Veel huizen hebben een betonvloer. Deze vloer kan ontzettend koud aanvoelen. Dat is niet heel gek want de vloer is in de meeste gevallen het koudste deel van het huis. Daarnaast is een betonvloer standaard bij nieuwbouw en biedt dit de mogelijkheid om uw huis meteen goed te isoleren voordat de betonvloer wordt gestort.

Drie mogelijkheden voor betonvloer isolatie

Gelukkig zijn er mogelijkheden om de strijd aan te gaan met de koude betonnen vloeren. Er zijn drie manieren die u kunt toepassen, afhankelijk van de situatie waarin u zich bevindt.

Een nieuw te storten betonnen vloer op zand

Bent u momenteel druk bezig met het bouwen of verbouwen van uw woning en moet de betonnen vloer nog gelegd worden? Dan is het verstandig om uw vloer direct goed te isoleren. Het voordeel in deze situatie is, is dat u er gemakkelijk bij kan en het isolatiemateriaal heel makkelijk aan te brengen is. U kunt namelijk het materiaal eenvoudig op de ondergrond van zand plaatsen en vervolgens de betonlaag eroverheen storten.

Afhankelijk van de ruimte die u heeft kunt u kiezen tussen EPS, XPS en PIR-isolatie. PIR-platen zijn erg dun en hebben desondanks een hoge isolatiewaarde. Ze zijn echter een stukje duurder. Heeft u voldoende ruimte voor dikkere platen? Dan zijn EPS en XPS goede mogelijkheden. XPS heeft als bijkomend voordeel dat het een extreem hoge drukbelasting kan weerstaan. XPS is ook vochtbestendig, dit materiaal wordt daarom ook toegepast onder kelders, zwembaden of bedrijfsruimten. 

Een bestaande betonnen vloer isoleren zonder kruipruimte

Heeft u geen kruipruimte in uw woning, maar wilt u wel de betonnen vloer isoleren? Dan moet u het isolatiemateriaal dus aanbrengen bovenop de betonnen vloer. Deze optie kan maar in enkele gevallen uitgevoerd worden in verband met de hoogte van kozijnen. Als de vloer namelijk te hoog wordt, kunt u de deuren etc. niet meer opendoen en sluiten. Wij adviseren daarom het gebruik van PIR. Deze platen zijn een stuk dunner maar hebben toch een hoge isolatiewaarde. Daarmee zijn deze platen uitermate geschikt om uw vloer via de bovenkant te isoleren. 

Voordelen van een betonnen vloerisolatie

U vloer is nu goed geïsoleerd, maar wat levert het u nu eigenlijk op?

  • Waardevermeerdering van de woning (hoger energielabel).
  • Wooncomfort wordt beter.
  • Bijdragen aan een schoner milieu (minder co2 uitstoot).
  • Lagere energielasten.
  • Voorkomt optrekkend vocht vanuit de kruipruimte.

Deskundig advies

Een betonnen vloerisolatie plaatsen is lastig. Welk isolatiemateriaal is de beste keuze? Welke stappen moet ik nemen? Jan de Isolatieman denkt met u mee en geeft u deskundig advies van de mogelijkheden, de voordelen en de nadelen. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Subsidie op vloerisolatie

Een betonvloer isolatie kan interessant zijn voor uw portemonnee omdat een goed geïsoleerde woning de energierekening omlaag brengt. Momenteel kan het extra interessant. De overheid verstrekt namelijk subsidie op isolatie. Jan de Isolatieman heeft alle zaken omtrent deze subsidieregeling voor u op een rijtje gezet.