Jan hangt naar rechts

Schuur isoleren

Bij Jan de Isolatieman krijgen we vaak vragen over het isoleren van verschillende ruimtes van een huis. Een van de vertrekken waarover veel vragen worden gesteld is de schuur. Hier kan u meer lezen over het isoleren van een schuur.

Meer informatie Meer informatie

Schuur isoleren

Bij Jan de Isolatieman krijgen we vaak vragen over het isoleren van verschillende ruimtes van een huis. Een van de vertrekken waarover veel vragen worden gesteld is de schuur. Vragen die vaak worden gesteld zijn onder andere heeft het zin om een schuur te isoleren? Waar moet je aan denken als je een houten of een stenen schuur wilt gaan isoleren? Maar ook: Welke materialen raden jullie aan om een schuur te isoleren en wat zijn dan de kosten? In het vervolg van deze tekst kunt u de antwoorden op deze vragen vinden.


Waarom een schuur isoleren?


Veel mensen vragen zich af of het zin heeft om de schuur te isoleren. Het antwoord op de vraag is afhankelijk van de functie van de schuur. Gaat u in de schuur alleen spullen opslaan of gaat u in de schuur klussen, een instrument bespelen of op een andere manier veel tijd doorbrengen in de schuur? Mocht dit het geval zijn dan wilt u waarschijnlijk de schuur ook verwarmen of er in ieder geval voor zorgen dat het leefklimaat binnen de schuur aangenaam is. Onder een aangenaam leefklimaat van een schuur wordt onder andere verstaan dat de schuur tocht vrij is en weinig of geen last heeft van vochtproblemen. Mocht u dit willen dan raden wij aan om te kijken naar de mogelijkheden om te investeren in goede isolatie van uw schuur. Mocht u alleen spullen willen opslaan zoals fietsen, (tuin-) gereedschap en buitenspeelgoed dan hoeft u de schuur niet volledig te isoleren.


Houten schuur isoleren


Mocht u een houten schuur hebben en deze willen isoleren kan u verschillende materialen gaan gebruiken. De meeste warmte worden door het dak of de wanden verloren. Een van de hoofdredenen is dat hout geen isolerende eigenschappen heeft en dat de binnentemperatuur ongeveer hetzelfde zal zijn als de buitentemperatuur. In de winter kan het dus vriezen in de schuur terwijl de temperatuur in de zomer hoog kan oplopen.

Mocht u dit tegen willen gaan kan u de wanden isoleren door middel van voorzetwandisolatie. Op deze manier creëert u een extra wand waarin u de PIR platen, de glaswol of de steenwol kan plaatsen. Mocht u de wand in één handeling willen isoleren en afwerken kan u kiezen voor verlijmde PIR platen.

Als u het platte dak beter wilt gaan isoleren kan u kiezen voor de koud dak-, de warm dak- of de omgekeerd dak methode. Bij de koud dak methode plaatst u de isolatie tegen de binnenzijde van het dak. Als voordeel heeft dit dat de dakbedekking met rust wordt gelaten. Hiermee kan u dus tijd en geld besparen. Wel kunnen er via deze manier makkelijker koudebruggen ontstaan. Bij de warm dak methode plaatst u het isolatiemateriaal direct op de bestaande dakbedekking. Nadat u het materiaal heeft aangebracht werkt u het dak af met nieuwe dakbedekking zoals bitumen of EPDM. Dit is de meest rendabele manier van isoleren. Bij een omgekeerd dak legt u XPS platen op de dakbedekking en plaatst daarbij een laag ballast zoals grind of tegels. Dit is de meest makkelijke manier om een plat dak te isoleren maar ook minder rendabel.


Stenen schuur isoleren


Stenen schuren worden zowel met een enkel steens (halfsteens) of steens muur gebouwd. Bij een enkel steens muur bestaat de muur uit één rij stenen en is de muur zo breed als een halve baksteen. Bij een steens muur wordt de muur opgebouwd uit twee rijen naast elkaar gelegde bakstenen, de muur is dan even breed als de lengte van een baksteen. Doordat een enkel steens muur minder dik is wordt geadviseerd bij dit soort muren dikkere isolatie te gebruiken. De enkels steens muur zelf isoleert namelijk veel minder dan een steens muur.

