Jan hangt naar rechts

Betonvloer isolatie

Veel woningen hebben een betonvloer. Beton is van nature erg koud en zonder isolatie trekt deze kou gemakkelijk naar boven, rechtstreeks uw woning. Daar valt haast niet tegenop te stoken, want warmte stijgt op. U kunt uw verwarming dus hoger zetten, maar de betonvloer zal alsnog koud aanvoelen, zelfs met vloerverwarming. Het is daarom belangrijk dat u een betonvloer goed isoleert, met materialen die daar sterk genoeg voor zijn. Maar hoe pakt u dat aan? Plaatst u isolatie op of onder de betonvloer? En wat zijn de kosten van betonvloerisolatie? Hieronder leest u alles wat u moet weten!

Meer informatie Meer informatie

Betonvloer van boven- of onderaf isoleren

U kunt een betonvloer vanaf de boven- of onderzijde isoleren. Betonvloerisolatie van bovenaf betekent dat u isolatiemateriaal op uw betonvloer plaatst, dus vanuit uw leefruimte. Betonvloerisolatie van onderaf betekent dat u isolatiemateriaal onder uw betonvloer plaatst, dus vanuit de kruipruimte of op het zandbed. Betonvloerisolatie van onderaf is gemakkelijker en daarom goedkoper dan isolatie van bovenaf, maar alleen mogelijk als u een kruipruimte onder uw woning heeft. Deze kruipruimte moet bovendien groot genoeg zijn om in te werken, dus minstens veertig centimeter hoog.

Betonvloerisolatie vanuit de kruipruimte

Betonvloerisolatie vanuit de kruipruimte

U kunt uw betonnen vloer op twee manieren isoleren. De goedkoopste en gemakkelijkste optie is van onderaf. Dat betekent dat u vanuit de kruipruimte isolatie onder uw betonvloer plaatst, dus eigenlijk tegen het plafond van de kruipruimte. Dat is relatief eenvoudig: u snijdt de platen eerst op maat en lijmt of schroeft ze daarna vast tegen de onderkant van de vloer.


Heeft u een nieuwbouwwoning? Dan heeft u een betonvloer op zand. U isoleert de betonvloer ook van onderaf, maar niet vanuit de kruipruimte. In dat geval plaatst u isolatiemateriaal op het zand, nog voordat het beton wordt gestort. Houd er rekening mee dat u eerst isolatiefolie over het zandbed aanbrengt. 

Meer over kruipruimte isolatie

Meer informatie

Meer over de werkwijze

Meer informatie
Betonvloerisolatie van bovenaf

Betonvloerisolatie van bovenaf

Heeft u geen kruipruimte onder uw woning of is deze te klein om in te werken? Dan kunt u de betonvloer van bovenaf isoleren. Dat betekent dat het isolatiemateriaal op de betonvloer wordt geplaatst, direct onder de zichtvloer. U snijdt of zaagt de isolatieplaten eerst op maat en lijmt of schroeft ze daarna vast tegen het beton.


De dikte van het materiaal is redelijk belangrijk bij betonvloerisolatie van bovenaf. Bij een dikker materiaal komt uw afwerkvloer namelijk hoger te liggen dan bij een dunner materiaal. Een te hoge afwerkvloer kan uiteindelijk voor flink wat problemen zorgen, zoals deuren die niet meer goed opengaan of een aanrechtblad dat te laag aanvoelt.  

Meer over de werkwijze

Meer informatie


Isolatiemateriaal voor betonvloer

Een betonvloer is natuurlijk hartstikke zwaar. Wanneer u isolatiemateriaal rechtstreeks op onder de betonvloer plaatst (dus niet vanuit de kruipruimte, maar op het zand), heeft u daarom materiaal met een hoge drukvastheid nodig. Er zijn drie isolatiematerialen die daar drukvast genoeg voor zijn: PIR, EPS en XPS. Gaat u de betonvloer van bovenaf isoleren? Dan kunt u het beste vloerelementen van Knauf, Fermacell of steenwol vloerplaten gebruiken. Als u de betonvloer vanuit de kruipruimte gaat isoleren, leest u alles wat u moet weten op de pagina over kruipruimte-isolatie.

