Jan hangt naar rechts

Hsb vloer

Houtskeletbouw typeert zich door open, houten frames. Een hsb vloer bestaat daarom uit een draagconstructies van houten balken, waartussen u isolatiemateriaal klemt. Vloerisolatie draagt namelijk veel bij aan duurzaam en comfortabel wonen: uw energiekosten gaan omlaag en u profiteert van een aangename temperatuur in huis. Bij een hsb vloer kiest u voor een ademend isolatiemateriaal en een geschikte folie, zodat u vochtproblemen voorkomt. Weten welke materialen geschikt zijn voor houtskeletbouw? Lees dan snel verder!

Meer informatie Meer informatie

Warmte- en geluidsisolatie in hsb vloer

Hout werkt, wat betekent dat het krimpt en uitzet. Daardoor ontstaan er gaten en kieren, waar kou gemakkelijk doorheen trekt. Het is daarom belangrijk dat u een hsb vloer van thermische isolatie voorziet. Thermische isolatie zorgt voor een constante temperatuur in huis, waardoor u meer wooncomfort ervaart én u bespaart op uw energiekosten.


Daarnaast raden wij aan om akoestische isolatie in uw hsb vloer te verwerken. Krakende planken, dreunende voetstappen en aangeschoven stoelen kunnen namelijk veel geluidsoverlast veroorzaken. U kunt daarom het beste kiezen voor een isolatiemateriaal dat zowel warmte- als geluidsisolatie biedt, zoals steenwol, glaswol en minerale wol.

Isolatiematerialen voor houtskeletbouw

Hout vraagt om een ademend isolatiemateriaal, gecombineerd met een dampopen folie. Daarmee voorkomt u namelijk vochtproblemen in het hout, zoals rot en schimmel. Steenwol, glaswol, minerale wol en Pavatextil zijn daarom goede keuzes voor een hsb vloer, alhoewel de één meer voordelen heeft dan de ander.

Glaswol

Glaswol

Glaswol heeft sterke thermische én akoestische eigenschappen. Daarnaast heeft glaswol een flexibele en toch stevige structuur. U snijdt het daarom gemakkelijk op maat en klemt het moeiteloos vast tussen de balken van uw hsb vloer. De meest budgetvriendelijke optie is glaswol op rol, zoals de Knauf Naturoll of Ursa Timberframe 037, 035 en 032. U kunt ook kiezen voor glaswolplaten, zoals de Knauf Acoustifit en Ursacoustic.

Meer informatie Meer informatie
Steenwol

Steenwol

Steenwol lijkt veel op glaswol en is daarom ook erg geschikt voor uw hsb vloer. Steenwol biedt goede warmte- en geluidsisolatie en heeft dezelfde structuur als glaswol. Het is flexibel en stevig, waardoor u het gemakkelijk tussen de houten balken van de vloer vastklemt. Daarnaast heeft steenwol sterke brandwerende eigenschappen, wat bijdraagt aan de veiligheid van de constructie. Voor een hsb vloer raden wij Rock4all, RockSono Base of steenwol vloerplaten aan.

Meer informatie Meer informatie
Minerale wol

Minerale wol

Minerale wol werd geïntroduceerd als gebruiksvriendelijk alternatief voor glas- en steenwol. Bij de verwerking van glas- en steenwol komen namelijk vezels vrij die irriteren aan de huid, ogen en luchtwegen. Dat is bij minerale wol, ook wel MW35 genoemd, niet het geval. Verder zijn deze materialen vrijwel hetzelfde. Ook MW35 is gemakkelijk te verwerken en geschikt voor akoestische en thermische isolatie in uw hsb vloer.

Meer informatie Meer informatie
Pavatextil

Pavatextil

Pavatextil wordt gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. Dit isolatiemateriaal is daarom bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk. Het heeft wel een iets lagere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld glas- en steenwol, wat betekent dat u meerdere lagen over elkaar moet aanbrengen om genoeg rendement uit de isolatie te halen. Pavatextil is ook niet geschikt voor akoestische isolatie in uw hsb vloer. Het is wel vrij flexibel en dus fijn om mee te werken.

Meer informatie Meer informatie
Houtskeletbouw vloer voordat het geïsoleerd is
pictogram voor de bovenkant van een vloer

Hsb vloer zelf isoleren

Hsb frames worden vaak op maat geleverd. Het rachelwerk van de hsb vloer wordt al in de fabriek gemaakt, maar de isolatie, ventilatie en afwerking moet u zelf nog regelen. U brengt daarom eerst een dampopen folie aan tegen de onderkant van de vloer. Vervolgens plaatst u isolatiemateriaal tussen de houten balken, dat u eerst op maat snijdt en goed vastklemt. Dit materiaal werkt u daarna af met houtvezelplaten, waar u ook eventuele leidingen in weg kunt werken. Tot slot kunt u een cementdekvloer over de hsb vloer heen storten.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.