Kosten platdakisolatie

Jan met boek in zijn hand
EPS platen op een plat dak

Platdakisolatie is een belangrijk onderdeel van duurzaam en comfortabel wonen. Zonder isolatie gaat er tot wel dertig procent van de warmte in huis verloren via het dak. Daardoor daalt de temperatuur in uw woning, waardoor u minder wooncomfort ervaart én u meer betaalt aan energiekosten. Platdakisolatie is dus belangrijk, maar ook prijzig. Weten wat de kosten van platdakisolatie zijn? Hieronder leest u meer!

Jan met duim omhoog

"Voor platdakisolatie betaalt u gemiddeld tussen de €3000 en €4000."

Wat kost dakisolatie bij een plat dak?


Voor platdakisolatie betaalt u gemiddeld tussen de €3000 en €4000. Een flink verschil tussen het minimum- en het maximumbedrag, dus. Dat komt doordat de kosten van platdakisolatie afhankelijk zijn van verschillende factoren. Zo heeft het gekozen isolatiemateriaal invloed op de prijs, maar ook of u het plat dak vanaf de binnenzijde of het dak aan de  buitenzijde isoleert. Deze factoren hebben invloed de prijs van platdakisolatie:


Het type woning


Het plat dak van een vrijstaande woning (laten) isoleren is duurder dan het plat dak van een rijtjeshuis. Dat is logisch: het dak van een vrijstaande woning is groter, dus er zijn meer vierkante meters om te bedekken. Daarom betaalt u bij een groter huis meer voor het isolatiemateriaal én het vakmanschap.


Het isolatiemateriaal


Het ene isolatiemateriaal is goedkoper dan het andere. Zo is PIR-isolatie relatief duur en glaswol relatief goedkoop. Bedenk echter wel dat de prijs van het isolatiemateriaal vaak samenhangt met de isolatiewaarde. Meestal geldt: hoe hoger de isolatiewaarde, hoe duurder het materiaal.


Het vakmanschap


Als u het plat dak door een erkend vakman laat isoleren, kunnen de kosten flink oplopen. De ervaring leert namelijk dat er veel verschil zit in de uurtarieven die vakmannen hanteren. Zeker weten dat u niet te veel betaalt voor platdakisolatie? Vraag dan verschillende offertes op.


De werkwijze


Een plat dak isoleren vanaf de buitenzijde is duurder dan isolatie vanaf de binnenzijde. Isolatie vanaf de buitenzijde is namelijk moeilijker én de materialen zijn duurder. Let wel op: platdakisolatie vanaf de buitenzijde heeft ook een hoger rendement, dus uiteindelijk bespaart u er meer mee.


Plat dak isoleren prijs isolatiematerialen


De kosten van platdakisolatie worden grotendeels bepaald door het gekozen isolatiemateriaal. Dit hangt weer samen met de werkwijze: niet elk materiaal is geschikt voor isolatie vanaf de buiten- of juist binnenzijde. Hieronder vindt u een overzicht van alle materialen die geschikt zijn voor platdakisolatie en hun prijzen bij een dikte van 60 millimeter:
Isolatiemateriaal Toepassing Rd-waarde Kosten per m² (vanaf)
Steenwol Binnenzijde 1,60 € 4,61
Glaswol Binnenzijde 1,60 € 2,37
Minerale wol Binnenzijde 1,70 € 3,68
PIR-isolatie Buitenzijde 2,72 € 10,79
EPS-isolatie Buitenzijde 1,65 € 4,92
XPS-isolatie Buitenzijde 1,80 € 8,17

Kosten plat dak isoleren per m²


Een plat dak isoleren vanaf de buitenkant, een zogenaamd ‘warm dak’ creëren, kost u gemiddeld tussen de €70 en €100 per m². Een plat dak isoleren vanaf de binnenkant, een zogenaamd ‘koud dak’ creëren, kost u gemiddeld tussen de €25 en €40 per m². Platdakisolatie vanaf de buitenzijde is duurder, maar levert u uiteindelijk ook meer op. Uw investering nog sneller terugverdienen? Bekijk dan of u recht heeft op subsidie.


Lees meer over subsidie

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.