Dakisolatie mogelijkheden

Goede dakisolatie is erg belangrijk omdat een groot gedeelte van de warmte in een woning verloren gaat via het dak. Gemiddeld is dit 30% van de warmte en dit is erg zonde. Goede dakisolatie zal zichzelf vrij gemakkelijk terugverdienen en is daarom zeker de moeite waard om te overwegen. Wel krijgt u te maken met verschillende materialen en manieren om uw dak te isoleren en daarom geven wij graag wat meer informatie over de soorten dakisolatie.

Wanneer u uw woning wilt gaan isoleren, is het verstandig om te starten met dakisolatie. Het dak isoleren heeft namelijk het beste rendement. Gebruik maken van het juiste isolatiemateriaal is een vereiste, maar daarnaast moet u ook rekening houden met het type dak dat u wilt isoleren. Zo verschilt de isolatie van een hellend dak met die van een platdak en heeft ook de binnen- en buitenzijde hier nog invloed op. Zo is dakisolatie buitenzijde namelijk anders dan dakisolatie binnenzijde.

Dakisolatie platdak

De dakisolatie van een platdak gaat anders in zijn werk dan die van een hellend dak. Daarnaast kan een platdak van buitenaf geïsoleerd worden, maar ook van binnenuit. Voor het isoleren van een platdak aan de buitenzijde, wordt vaak PIR gebruikt als isolatiemateriaal. PIR is erg geschikt voor het isoleren van een plat dak en heeft de hoogste isolatiewaarde. Ook producten als EPS (piepschuim) en XPS zijn geschikt hiervoor. Deze producten hebben een relatief lagere isolatiewaarde maar zijn goedkoper in de aanschaf.

Een platdak isoleren aan de binnenzijde wordt vaak gedaan met steenwolglaswol of tempex. Dit zijn goede materialen voor het isoleren van een dak van binnenuit. Wel moet er rekening gehouden worden met vochtproblemen en daarom wordt er vaak een dampremmende, dampdichte of klimaatfolie gebruikt.

Dakisolatie hellend dak

Ook een hellend dak kan aan de binnen- of buitenkant worden geïsoleerd, de manier van isoleren hangt ook af van de opbouw van het dak. Bij het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde, moet u wel rekening houden met de aanwezigheid van een onderdak. Dit houdt in dat het dakbeschot waterdicht is. Als het dakbeschot onvoldoende waterdicht is, dient u een dampdoorlatende folie toe te passen voordat u het isolatiemateriaal aanbrengt. Anders kunt u vochtproblemen krijgen.

De isolatie van een hellend dak van binnenuit wordt vaak gedaan met isolatiemateriaal als steenwol, glaswol en PIR-isolatie. Een schuin dak isoleren wordt het meest gedaan vanuit binnenuit omdat dit een minder arbeidsintensieve oplossing is dan van een schuin dak isoleren aan de buitenzijde. Fijne bijkomstigheid is dat deze oplossing vaak ook budget-technisch gezien aantrekkelijk is.

Voordelen hellend dak isolatie

  • Bespaar op uw energiekosten
  • Meer comfort in de leefruimte
  • Mogelijk te isoleren van binnenuit of buitenaf

PIR is erg geschikt voor het isoleren van een plak dak en heeft de hoogste isolatiewaarde. Daarnaast zijn producten zoals (EPS) piepschuim en XPS hiervoor geschikt. Dit isolatiemateriaal heeft een relatief lagere isolatiewaarde, maar zijn goedkoper.

Juiste isolatiemateriaal voor het dak isoleren

Het gebruik van goed isolatiemateriaal is een vereiste bij dakisolatie. De isolatie van woningen wordt vaak aangegeven met de RC-waarde, dit staat voor Resistance Construction. Hiermee wordt de isolatiewaarde aangeduid van een constructie. De RD waarde daarentegen (Resistance Declared) geeft de isolatiewaarde van het materiaal weer. De specialisten van Jandeisolatieman.nl begrijpen dat het lastig kan zijn om voor het juiste isolatiemateriaal te kiezen en staan daarom graag voor u klaar om u te adviseren.

Advies of meer informatie over dakisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies over dakisolatie en meer.