Jan hangt naar rechts

Muurisolatie

Muurisolatie draagt veel bij aan duurzaam en comfortabel wonen. Zonder verliest u namelijk twintig tot veertig procent van de warmte in huis. Goede muurisolatie houdt de temperatuur in huis constant én dempt geluiden van buitenaf. Het isoleren van de muren is daarom belangrijk, maar ook ingewikkeld. Een woning heeft namelijk verschillende muren, die elk op een andere manier worden geïsoleerd. Hoe pakt u dat aan? Welke materialen zijn daarvoor geschikt? En wat kost een muur isoleren? Hieronder leest u alles wat u moet weten!

Meer informatie Meer informatie

Voorzetwandisolatie

Voorzetwandisolatie

Een voorzetwand bestaat uit een rachelwerk van houten of metalen staanders. Tussen die staanders bevinden zich holtes, opgevuld met isolatiemateriaal. Als u een bestaande muur wilt na-isoleren, plaatst u daar een voorzetwand voor. Op die manier creëert u een aangenaam leefklimaat in uw woning.


U kunt een voorzetwand met verschillende isolatiematerialen vullen. Welk materiaal voor uw voorzetwand geschikt is, is afhankelijk van het soort muur dat u wilt na-isoleren. Is die gemaakt van hout? Dan zijn steenwol, glaswol en MW-35 goede opties. Is die muur gemetseld? Dan kunt u beter voor PIR-isolatie gaan.

Meer informatie Meer informatie
Scheidingswandisolatie

Scheidingswandisolatie

Met een scheidingswand deelt u één grote ruimte in meerdere kleinere ruimtes op. Zo maakt u met een scheidingswand bijvoorbeeld een extra slaapkamer op de zolder. Een scheidingswand bestaat, net zoals een voorzetwand, uit een rachelwerk met holtes. Deze holtes vult u op met daarvoor geschikt isolatiemateriaal.


U kunt een scheidingswand het beste opvullen met glaswol, MW-35 of steenwol. De wand zelf maakt u extra stevig door plaatmateriaal te gebruiken. Het afwerken doet u met gips- of stucplaten.

Meer informatie Meer informatie
Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Elke woning heeft een spouwmuur. Deze heeft diverse belangrijke functies, zoals het voorkomen van regendoorslag. Een spouwmuur bestaat uit een binnenmuur, een buitenmuur en de ruimte daartussen: de zogenaamde spouw. Deze spouw vult u op met geschikt isolatiemateriaal en zet u vast met spouwankers, zodat u koudebruggen in de constructie voorkomt.


U kunt de spouw opvullen met PIR, glaswol of steenwol. PIR heeft de hoogste isolatiewaarde, maar glas- en steenwol zijn wat goedkoper. Glas- en steenwol bieden bovendien betere geluidsisolatie dan PIR.

Meer informatie Meer informatie
Gevelisolatie

Gevelisolatie

Uw woning heeft ook een aantal buitenmuren, de zogenaamde gevels. Met NEOPOR gevelisolatie kunt u deze (na)isoleren. Dit zijn grijze EPS-platen, die u eerst op maat zaagt en vervolgens tegen de gevel aanplakt. Daarna zet u de platen extra strak vast met pluggen. Tot slot brengt u een laag stukwerk over de gevelisolatie aan.


De NEOPOR EPS-platen zijn geschikt voor na-isolatie van een bestaande gevel, maar bieden ook veel voordelen voor nieuwbouwgevels. Bij een aanbouw hoeft u bijvoorbeeld alleen de binnenmuur te metselen en dan vanaf de buitenzijde daar NEOPOR gevelisolatie tegenaan te bevestigen.

Meer informatie Meer informatie

Isolatiemateriaal muur

Meestal wordt een muur met PIR, glaswol of steenwol geïsoleerd. Deze materialen zijn beschikbaar in verschillende platen, die elk weer geschikt zijn voor een bepaalde muur. Zo zijn PIR + Gips platen ideaal voor scheidingswanden en zijn PIR spouwplaten heel geschikt voor spouwmuren.

Geschikte producten voor muurisolatie

Steenwol of Rockwool is heel geschikt voor muurisolatie. Het heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol en biedt ook betere geluidsisolatie. Steenwol houdt de warmte niet zo goed vast als PIR, maar is wel een stuk goedkoper. Daarnaast heeft het materiaal net zo’n flexibele structuur als glaswol en is dus ook gemakkelijk vast te klemmen in een spouw of rachelwerk.

Steenwol kopen

NEOPOR EPS-platen zijn heel geschikt voor het isoleren van de gevel. U bevestigt deze platen aan de buitenkant van uw gevel en werkt ze daarna eenvoudig af met stucwerk. De NEOPOR platen hebben een relatief hoge isolatiewaarde in vergelijking met andere EPS-platen en zijn gemakkelijk te verwerken tegen uw gevel.

Gevelisolatie kopen

PIR is een kunststof isolatiemateriaal en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. U kunt daarom elke soort muur isoleren met PIR platen. Deze platen zijn erg dun, waardoor u heel goed ‘slank’ kunt isoleren. Wanneer u een muur isoleert met PIR, levert u dus minder woonruimte in dan bij een dikker isolatiemateriaal. PIR is wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld glaswol.

PIR kopen

Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas. Het materiaal heeft een gemiddelde isolatiewaarde en is relatief dik. Met glaswol creëert u daarom een dikkere muur dan met PIR. Daar staat wel tegenover dat glaswol een stuk goedkoper is dan PIR. Daarnaast is dit materiaal heel flexibel, waardoor u het gemakkelijk in de spouw of een rachelwerk vastklemt. 

Glaswol kopen
Materiaal Isolatiewaarde Geluidsisolatie Prijs Gebruiksvriendelijk Gebruiksvriendelijk
Steen Gemiddeld Goed Gemiddeld Nee Gemakkelijk
Glaswol Gemiddeld Gemiddeld Laag Nee Gemakkelijk
PIR Goed Goed Hoog Ja Gemakkelijk
NEOPOR Gemiddeld Laag Gemiddeld Ja Gemakkelijk
Kamer met nieuwe voorzetwanden waarin al de nieuwe isolatie zit
Bouwvakker zit in een Yoga-houding nadat hij een wand heeft geïsoleerd met glaswol van Knauf
Bouwvakker brengt spouwmuurisolatie aan
Bouwvakker brengt glaswol aan in een Metal Stud geraamte
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.