Jan kijk naar rechts

Metal Stud wandprofielen

Een voorzet- of scheidingswand maken? Daarvoor maakt u het beste een geraamte van Metal Stud wandprofielen! Kies voor een U-profiel als ligger en C-profiel als staander. Deze schuift u in elkaar, waardoor er een stevig en kaarsrecht geraamte ontstaat. Bij Jan de Isolatieman vindt u een uitgebreid assortiment Metal Stud wandprofielen, uiteraard altijd scherp geprijsd.

Filter

Alles voor uw Metal Stud wand

Met Metal Stud wandprofielen maakt u een kaarsrecht geraamte voor uw voorzet- of scheidingswand. Dit geraamte vult u daarna op met isolatiemateriaal en werkt u tot slot af met gipsplaten. Om een geraamte voor een wand te maken, gebruikt u zowel U- als C-profielen. Daarnaast heeft u diverse accessoires nodig, zoals foamband en geschikte schroeven. Bij Jan de Isolatieman vindt u alles wat u nodig heeft voor uw Metal Stud wand, zodat u direct aan de slag kan met uw project.

U- en C-profielen combineren

Voor een Metal Stud wandgeraamte heeft u zowel C- als U-profielen nodig. De verticale U-profielen fungeren als liggers en de horizontale C-profielen als staanders. De liggers worden als eerste geplaatst, op de vloer en tegen het plafond. Om de wand van extra geluiddemping te voorzien, kunt u foamband op de U-profielen plaatsen. Vervolgens gaat u de staanders bevestigen, dus de C-profielen. Deze plaatst u tussen de liggers, waarbij u een hartafstand van ongeveer 60 centimeter aanhoudt.

Isolatiemateriaal voor Metal Stud wand

Als het Metal Stud geraamte klaar is, vult u het op met isolatiemateriaal. Wij raden daarvoor een flexibel materiaal aan, zoals glaswolsteenwol of Mw-35. Deze materialen zijn zacht, maar stevig. U snijdt ze daarom eenvoudig op maat en klemt ze daarna goed vast tussen de Metal Stud profielen. Glaswol, steenwol en MW-35 hebben een relatief goede isolatiewaarde en zijn ook geschikt voor geluidsisolatie. Daarnaast zijn deze materialen relatief voordelig in de aanschaf!

 

Stappenplan Metal Stud wand

Het is vrij eenvoudig om een Metal Stud wand te maken, mits u de juiste accessoires en geschikt gereedschap in huis heeft. Hieronder leest u daarom stap voor stap hoe u te werk gaat. Heeft u nog vragen over het plaatsen van een Metal Stud wand? Neem dan gerust contact met ons op.

Stap 1: Horizontale profielen monteren (U-profielen)

Teken met een potlood op de vloer af waar het U-profiel moet komen. Leg het U-profiel op de grond en schroef het profiel om de 60 centimeter vast met geschikte schroeven. Schroeft u het profiel vast op een stenen ondergrond, zoals beton? Gebruik dan slagpluggen. Op een houten ondergrond gebruikt u gipsplaatschroeven. Wilt u nog extra geluidsisolatie aanbrengen? Breng dan foamband aan in het profiel.

Pak vervolgens een C-profiel en zet deze tegen de wand. Dat maakt montage van het U-profiel tegen het plafond namelijk gemakkelijk. Leg daarna dus een U-profiel op het C-profiel en schroef deze vast tegen het plafond.

Stap 2: Verticale profielen monteren (C-profielen)

Meet de afstand van de vloer tot het plafond en haal daar één centimeter vanaf. Dat is namelijk hoe lang de C-profielen moeten zijn. Gebruik vervolgens een blikschaar om de C-profielen op maat te knippen. Plaats het eerste C-profielen tegen de wand, met de open zijde van het profiel naar u toe gericht. De dichte zijde zit dus tegen de wand.

Plaats het tweede C-profiel vervolgens 50 centimeter van de muur af en check met een waterpas of alles recht staat. De daaropvolgende profielen zet u op 60 centimeter van elkaar. Zorg dat alle open zijdes dezelfde kant op staan.

Stap 3: De Metal Stud wand aan één zijde dichtmaken

Bereken eerst hoe lang de gipsplaten moeten zijn. Meet dus eerst de totale hoogte en haal daar 1 centimeter vanaf. Snijd de eerste gipsplaat vervolgens op maat en zet de plaat tegen het metalen rachelwerk aan. Til de gipsplaat strak tegen het plafond en schroef ‘m vast met gipsplaatschroeven. De tweede plaat en alle daaropvolgende platen zet u vervolgens op dezelfde manier tegen elkaar aan. Zo gaat u door totdat één kant van de muur helemaal dicht is.

Stap 4. Isolatiemateriaal bevestigen

De open kant van de muur gaat u vervolgens opvullen met isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol. Meet hoeveel isolatiemateriaal u nodig heeft om één profiel te vullen en snijd het materiaal op maat met een isolatiemes. Klem het stevig vast en zorg dat alle hoeken goed gevuld zijn.

Stap 5. Voorzieningen bevestigen

Maak plek voor alle voorzieningen, zoals buizen voor stroom, water en verwarming. Wilt u iets aan de wand ophangen, zoals een tv of badmeubel? Plaats dan achterhout over het isolatiemateriaal heen. Dit kunt u op maat zagen en vastschroeven aan de profielen. De profielen hebben standaardopeningen voor elektrabuizen, dus daarvoor hoeft u niet in de profielen te boren.

Stap 6. De Metal Stud wand dichtmaken

Maak nu ook de andere kant van de wand dicht met gipsplaten. Deze platen komen niet recht tegenover de eerste gipsplaten, maar moeten verspringen. De naden zit dan niet recht tegenover elkaar, waardoor de constructie steviger wordt. Dit draagt bij aan een goede isolatiewaarde.

Stap 7. De Metal Stud wand afwerken

Plak de verticale naden van de gipsplaten af met gaasband, zodat de naden niet gaan scheuren. Plak van boven naar beneden en snijd de band beneden voorzichtig door. Vul daarna de naden en schroefgaten op met Fill & Finish. Schuur tot slot gevulde plekken lichtjes op. Daarna is uw Metal Stud wand helemaal klaar!

Terug naar boven
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.