Om de muren van een stenen schuur te isoleren wordt vaak gekozen voor voorzetwand isolatie, dit houdt in dat er voor de bestaande muur een rachelwerk wordt geplaatst. In de holtes die dan ontstaan wordt de isolatie geplaatst. Mocht u een nieuwe schuur plaatsen kan er direct worden gewerkt met spouwmuur isolatie. Bij deze manier vult u de spouw met speciaal gemaakte platen voor de spouw.

Deze spouwplaten kunnen gemaakt zijn van PIR, steenwol of glaswol. Ook kan u gebruik maken van verlijmde PIR platen. Deze platen zijn gemaakt van PIR plus een ander materiaal, met deze platen kan u met één handeling zowel isoleren als afwerken.

Mocht u het dak van uw schuur willen isoleren zijn er meerdere manieren mogelijk. Bij een nieuwe schuur kan u direct rekening houden met de isolatie. U kan dan het beste kiezen voor de warm dak methode. Bij deze methode plaatst u de isolatie zoals PIR, XPS of EPS bovenop de dakconstructie. U combineert dan de isolatie met een dampremmende folie en werkt u dak af met EPDM of bitumen. Dit is de meest rendabele manier om een dak te isoleren.

Mocht u een dak aan de buitenzijde willen na-isoleren dan kan u gebruik maken van de omgekeerd dak methode. Bij deze manier plaatst u XPS-platen op het dak en legt u ballast zoals grind of tegels op deze platen.

De laatste manier om uw dak te isoleren is de koud dak methode. Bij deze methode bevestigt u isolatiemateriaal onder het dakbeschot en dus tussen de houten balken. Als u dit heeft gedaan dan werkt u het plafond netjes af met bijvoorbeeld gipsplaten.


Wat zijn de mogelijkheden?


Zoals veel ruimtes kunt u ook bij een schuur het dak, de wanden en de vloer isoleren. Afhankelijk of er een nieuwe schuur wordt gebouwd of u een schuur wilt na-isoleren zijn er verschillende mogelijkheden.


Schuur isoleren aan de binnenkant


Mocht u de binnenkant van een bestaande schuur willen isoleren kan u kiezen om een voorzetwand te plaatsen. Een voorzetwand bestaat uit een raamwerk gemaakt van houten of metalen staanders. U kan voor het maken van het raamwerk bijvoorbeeld Metal-stud profielen kiezen. In de ontstane gaten plaatst u de isolatie zoals glaswol, steenwol of MW35. Door het plaatsen van een voorzetwand verliest u wel ruimte in de schuur. Een voorzetwand wordt namelijk direct voor de bestaande muren gezet.

Mocht u een nieuwe schuur gaan plaatsen, dan raden we aan om met spouwplaten te werken. U vult dan de ruimte tussen een buitenmuur en de binnenmuur met daarvoor speciaal gemaakte platen. Het voordeel van het isoleren van de spouwmuur is dat onder andere dat de ventilatie sterk verbeterd. Onze spouwplaten zijn gemaakt van steenwol, glaswol of van PIR.

Wilt u in de schuur ervoor zorgen dat er minder geluid naar binnen komt? Of juist dat het geluid niet de schuur verlaat? Kies dan voor spouwplaten die gemaakt zijn van steenwol, deze platen bieden de beste geluidsisolatie.


De vloer van een schuur isoleren


De vloer van een schuur is vaak gemaakt van beton of er zijn stenen direct op het zand gelegd. Door deze manier van bouwen kan er veel kou uit de grond omhoog komen. Als u een vloer van een schuur wilt isoleren dan zijn er in de basis twee mogelijkheden. U legt de isolatie op de bestaande vloer of u verwijdert de bestaande vloer en legt een nieuwe vloer aan. Het nadeel om de bestaande vloer te gebruiken is dat de vloer dus hoger komt te liggen dan nu het geval is, u kan dan last krijgen met de deuren die niet meer goed open of dicht gaan of dat de drempel om binnen te komen erg hoog is. U kan natuurlijk kiezen om een dunne plaat te gebruiken maar dan zijn de isolerende eigenschappen minder.

Als u goed wilt isoleren raden wij de andere optie aan, namelijk om de vloer open te breken en zand af te graven. Op deze manier kan u dikkere platen gebruiken voor de isolatie zodat er minder kou de schuur binnenkomt. Het nadeel is wel dat dit tijdrovender is dan de andere optie. Mocht u deze optie kiezen dan raden wij onze XPS-platen aan. Deze platen hebben namelijk een hoge drukvastheid en zijn zeer vochtbestendig. Op deze platen kan ook een nieuwe betonvloer worden gestort.


