Jan kijk naar rechts

Gipsplaten

Gipsplaten zijn essentieel om uw constructie met isolatiemateriaal netjes af te werken. Deze plaatst u bijvoorbeeld over het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van uw dak of scheidingswand aan. Bij Jan de Isolatieman vindt u een uitgebreid assortiment gipsplaten, zowel met afgeschuinde als ronde kanten. Direct aan de slag? Bestel dan ook de benodigde materialen mee voor het bevestigen van de gipsplaten!

Filter

Gipsplaten

Gipsplaten voor het plafond, wanden en de badkamer

Met gipsplaten werkt u isolatiemateriaal netjes en snel af. Ze zijn licht van gewicht, hebben brandwerende eigenschappen én werken geluiddempend en akoestisch regulerend. 

Gipsplaten plafond: Mocht u een plafond willen afwerken dan kunt u zowel de platen van 9,5 mm gebruiken als de platen van 12,5 mm. De platen van 9,5 mm zijn iets lichter dan de platen van 12,5 mm. Wilt u dat de platen ook geluidsisolerend zijn dan raden we de platen van 12,5 mm aan, waarbij het frame afgestemd wordt op de belasting. De platen met afgeschuinde kanten zijn namelijk steviger dan de platen van 9,5 mm.

Gipsplaten muur: Als u de platen wilt gebruiken voor wanden raden wij de (AK) gipsplaten aan van 12,5 millimeter dik. Deze platen zijn iets steviger zodat er makkelijk spullen aan opgehangen kunnen worden.

Gipsplaten badkamer: Mocht u de gipsplaten willen gebruiken in een vochtige ruimte zoals een wc of badkamer bevelen wij onze WR gipsplaten aan. Deze gipsplaten zijn bewerkt met een vochtwerende laag zodat water niet in het gips kan trekken en schimmels dus geen kans krijgen. Deze gipsplaten zijn dus uitermate geschikt voor in de badkamer!

Stucplaten: Jan de Isolatieman biedt ook stucplaten aan. Deze platen zijn al zo behandeld dat u gelijk kan gaan beginnen met stucen. Deze platen hoeft u dus niet af te werken met voorstrijkmiddel.


Soorten gipsplaten: rond of afgeschuinde kant

We bieden zowel gipsplaten met afgeschuinde kanten (AK) als ronde kanten (RK) aan. AK Gipsplaten worden met name gebruikt in ruimtes die veel in het zicht zijn zoals woonkamers. Het voordeel van deze platen met afgeschuinde kanten is dat er makkelijk een vlakke ondergrond mee gemaakt kan worden. De naden die ontstaan als de platen tegen elkaar aan worden gelegd kan je makkelijk weg werken met gaasband en voegenvuller. 

Jan de Isolatieman biedt zowel AK gipsplaten aan met 2 afgeschuinde kanten (2AK) als gipsplaten met 4 afgeschuinde kanten (4AK). De platen met vier afgeschuinde kanten kunnen makkelijker worden gebruikt als u hele grote oppervlaktes wilt afwerken. 

Bij de gipsplaten met ronde kanten (RK) ontstaat er een naad tussen de platen die niet wordt weggewerkt. De platen RK worden vaak gebruikt in plafonds of in ruimtes waarbij de afwerking minder strak moet.

 

Dikte van een gipsplaat

Jan de Isolatieman biedt zowel gipsplaten aan in 9,5 millimeter als in 12,5 millimeter. Over het algemeen zijn de platen van 9,5 mm met ronde kanten (RK) en de platen van 12,5 mm met afgeschuinde kanten (AK). De platen met ronde kanten worden vaak gebruikt ruimtes waarbij de plafonds of de muren niet strak opgeleverd moeten zijn. Om die reden is het makkelijker dat de platen iets lichter zijn zodat ze makkelijker opgetild kunnen worden. Mocht u ook iets willen doen aan geluidsisolatie dan kan u ook de platen van 12,5 millimeter voor het plafond gebruiken. Omdat deze platen iets dikker zijn houden ze geluid beter tegen. 

De platen met afgeschuinde kanten worden vaker gebruikt om de binnenwanden zoals voorzetwanden en scheidingswanden mee af te werken, vaak wordt dit gebruikt met metal stud profielen en isolatie. Deze platen moeten iets steviger zijn zodat u hier makkelijk spullen aan kan ophangen. Wel zijn deze platen dus iets zwaarder dan de platen van 9,5 mm dik. De dikte van een gipsplaat heeft dus met name te maken met de toepassing waarvoor u het wilt gebruiken.


Gipsplaten eenvoudig afwerken

De gipsplaten worden bevestigd met speciale gipsplaatschroeven. U dient ongeveer 15 á 20 schroeven te gebruiken per vierkante meter. 

Als de gipsplaten allemaal vast zitten kan u de voegen die ontstaan zijn voorzien van gaasband en voegenvuller. Wij raden Fill & Finish aan, omdat deze de voegen ook meteen afwerkt. 

Vul vervolgens alle schroefgaten op en schuur de wand glad. Breng tot slot voorstrijkmiddel (primer) op de gipsplaten aan, zodat de voegen niet meer zichtbaar zijn en u een mooi en strak resultaat krijgt. Mocht u de platen willen behangen dan is het niet nodig om de gipsplaten te behandelen met voorstrijkmiddel. Na 24 uur is de primer droog en kan u als u wilt de gipsplaten al beschilderen. Mocht u gebruik maken van gipsplaten met ronde kanten dan hoeft u de voegen niet te voorzien van gaasband en voegenvuller. U hoeft dan alleen de schroefgaten te behandelen en het voorstrijkmiddel aan te brengen.

 

Tijd besparen met PIR gipsplaten

Als u veel tijd wilt besparen raden wij onze PIR + Gipsplaten aan. PIR is een isolatiemateriaal met zeer sterke thermische eigenschappen. Dat betekent dat u met een relatief dunne plaat alsnog een hoge isolatiewaarde behaalt. Wij verlijmen deze PIR platen met onze gipsplaten zodat u direct één net afgewerkte kant heeft. De PIR + Gipsplaten zijn uitermate geschikt voor voorzetwanden, scheidingsmuren en hellende daken.

We bieden zowel PIR en gipsplaten aan met ronde kanten als met afgeschuinde kanten. Zodat u altijd de keuze heeft tussen een strak afgewerkt plafond of muur en een plafond of een muur met naden.

Mocht u kiezen voor onze verlijmde gips en PIR platen kan u deze bevestigen met gipsplaatschroeven. Om de platen netjes af te werken kan u de naden van afgeschuinde kanten behandelen met gaasband en een voegenvuller zoals Fill & Finish van Knauf. De schroefgaten kan u behandelen met het voorstrijkmiddel. Na 24 uur kan u de platen al verven.

Terug naar boven
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.