Betonvloer isolatie

Vloerisolatie betonvloer

Met goede isolatie bespaart u energiekosten. Dat geldt ook specifiek voor vloerisolatie, maar comfort speelt daarbij een net zo belangrijke rol. Een koude vloer wordt doorgaans als minder aangenaam beschouwd dan een warme vloer. Heeft u een betonvloer? Dan kunt u de vloer op allerlei manieren isoleren: van bovenaf, van onderaf en met keuze uit verschillende materialen. Lees hieronder alles wat u moet weten over het isoleren van uw betonvloer.

Voordelen isolatie betonvloer

Beton is van nature al kil, dus een betonvloer zonder isolatie voelt erg koud aan. Goede isolatie is daarom van belang, zeker als er ook nog een kruipruimte onder de betonvloer zit. Kou en vocht trekken namelijk gemakkelijk vanuit de kruipruimte naar boven. Ook als de betonvloer op een zandbedding zonder isolatie is geplaatst, kan de vloer onaangenaam aanvoelen. Goede vloerisolatie van uw betonvloer voorkomt dit en brengt nog een aantal andere voordelen met zich mee. Naast een hoger wooncomfort door een warmere vloer, zorgt goede vloerisolatie van een betonvloer voor lagere energielasten én worden vochtproblemen voorkomen. Jan de Isolatieman raadt u daarom aan om een betonvloer altijd van geschikte isolatie te voorzien.

Betonvloer isoleren

Afhankelijk van uw woonsituatie, kunt u een betonvloer op drie manieren isoleren:

 1. Nieuwe vloer op zand
 2. Bestaande betonvloer vanuit de kruipruimte
 3. Bestaande betonvloer van bovenaf

Als de betonvloer van uw woning nog wordt gestort of wanneer u de huidige betonvloer compleet gaat verwijderen, kunt u het beste kiezen voor een nieuwe vloer op zand. In dat geval kunt u de vloer direct goed isoleren en daar beton op storten.
Het is belang dat u daarbij kiest voor isolatie met een hoge drukvastheid, zoals PIR, EPS of XPS.

- EPS: Dit product staat ook bekend als piepschuim of tempex. Het is de goedkoopste optie, maar heeft wel een dikkere laag nodig dan bijvoorbeeld PIR. Omdat dit materiaal onder beton zit, is de dikte vaak minder van belang.
- PIR: PIR-platen hebben een hoge isolatiewaarde, waardoor u met een dunnere plaat een hoge isolatiewaarde kunt behalen. PIR-platen zijn echter wel duurder dan EPS of XPS.
- XPS: XPS is heel drukvast en neemt geen water op. Let er wel op dat u randisolatie dient aan te brengen als u een nieuwe betonvloer met XPS gaat isoleren. Als u geen randisolatie aanbrengt, kunnen er scheuren in de muren ontstaan.

Een betonvloer zonder kruipruimte

Een kruipruimte onder de betonvloer zorgt voor extra kou en optrekkend vocht. Wanneer er een kruipruimte aanwezig is, isoleert u de vloer vanaf de onderkant. Wanneer u geen kruipruimte onder de vloer heeft, dient u de vloer vanaf de bovenkant te isoleren. Dat betekent dat het isolatiemateriaal op de betonvloer wordt geplaatst. Voor isolatie vanaf de bovenkant kunt u kiezen voor PIR-platen of XPS. De juiste keuze is afhankelijk van het belang van drukvastheid. Met PIR-platen kunt u namelijk dun isoleren, maar dit materiaal is niet erg drukvast. Als drukvastheid belangrijk is, wanneer er bijvoorbeeld een afwerkvloer op de isolatie komt te liggen, is XPS de betere keuze. Heeft u nog vragen over de isolatie van uw betonvloer? Neem dan contact met ons op!

Advies of meer informatie over dak- muur of vloerisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak, muur of vloer? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal.

Jan de Isolatieman

betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal

Populaire Producten

 1. Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 2,25
  • Materiaaldikte: 50 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  • Tand en Groef
  € 14,90
  p/m2
 2. Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  • Rd-waarde: 1.40
  • Dikte : 50mm
  • Stuks : 10 platen per pak
  € 6,75
  p/m2
 3. Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  • Rd-waarde: 5,00
  • Materiaaldikte: 160 mm
  • Afmeting: 1350x600 mm
  V.a.
  € 15,14
  p/m2
 4. ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 3,25
  • Materiaaldikte: 70 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  € 18,19
  p/m2

Onze Merken