Deze producten zijn geschikt voor betonvloer isolatie

PIR heeft een zeer hoge isolatiewaarde en kan daarom in allerlei constructies worden toegepast. Ook voor betonvloerisolatie is PIR heel geschikt: het heeft een hoge drukvastheid en de platen zijn relatief dun. Deze geringe dikte is met name van belang als u de betonvloer van bovenaf isoleert. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe hoger de afwerkvloer uiteindelijk komt te liggen. Dat is bij een dunner materiaal, zoals PIR, niet aan de orde. 

PIR kopen

XPS, ook wel hardschuim genoemd, bestaat uit zogenaamde gesloten cellen. Deze cellen houden lucht vast, waardoor warmte niet naar buiten en vocht niet naar binnen kan. XPS is zeer vochtbestendig. Het houdt de warmte niet zo goed vast als PIR, maar is wel een stuk goedkoper. Wilt u XPS onder een nieuwe betonvloer op zand plaatsen? Dan dient u dat te combineren met randisolatie, om scheuren in de nieuwe muren te voorkomen.

XPS kopen

EPS, ook wel tempex genoemd, bestaat voornamelijk uit stilstaande lucht en is daarom erg licht van gewicht. Stilstaande lucht is een goede isolator, dus het materiaal heeft een prima isolatiewaarde. EPS biedt niet zo’n sterke warmte-isolatie als PIR of XPS, maar is wel de meest budgetvriendelijke optie. Bedenk wel dat EPS relatief dik is. Als u het materiaal gebruikt voor betonvloerisolatie van bovenaf, komt uw zichtvloer dus hoger te liggen dan wanneer u kiest voor een slanker isolatiemateriaal. Wilt u meer weten over EPS? Lees dan ons blog: Wat is EPS isolatie?

EPS platen kopen

Wanneer u de betonvloer van bovenaf op de bestaande betonvloer gaat isoleren, kunt u Fermacell vloerelementen gebruiken. Deze elementen zijn brandwerend, licht van gewicht én zeer geluiddempend. Fermacell vloerelementen dragen daarom veel bij aan uw wooncomfort. Deze elementen zijn bovendien heel geschikt voor vloerverwarming, want u kunt ze direct infrezen. Vervolgens plaatst u daar de afwerkvloer op en dan is de klus al geklaard. Fermacell heeft wel een relatief lage isolatiewaarde en moet dus nog worden gecombineerd met een andere vorm van isolatie.

Fermacell kopen

Knauf Brio vloerelementen zijn harde vezelplaten die u rechtstreeks op het beton legt, u isoleert op de bestaande betonvloer. Ze zijn stevig, licht en geschikt om in te frezen. Na het plaatsen van vloerverwarming kunt u de afwerkvloer direct op de vloerelementen leggen. Knauf Brio elementen hebben een zeer hoge oppervlaktehardheid en zijn daarom bestand tegen zware, mechanische belastingen. U kunt deze elementen daarom op vrijwel elke ondergrond plaatsen, zelfs in de badkamer. Wilt u vloerelementen met isolerende eigenschappen? Kies dan voor de Knauf Brio platen die zijn verlijmd met minerale wol.

Knauf Brio kopen

Steenwol vloerplaten van Rockwool zijn heel geschikt voor zwevende vloeren, u isoleert op de bestaande betonvloer. Ze hebben een hoge draagkracht en zijn erg stijf, wat perfect is voor een vloerplaat. Steenwol vloerplaten bieden daarnaast warmte- én geluidsisolatie, dus ze dragen veel bij aan uw wooncomfort. De platen zijn bovendien licht van gewicht en sluiten naadloos aan op de ondergrond. Ze zullen niet krimpen of uitzetten, dus uw afwerkvloer blijft mooi strak liggen. U moet steenwol vloerplaten wel combineren met een dampopen folie, om vochtproblemen te voorkomen.

Steenwol vloerplaten kopen
Man brengt vloerverwarming aan met Brio vloerelementen van Knauf
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.