Jan kijk naar rechts

Underlayment

Underlayment is een sterke constructieplaat, bestaande uit meerdere houten fineerlagen. Deze lagen zijn kruislings over elkaar gelijmd, waardoor een zeer stevige en stootvaste plaat ontstaat. Underlayment is daarnaast vrij goedkoop. Underlayment wordt steeds vaker gebruikt als constructiemateriaal, niet alleen voor daken, vloeren en wanden, maar ook voor meubels zoals kasten en keukens. Het gebruik van underlayment biedt verschillende voordelen, waaronder tijdsbesparing en kostenvermindering, omdat het gemakkelijk en snel te installeren is.

Filter
Filter op dikte?

Welke soorten Underlayment zijn er?

Underlayment platen zijn er in verschillende soorten. Jan de Isolatieman biedt Underlayment aan in drie varianten:

 

Underlayment Elliottis Pine wordt vaak toegepast als dakbeschot of bijvoorbeeld voor een constructieve vloer. Hier heb je minimaal platen van 18 mm voor nodig. Het gebruik van underlayment is sneller en goedkoper, daarnaast is de plaat een goede basis voor vloerbedekking of isolatiemateriaal op platte of hellende daken.

Underlayment Fins Vuren is geschikt voor(onder-)vloeren of voor op daken. Het is gemaakt van hoogwaardige, fijne vurenhouten platen waardoor de platen mooi vlak en recht zijn. Bovendien is het duurzaam en kan het worden gebruikt in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Kortom, Underlayment Fins Vuren is een uitstekende keuze voor een stevige en duurzame ondervloer of dak.

Underlayment Radiata Pine is een veelgebruikte plaat voor toepassingen zoals deuren, meubels, vloeren en kozijnen. Radiata Pine kan wat kromtrekkingen bevatten en splijten. Daarnaast is Radiata Pine de zwaarste variant per m³. Naast het gewicht speelt de toepassing, prijs en kwaliteit een rol. Lees hiervoor het stukje hieronder “Verschil Elliottis Pine, Fins Vuren en Radiata Pine.”

Verschil Elliottis Pine en Fins Vuren

Tussen Underlayment Elliottis Pine, Fins Vuren en Radiata Pine is een duidelijk verschil. Denk bijvoorbeeld aan de prijs en kwaliteit. Elliottis Pine is een relatief goedkope plaat, waarbij Fins Vuren een dure plaat is. Radiata Pine zit daarentegen in het midden. Dit is vanwege de kwaliteit van de plaat. Fins Vuren is afkomstig uit Scandinavië, waar de kwaliteit en eigenschappen aan strenge normen voldoen.

Daarnaast bieden de drie Underlayment platen verschillende eigenschappen. De Elliotis Pine is een robuuste plaat en vergeleken met Fins Vuren erg voordelig. Fins vuren daarentegen is een sterke plaat, heeft een mooie uitstraling en is licht van gewicht. Daarbij is Radiata Pine een veelzijdig product voor zowel constructief- als zichtwerk.

Hieronder vindt u een duidelijk overzicht met daarin het verschil tussen Underlayment Elliottis Pine en Fins Vuren

 

  Prijs: Kwaliteit:

Eigenschappen:

Toepassing:

Elliottis Pine

Goedkoop

Gemiddeld

Robuust, voordelig

Constructiewerk (18/21mm)

Fins Vuren Duurder Hoog

Sterk, mooie uitstraling, licht

Zichtwerk
Radiata Pine Gemiddeld Gemiddeld

Veelzijdig, duurzaam, toepasbaar

Constructie/zichtwerk
Een pictogram wat verwijst naar platdak isolatie aan de buitenzijde

Welke randafwerkingen zijn er bij Underlayment?

Randafwerkingen zijn afwerking in de randen van bijvoorbeeld Underlayment. Randafwerkingen zorgen voor het makkelijk toepassen van uw plaatmateriaal en een stevige verbinding. Hierbij is Underlayment beschikbaar in verschillende randafwerkingen:Bij een rechte randafwerking biedt het plaatmateriaal geen randafwerking en zijn de randen recht afgewerkt.

Bij een 2TG randafwerking biedt het plaatmateriaal aan de 2 lange zijdes een tand & groef verbinding.

Bij een 4TG randafwerking biedt het plaatmateriaal aan alle zijdes een tand & groef verbinding.


Wanneer kies ik voor een rechte- of tand & groef verbinding?


Voor vloeren en daken wordt vaak een tand & groef verbinding gekozen. Dit is vanwege de stevige aansluiting en de dikte van het plaatmateriaal. Tand & Groef verbindingen gaan vanaf de 18mm dik.

Voor wanden wordt vaak een rechte randafwerking gebruikt. Hierbij wordt veelal gewerkt met een dikte van 9mm / 12mm.

Wat kost een Underlayment plaat?

Tussen Elliottis Pine en Fins Vuren zit een aanzienlijk prijsverschil. Dit is voornamelijk vanwege de kwaliteit. Fins Vuren is gemaakt van hoogwaardige, fijne vurenhouten platen waardoor de platen mooi vlak en recht zijn. Elliottis Pine is minder vlak, bevat meer noesten en kan wat fineerscheuren hebben. Hieronder vindt u een overzicht in prijzen. De onderstaande prijzen zijn van 27-6-2023 en kunnen om deze reden verouderd zijn.  