Het dak van de schuur isoleren


Mocht u een nieuwe schuur willen neerzetten raden wij u aan om een “warm” dak te maken. Bij een warm dak worden vaak PIR platen gebruikt of PIR platen met afschot. U legt dan de platen op het dakbeschot waar bovenop de dakbedekking wordt bevestigd. Ook bij een bestaande schuur kan u deze manier gebruiken, wel moet u dan de huidige dakbedekking verwijderen. De warm dak methode is meest rendabele manier om uw schuur te isoleren.

Een andere manier om uw dak van buitenaf te isoleren is de omgekeerde dak methode. Bij deze manier legt u XPS platen op uw dak. Bovenop de platen stort u dan grind of legt u tegels als ballast.

De laatste manier om uw platte dak van uw schuur te isoleren is door de binnenkant van uw dak te isoleren. U plaatst dan het isolatiemateriaal onder het dakbeschot, u kan dan dus de dakbedekking laten zitten.


Met welk materiaal de schuur isoleren?


Afhankelijk van wat u wilt gaan isoleren kan u verschillende materialen gebruiken. Om u een handig overzicht te geven staat hier kort opgesomd welke materialen u voor welke klus kan gaan gebruiken.

Plafond van een schuur isoleren

Mocht u een plat dak aan de binnenkant willen isoleren dan kan u de volgende materialen gebruiken: steenwol of glaswol en klimaat folie. Voor plafonds van een plat dak wordt vaak gekozen voor een nette afwerking met gipsplaten.

Plat dak aan de buitenzijde isoleren

Om een plat dak aan de buitenkant te isoleren wordt vaak platen gemaakt van PIR gebruikt. Het is erg belangrijk dat het water makkelijk van uw dak stroomt, mocht uw plat dak geen afschot hebben dan raden we onze PIR platen met afschot aan. De meest makkelijke manier om uw platte dak aan de buitenkant te isoleren is met XPS platen. Deze manier wordt de “omgekeerd” dak methode genoemd. U legt de platen op uw huidige dakbedekking en bovenop de XPS platen stort u grind of legt u tegels.

Muurisolatie van een schuur

Mocht u de muren van een bestaande schuur gaan isoleren raden wij aan om een voorzetwand te maken. Om het raamwerk te maken kan u bijvoorbeeld met bijvoorbeeld metal stud profielen aan de gang. U kan dan in de gaten MW35glaswol of steenwol stoppen. Op het moment dat u een nieuwe schuur gaat bouwen raden we spouwplaten aan. Afhankelijk waarvoor de schuur wordt gebruikt kan u spouwplaten van glaswolsteenwol of PIR gebruiken. U kan ook PIR+ platen gebruiken, deze platen verlijmen we speciaal voor u zodat u kan isoleren en afwerken in één handeling.

Vloer van een schuur isoleren

EPS en XPS platen worden vaak gebruikt om vloeren van schuren te isoleren. Wel is het belangrijk dat op de grond een goede PE-folie wordt gebruikt. Deze folie zorgt ervoor dat er geen water uit het beton omhoog kan trekken.


Wat zijn de kosten om een schuur te isoleren?


De kosten om een schuur te isoleren is erg afhankelijk van de grootte van een schuur, welke materialen er worden gebruikt en of dat een nieuwe schuur gaat isoleren of een schuur gaat na-isoleren. Om u toch een beeld te geven van de kosten om een schuur te isoleren hebben als Jan de Isolatieman een klein overzicht gemaakt. Gekozen is om altijd een minimale RD-waarde van 3,50 aan te houden en altijd 40 m² als oppervlakte aan te houden. De prijzen zijn van 09-03-2023 en kunnen dus inmiddels verouderd zijn. Deze prijzen gelden daarom als indicatie
Product Prijs
Steenwol €409,90
Glaswol €341,70
Spouwplaten van glaswol €696,15
Spouwplaten van steenwol €759,62
Spouwplaten van PIR €802,48
PIR-platen €759,22
PIR-platen met afschot €1.330,84
XPS-platen €923,40
EPS platen €567,80
Klimaatfolie €184,00
PE-folie €42,00
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.