Jan hangt naar rechts

Scheidingswand isolatie

Als u één grote ruimte in meerdere kleinere ruimtes wilt opdelen, plaatst u een scheidingswand. Zo creëert u bijvoorbeeld een extra slaapkamer of een inloopkast. Een scheidingswand, ook wel tussenwand genoemd, bestaat uit een rachelwerk van houten of metalen staanders. Daartussenin bevinden zich holtes, die u opvult met isolatiemateriaal. Maar welk isolatiemateriaal is het meest geschikt voor een scheidingswand? En wat kost het om een scheidingswand te (laten) isoleren? Dat en meer leest u hieronder!

Meer informatie Meer informatie

Welke isolatie is geschikt voor een scheidingswand?

Glaswol is heel geschikt voor scheidingswandisolatie. Het is relatief goedkoop en flexibel, dus u klemt dit materiaal gemakkelijk vast in uw scheidingswand. De Knauf Acoustifit en Ursacoustic glaswolplaten bieden daarnaast ook geluidsisolatie. Voor scheidingswandisolatie zijn daarnaast kale glaswolrollen geschikt, zoals de Naturoll 032, 035 en 037. Tijdens de verwerking van glaswol komen wel irriterende vezels vrij, dus u dient altijd beschermende kleding te dragen.

Glaswol kopen

Steenwol heeft dezelfde structuur als glaswol. Het is flexibel en dus gemakkelijk te verwerken in de wand. Steenwol biedt iets betere geluidsisolatie dan glaswol, maar dat verschil is verwaarloosbaar. Steenwol is daarentegen wél meer brandwerend dan glaswol. Let op: tijdens de verwerking van steenwol komen er ook irriterende vezels vrij. Voor scheidingswandisolatie raden wij steenwolplaten aan, zoals de Rock4All.

Steenwol kopen

MW35, ook wel minerale wol genoemd, zit qua eigenschappen tussen glas- en steenwol in. Het is duurzaam, flexibel en heeft een relatief goede isolatiewaarde. Daarnaast is minerale wol ook geschikt als geluidsisolatie in uw scheidingswand. Tijdens de verwerking van MW35 komen, in tegenstelling tot glas- en steenwol, geen irriterende vezels vrij.

MW35 kopen

Pavatextil is een duurzaam alternatief voor glas- en steenwol en heel geschikt voor scheidingswandisolatie. Het wordt gemaakt van gerecyclede jeans en wordt daarom ook wel katoenisolatie genoemd. Pavatextil is iets duurder dan glas- en steenwol, maar heeft wel een belangrijk voordeel: er komen geen irriterende vezels vrij tijdens de verwerking. Verder heeft Pavatextil een gemiddelde isolatiewaarde.

Pavatextil kopen
Isolatiewaarde Geluidsisolatie Prijs Verwerking
Glaswol Gemiddeld Gemiddeld Laag Gemakkelijk
Steenwol Gemiddeld Goed Gemiddeld Gemakkelijk
MW35 Gemiddeld Gemiddeld Gemiddeld Gemakkelijk
Pavatextil Gemiddeld Gemiddeld Gemiddeld Gemakkelijk
pictogram voor tussenwanden


De wand plaatsen

Het plaatsen van een scheidingswand of tussenwand is vrij eenvoudig. U maakt eerst een rachelwerk van houten of metalen staanders + liggers. U plaatst daarvoor balken of profielen op de vloer en het plafond en werkt de naden af met afdichtingsband, om geluidsoverlast en tocht te verminderen. Werkt u met Metal Stud profielen? Gebruik dan U-profielen als liggers tegen de vloer en het plafond en C-profielen als staanders. Met Metal Stud profielen krijgt u een zo recht mogelijke scheidingswand.


Vervolgens gaat u de scheidingswand isoleren door de holtes op te vullen met isolatiemateriaal, dat u strak tussen de staanders klemt. Daarna werkt u de wand af met gipsplaten, die u eerst op maat zaagt en vervolgens vastschroeft met gipsplaatschroeven. De naden plakt u daarna af met gaasband en smeert u dicht met een voegenvuller. Vervolgens schuurt u de scheidingswand glad en brengt u een voorstrijkmiddel aan. Deze primer laat u één dag drogen en dan is de scheidingswand klaar om te worden geverfd.

Meer informatie Meer informatie
schematische tekening van de opbouw van een spouwmuur met isolatie
Bouwvakker zit in een Yoga-houding nadat hij een wand heeft geïsoleerd met glaswol van Knauf
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.