Jan kijk naar rechts

XPS kantplanken

XPS kantplanken zijn zeer geschikt om koudebruggen in uw vloerconstructie te voorkomen. U plaatst ze bijvoorbeeld in de fundering of de overgang tussen het kozijn en het metselwerk. Dankzij de hoogwaardige XPS voorziet u de constructie van sterke thermische isolatie, die ongevoelig is voor rot en schimmelvorming. De kantplanken zijn bovendien voorzien van een sponning, waardoor ze naadloos op elkaar aansluiten!

Filter

Voorkom koudebruggen

Een koudebrug ontstaat wanneer de isolatielaag in een constructie wordt onderbroken, bijvoorbeeld doordat twee platen of materialen niet goed op elkaar aansluiten. Er zit dan als het ware een gat in de isolatie, waar kou gemakkelijk doorheen trekt. Een koudebrug voelt u dan ook met uw hand: dat deel van de vloer of muur voelt kouder aan. Koudebruggen verminderen de isolatiewaarde van de constructie en moeten daarom zoveel mogelijk worden voorkomen. In de fundering van de constructie kunt u daarvoor XPS kantplanken gebruiken. Zo vangt u bijvoorbeeld een koudebrug op tussen het metselwerk en de betonplint.

Geïsoleerde kantplanken

Kantplanken zijn in allerlei soorten en maten te koop. Bij Jan de Isolatieman vindt u echter alleen geïsoleerde varianten, in diverse afmetingen. Dit zijn kantplanken met een hoogwaardige laag XPS, te herkennen aan de roze kleur. Deze kantplanken zijn verlijmd met een cementplaat van 8 of 10 millimeter dik, waarbij u kunt kiezen tussen grijs en antraciet.

XPS kantplanken toepassen

XPS kantplanken worden vaak in de fundering en het metselwerk gebruikt, bijvoorbeeld om een koudebrug tussen het beton of de onderdorpel op te vangen. Ook worden ze vaak gebruikt onder raamkozijnen, deurkozijnen of schuifpuien, zodat deze goed afgewerkt kunnen worden. Dat betekent dat XPS kantplanken meestal ter hoogte van het maaiveld worden geplaatst, dus de letterlijke grond van het terrein.

Gaat u zelf aan de slag? Bedenk dan dat de plek van de kantplanken invloed heeft op hoe ze gemonteerd moeten worden. Daarnaast is het belangrijk dat u de XPS kantplanken horizontaal en droog opslaat. Hieronder vindt u een aantal tips over het verwerken van de kantplanken.

Een pictogram wat verwijst naar vloerisolatie aan de onderkant

Bij een kozijn of onderdorpel

Als u de XPS kantplank tussen de fundering en de onderdorpel of het kozijn wilt plaatsen, brengt u eerst over de gehele lengte van de bovenzijde een laag kit aan. Vervolgens gaat u de kantplank neerzetten, waarbij u goed oplet dat deze iets verder terug ligt dan de voorkant van het kozijn of de dorpel. Zet de kantplank daarna stevig vast met wiggen en breng tot slot wat mortel aan op de onderzijde van de kantplank.

pictogram voor de muren

Bij een gevelsysteem

Om de XPS kantplank tegen een gevelsysteem te monteren, bevestigt u de kantplank tegen de achterkant van de constructie. Dat is dus eigenlijk de zijkant van de betonvloer. We raden u aan om de kantplanken te lijmen met High-Tack isolatielijm, dan hoeft u namelijk niet te stempelen en profiteert u van optimale hechting. Als de kantplank stevig vastzit, brengt u nieuwe lijm aan op de andere zijdes. Wilt u de XPS kantplanken in zigzagpatroon monteren? Houd dan rekening met de droogtijd van de lijm.

pictogram voor de muren aan de buitenkant

Overige constructies

Bij andere constructies (waar de kantplanken boven het maaiveld uitkomen óf meer dan veertig centimeter hoog zijn) kunt u ze mechanisch bevestigen. Dit gaat vrij eenvoudig met inslagpluggen of betonschroeven, maar het kan helpen om de kantplank alvast voor te boren. Wilt u ze daarna verven? Kies dan voor een dampdoorlatende muurverf, om vochtproblemen te voorkomen. Zorg er verder voor dat de XPS kantplanken goed op elkaar aansluiten, zodat u het meeste rendement uit uw constructie haalt.

Terug naar boven
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."