Jan kijk naar rechts

Dampremmende folie

Vaak dient u isolatiemateriaal te combineren met een folie, om de kans vochtproblemen te verkleinen. Een dampremmende folie voorkomt dat er vocht uit uw woning in de constructie komt, zodat het isolatiemateriaal droog blijft en dus zijn isolatiewaarde behoudt. Op zoek naar scherp geprijsde folie? Dan bent u bij Jan de Isolatieman aan het juiste adres!

Filter

Dampremmende isolatiefolie

Vaak dient u het isolatiemateriaal voor uw dak of muren te combineren met een folie, om de kans op vochtproblemen te verkleinen. Een dampremmende folie voorkomt bijvoorbeeld het ontstaan van condensatie in de constructie, zodat het isolatiemateriaal droog blijft. Op die manier verliest het materiaal geen isolatiewaarde, waardoor u maximaal rendement uit uw isolatie haalt. Lees hieronder alles wat u moet weten over dampremmende folie!

Isolatiefolie

Er zijn verschillende isolatiefolies beschikbaar, waarvan elk op een andere manier vocht in de constructie reguleert. Niet elke folie is dan ook geschikt voor elk project: vaak dient u zelfs verschillende folies met elkaar te combineren. Bij dakisolatie heeft u bijvoorbeeld vaak een dampopen folie aan de buitenkant en een dampremmende folie aan de binnenkant van het isolatiemateriaal nodig.

Een dampremmende of dampwerende folie plaatst u aan binnenkant van de constructie en dus aan de warme kant van het isolatiemateriaal. Warme lucht in uw huis bevat waterdamp, wat condenseert als het in contact komt met koude lucht van buiten. Een dampremmende folie voorkomt dat die condensatie in de constructie komt en houdt op die manier optrekkend vocht uit natte ruimtes in uw woning tegen.

Dampremmende of dampdichte folie

Een dampremmende of dampwerende folie is niet hetzelfde als een dampdichte folie, want een dampremmende folie houdt minder damp tegen dan een dampdichte folie. In sommige ruimtes van uw woning is het vochtgehalte hoger dan normaal, zoals in de badkamer. Wanneer het plafond en de muren in die ruimtes niet goed zijn geïsoleerd, kan er vocht vanuit de ruimte in het isolatiemateriaal komen. Voor deze ruimtes kunt u daarom het beste een dampdichte folie gebruiken; in andere ruimtes is een dampremmende folie voldoende.

Toepassing dampremmende folie

Wanneer u een dak gaat isoleren vanuit de binnenzijde met bijvoorbeeld glaswol of steenwol, heeft u daar een dampremmende folie bij nodig. Dat geldt ook voor de isolatie van voorzetwanden: u plaatst dan eerst een dampopen folie, vervolgens het isolatiemateriaal en daarna een dampremmende folie tussen de staanders. Ook bij houtskeletbouw heeft u een dampremmende folie nodig. Wanneer er vocht bij de houten constructie komt, kan er gemakkelijk houtrot ontstaan. Houtrot heeft desastreuze gevolgen voor de woning, dus een dampremmende folie is onmisbaar bij houtskeletbouw.

Dampremmende laag aanwezig

In sommige gevallen kunt u geen dampremmende folie gebruiken. Wanneer er bijvoorbeeld al een dampremmende laag aan de buitenkant van de woning zit, zoals bitumen of EPD. Wanneer er purschuim of een in het verleden aangebrachte dampremmende laag onder de dakbedekking zit, kunt u ook geen dampremmende folie gebruiken. Als u dat wel zou doen, wordt het vocht opgesloten in de constructie. Het vocht kan dan niet meer weg, waardoor er problemen ontstaan. In die gevallen heeft u daarom een klimaatfolie nodig.

Terug naar boven