipruimte wordt geïsoleerd met isolatieplaten
pictogram voor de bovenkant van een vloer

Vloerisolatie

Als uw kruipruimte groot genoeg is om in te werken, plaatst u isolatiemateriaal tegen het plafond van de ruimte. Daarmee isoleert u eigenlijk de onderkant van de vloer. Vloerisolatie vanuit de kruipruimte is effectiever dan bodemisolatie én u slaat daarmee twee vliegen in één klap: u isoleert de kruipruimte, maar ook de vloer. De rest van de pagina focust op deze manier van isoleren.

Meer informatie Meer informatie

Welke isolatie kruipruimte?

U kunt de kruipruimte en vloer met verschillende materialen isoleren. Het juiste materiaal is daarbij afhankelijk van wat voor soort vloer u heeft. Hout is extra gevoelig voor vocht, dus een houtenvloer vraagt om ander isolatiemateriaal dan een betonvloer.

Materialen houtenvloer

Materialen houtenvloer

Hout werkt, wat betekent dat een houtenvloer krimpt en uitzet. Daardoor ontstaan gaten en kieren, waar kou vanuit de kruipruimte gemakkelijk doorheen trekt. Deze gaten en kieren vult u daarom op met een flexibel en vooral ademend isolatiemateriaal, om vochtproblemen met het hout te voorkomen. Glaswol, steenwol en MW-35 zijn goede keuzes.


Glaswol is de goedkoopste optie, maar steenwol biedt betere geluidsisolatie. MW-35 zit qua eigenschappen tussen glas- en steenwol in, maar is wel een stuk gebruiksvriendelijker.

Meer informatie Meer informatie
Materialen betonvloer

Materialen betonvloer

Beton is zwaar, dus voor een betonvloer heeft u materiaal met een hoge drukvastheid nodig. PIR-, EPS- of XPS-platen zijn bijvoorbeeld goede keuzes. Deze zaagt u eenvoudig op maat en lijmt of schroeft u tegen het plafond van de kruipruimte vast.


Is het belangrijk dat de plaat zo dun mogelijk is, omdat de ruimte erg krap is? Dan kunt u het beste voor PIR-platen kiezen. PIR heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is heel geschikt om ‘slank’ te isoleren. Speelt dikte geen rol? Dan kunt u beter voor EPS of XPS kiezen. Deze materialen zijn namelijk een stuk goedkoper. Meer weten over de verschillen en overeenkomsten van PIR, EPS en XPS? Lees dan ons blog: Wat is het verschil tussen PIR, XPS en EPS?

Meer informatie Meer informatie
Werkwijze

Werkwijze

Bij een houtenvloer snijdt u het isolatiemateriaal eerst op maat en klemt het daarna tussen de houten balken vast. Wolsoorten zijn zeer flexibel en daarom gemakkelijk te klemmen. Let goed op dat u alle gaten en kieren dicht, zodat kou daar niet alsnog doorheen trekt. Werk de constructie tot slot af met een damp-open folie, om vochtproblemen te voorkomen.


Bij een betonvloer zaagt u de isolatieplaten eerst op maat en lijmt of schroeft u ze daarna vast tegen het plafond van de kruipruimte. Gebruik daarvoor een speciale isolatielijm of schroeven die sterk genoeg zijn om het gewicht van de platen te dragen. Een isolatiefolie is niet nodig bij een betonvloer.


Tip: vaak lopen er leidingen door de kruipruimte heen. Bedek deze met zogenaamde buisisolatie om de hitte op te vangen die daar vanaf straalt. Deze buizen zijn gemakkelijk te plaatsen en houden warmte vast die anders direct verloren gaat!

Man brengt isolatie aan
Isolatiewaarde Geluidsisolatie Prijs Gebruiksvriendelijk
Steenwol Gemiddeld Goed Gemiddeld Gemiddeld
Glaswol Gemiddeld Gemiddeld Laag Gemiddeld
MW-35 Gemiddeld Gemiddeld Gemiddeld Gemiddeld
PIR Hoog Laag Hoog Hoog
EPS Gemiddeld Laag Laag Hoog
XPS Gemiddeld Laag Gediddeld Hoog
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.