 

Afmeting in mm

Dikte in mm

Randafwerking

Prijs

Elliottis Pine

2440x1220

9

Recht

v.a. € 5,24 p/m²

 

2440x1220

12

Recht

v.a. € 6,81 p/m²

 

2440x1220

15

Recht

v.a. € 8,53 p/m²

 

2440x1220

18

Recht

v.a. € 9,63 p/m²

 

2440x590

18

4TG

v.a. € 13,10 p/m²

 

2440X1220

18

2TG

v.a. € 9,97 p/m²

Fins Vuren

2440x1220

18

Recht

v.a. € 21,68 p/m²

 

2440x1220

18

2TG

v.a. € 22,41 p/m²

 

2440x610

18

4TG

v.a. € 24,38 p/m²

 

2440x1220

21

2TG

v.a. € 27,04 p/m²

 

2440x610

21

4TG

v.a. € 29,44 p/m²

Hoe werkt u Underlayment af?

Het afwerken van Underlayment is eigenlijk vrij eenvoudig te doen in drie stappen: opschuren, aanbrengen van een primer en aflakken. Hieronder worden de drie stappen beschreven.

Stap 1: Opschuren van Underlayment
De belangrijkste stap voor het afwerken van het plaatmateriaal is om de gehele plaat eerst goed schoon te maken. Hierna kunt u beginnen met schuren. Schuren zorgt ervoor dat de platen mooi strak uit de lak komen en dat de verf goed blijft hechten. Wanneer u de platen heeft opgeschuurd, maak de gehele constructie stofvrij.

Stap 2: Aanbrengen van een primer
Nadat u de platen heeft voorbereidt kunt u gaan beginnen met het aanbrengen van een grondverf. Grondverf zorgt ervoor dat het plaatmateriaal beschermt is tegen vocht. Na het aanbrengen van de eerste laag schuurt u de platen opnieuw. Dit is voor een optimale hechting voor het aflakken. U kunt ervoor kiezen om een tweede laag grondverf aan te brengen als u met de eerste laag nog niet alles heeft geraakt.

Stap 3: Aflakken
Wanneer u de vorige stappen heeft opgevolgd, kunt u beginnen met het aflakken van de platen. Voor een mooi eindresultaat kunt u een hoogwaardige verf aanbrengen.

Een pictogram wat verwijst naar platdak isolatie aan de buitenzijde

Hoe dik moet Underlayment zijn?

Underlayment bieden wij in verschillende diktes:


  • 9mm
  • 12mm
  • 15mm
  • 18mm
  • 21mm

Underlayment met 9mm/12mm/15mm is een veelgebruikte dikte voor wanden. Dit zijn diktes die geschikt voor dikkere toepassingen, bijvoorbeeld voor een scheidingswand.

Underlayment met 18mm/21mm is een veelgebruikte dikte voor constructieve toepassingen, zoals vloeren en daken. Deze platen zijn met hun dikte geschikt voor zwaardere toepassingen.

Underlayment
pictogram voor tussenwanden

Kan Underlayment tegen vocht?

Underlayment bestaat uit samengeperste houtfineerlagen die met lijm zijn verbonden, waardoor het enigszins vochtbestendig is. Het kan kortstondige blootstelling aan vocht, zoals kleine morsingen, zonder ernstige schade weerstaan.

Underlayment is niet geschikt om langdurig in vochtige ruimtes toegepast te worden. Langdurige blootstelling aan vocht kan ervoor zorgen dat het plaatmateriaal gaat uitzetten, krom zetten of dat het laminaat gaat scheuren.

Waar kunt u Underlayment voor gebruiken?

Om een duidelijk beeld te schetsen van welke diktes u voor uw constructie kunt gebruiken, staat hieronder een duidelijk overzicht.

Elliottis Pine Dak Wand Vloer Zichtwerk
9/12/15mm   X    
18/21mm X   X  
Fins vuren        
9/12/15mm   X   X
18/21mm X   X X

 

B-keus Underlayment

In ons assortiment hebben wij, naast A-keus Underlayment, ook B-keus Underlayment! Zo is er voor elk budget een oplossing. Het verschil tussen A-keus en B-keus is als volgt:

  • B-keus Underlayment is Elliottis Pine>
  • B-keus Underlayment bevat randschade
  • B-keus is voordeliger
  • B-keus is direct leverbaar (Groot gedeelte van A-keus bevat een levertijd van 2-3 werkdagen)

Underlayment verlijmd met PIR

In ons assortiment bieden wij PIR+Underlayment aan. Hierbij verlijmen wij PIR-isolatie met Underlayment Radiata Pine. Hierbij maken wij gebruik van een 2400x1200mm PIR-plaat in combinatie met een 18mm Underlayment Radiata Pine. De Underlayment toplaag bevat aan de lange zijdes een Tand & Groef verbinding. De PIR-platen gaan vanaf 20mm dik tot 140mm dik, met uitzondering van 110mm dik. PIR+Underlayment platen zijn geschikt om constructiewerk in één eenvoudige stap te isoleren en af te werken. PIR+Underlayment is ideaal om bijvoorbeeld een voorzetwand, scheidingswand of de binnenzijde van een schuindak te isoleren.

Underlayment kopen

In ons assortiment hebben wij een ruim aanbod in Underlayment platen zodat u altijd het juiste plaatmateriaal voor uw klus kan bestellen. Een groot gedeelte van onze Underlayment platen wordt vanuit onze leverancier direct bij u geleverd. Belangrijk om te vermelden is dat op onze constructieplaten een levertijd zit van 2-3 werkdagen. Mocht u nog vragen hebben over onze Underlayment platen? Neem dan gerust contact met ons op +31(0) 88 856 0000 of via de mail naar klantenservice@jandeisolatieman.nl.

Terug naar boven
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."