Jan De Isolatieman - EPS-isolatie

EPS-isolatie

Op zoek naar goedkoop isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde? Dan is EPS een goede keuze! EPS, ook wel bekend als tempex isolatie, bestaat namelijk grotendeels uit stilstaande lucht. Stilstaande lucht is goedkoop én een sterke isolator. Daarnaast is EPS erg licht van gewicht en daarom eenvoudig op maat te snijden. Dat maakt EPS-isolatie zeer geschikt voor verschillende klussen, zoals het isoleren van daken en vloeren.

Filter

Wat is EPS?

EPS is een afkorting van geëxpandeerd polystyreen, ook wel tempex of piepschuim genoemd. EPS is een populair en veelzijdig isolatiemateriaal: het heeft sterke isolerende eigenschappen, maar is wel licht van gewicht. U kunt dit materiaal daarom voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals het isoleren van de vloer, kruipruimte en het dak.

EPS bestaat maar uit één materiaalsoort: polystyreen. De polystyreenkorrels worden in een mal verhit, waarna ze gaan uitzetten en aan elkaar kleven. Op die manier komen er luchtbellen in de korrels en ontstaat er stilstaande lucht. Deze stilstaande lucht is een goede isolator.

Soorten tempex

Bij Jan de Isolatieman kunt u kiezen uit EPS-platen, EPS-parels en EPS-gevelisolatie. Hieronder leest u alles over de verschillen tussen deze soorten tempex én welke soort het meest geschikt is voor uw isolatieklus.

EPS-platen

In ons assortiment vindt u EPS-platen in diverse diktes. De EPS100 (100 millimeter dik) wordt daarvan het vaakst toegepast. Deze plaat is bijvoorbeeld geschikt als vloerisolatie in en rondom uw huis, zoals de woonkamer, schuurtjes en garages. Op aanvraag zijn er echter ook andere persingen beschikbaar, zoals de EPS150 en EPS200. Deze diktes zijn geschikt voor bijvoorbeeld vloeren die zwaar (mechanisch) belast worden. Neem contact met ons op voor meer informatie!

EPS gevelisolatie

Als u een gevel wil isoleren met EPS, kiest u voor NEOPOR platen. Deze grijze platen hebben een hogere isolatiewaarde dan onze standaard EPS-platen en zijn heel geschikt voor gevelisolatie. U snijdt de NEOPOR platen eenvoudig op maat en lijmt ze daarna tegen de gevel aan. Daarna zet u ze nog extra stevig vast met pluggen en brengt u een laag stucwerk aan op de platen. Deze EPS-platen zijn speciaal behandeld en daarom krimpvrij.

EPS-parels

Er zijn ook EPS-parels beschikbaar. Als u een krappe kruipruimte heeft, worden deze parels vaak over de bodem uitgestrooid. Daarmee voorkomt u dat kou en vocht vanuit de kruipruimte naar boven trekken. Let op: EPS-parels over de bodem strooien is niet zo effectief als EPS-isolatieplaten tegen het plafond van de kruipruimte bevestigen. De parels hebben namelijk een lagere isolatiewaarde dan de platen. We raden parels daarom alleen aan als isolatie tegen het plafond niet mogelijk is.

 

EPS toepassen

EPS is erg veelzijdig en daarom geschikt voor diverse isolatiedoeleinden. U kunt EPS dan ook in alle lagen van uw woning toepassen.

EPS dakisolatie

EPS-platen zijn zeer geschikt voor dakisolatie. Bij de isolatie van een plat dak kunt u het materiaal aan de buitenzijde van het dak plaatsen, ook wel ‘warm dak’-isolatie genoemd. Combineer EPS-platen dan wel altijd met een klimaatfolie en geschikte dakbedekking, zoals bitumen of EPDM. EPS is erg drukvast en kan daarom prima de dakbedekking dragen. Bij een hellend dak kunt u EPS-platen gebruiken om vanuit de binnenzijde te isoleren. U plaatst de platen dan eenvoudig tussen de houten balken.

EPS vloerisolatie

EPS is ook geschikt voor vloerisolatie. EPS-isolatieplaten laten zich bijvoorbeeld prima vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van een betonvloer plaatsen. U kunt het materiaal ook gebruiken wanneer u de betonvloer nog moet storten. In dat geval heeft u wel minimaal EPS 100 nodig, want de andere soorten zijn niet drukvast genoeg. Let erop dat u bij vloerisolatie minimaal een rc-waarde van 3,5 m2K/W dient te bereiken en de EPS-isolatie bij voorkeur dus zo’n 140 millimeter dik moet zijn (2x70 millimeter).

EPS bodemisolatie

Wanneer uw kruipruimte niet groot genoeg is om in te werken en u de platen niet tegen de onderkant van uw betonvloer kunt plaatsen, kunt u de ruimte alsnog isoleren met EPS-parels. Deze parels strooit u eenvoudig over de bodem van de kruipruimte, waarna de ruimte goed is geïsoleerd en u geen last heeft van kou en optrekkend vocht. Om voldoende rendement uit de parels te behalen, dient u een laag van minstens 30 centimeter aan te brengen.

EPS gevelisolatie

De NEOPOR platen hebben een iets hogere isolatiewaarde dan de standaard EPS-platen en zijn heel geschikt voor het isoleren van buitengevels. De gevel kunt u daarna voorzien van een stuclaag of andere afwerking. De NEOPOR isolatieplaten zijn speciaal behandeld en daarom krimpvrij, waardoor er geen scheuren in het stucwerk zullen komen. Let op: deze EPS-platen dient u altijd te verlijmen en mechanisch te bevestigen met geschikte schroeven. U heeft daarbij keuze uit diverse diktes, zoals 80, 100 en 120 millimeter.

Terug naar boven