Jan de Isolatieman
betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal.

Kruipruimte isoleren

Heeft u een kruipruimte onder uw woning? Dan is het belangrijk dat u deze goed isoleert. Zonder isolatie trekken kou en vocht namelijk gemakkelijk vanuit de kruipruimte naar boven, rechtstreeks uw woonruimte in. U kunt een kruipruimte op verschillende manieren isoleren, afhankelijk van wat voor soort vloer u heeft en of u in de kruipruimte kunt werken. Lees hieronder alles wat u moet weten over het isoleren van een kruipruimte!

Voordelen kruipruimte isolatie

Kou en vocht trekken gemakkelijk vanuit de kruipruimte uw woning in, waardoor de temperatuur in huis gaat schommelen en u vaker de verwarming zult aanzetten. Bovendien ontstaat er condens wanneer koude lucht uit de kruipruimte in aanraking komt met de warme lucht binnenshuis, wat tot vochtproblemen kan leiden. Goede isolatie van de kruipruimte voorkomt deze problemen en zorgt voor een constantere temperatuur in huis. U ervaart zo meer wooncomfort én heeft lagere energiekosten, want de verwarming hoeft minder vaker aan.

Mogelijkheden kruipruimte isoleren

U kunt een kruipruimte op verschillende manieren isoleren, afhankelijk van hoe groot de ruimte is. Is uw kruipruimte groot genoeg om in te werken? Dan kunt u vanaf daar uw vloer isoleren. U bevestigt dan isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte en dus eigenlijk tegen de onderkant van uw vloer. Is de kruipruimte daar niet groot genoeg voor? Dan kiest u voor bodemisolatie. 

Vloerisolatie
Als uw kruipruimte minimaal 40 centimeter hoog is, kunt u vanuit daar isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer plaatsen. Op die manier gebruikt u vloerisolatie om uw kruipruimte en de vloer te isoleren. Ideaal, want zo levert u geen leefruimte in. Dat is wel het geval als u de vloer van bovenaf moet isoleren.

Bodemisolatie
Wanneer de kruipruimte te klein is om in te werken, kiest u voor bodemisolatie. Dit houdt in dat u de bodem van de kruipruimte bedekt met parels of DI-chips. Deze parels en chips hebben een isolerende werking en zorgen ervoor dat de kruipruimte minder koud aanvoelt.

Materialen voor isoleren kruipruimte

Kiest u voor vloerisolatie vanuit de kruipruimte? Dan heeft u keuze uit meerdere materialen. Wat voor u het juiste materiaal is, is grotendeels afhankelijk van wat voor soort vloer u heeft.

Houten vloer
Een houten vloer heeft vaak gaten en kieren, waardoor er gemakkelijk vochtproblemen kunnen ontstaan. U heeft daarom een ademende wolsoort nodig om uw houten vloer vanuit de kruipruimte te isoleren. Glaswol, steenwol of MW-35 zijn in dat geval goede keuzes.

Betonvloer
Een betonvloer kunt u isoleren met PIR- en EPS-platen. PIR-platen zijn relatief dun en daarom gemakkelijk te verwerken, maar wel duurder dan EPS-platen. Wanneer de dikte van de plaat geen rol speelt, kunt u daarom beter voor de goedkopere EPS-platen gaan.

Lage of vochtige kruipruimtes

Kruipruimtes zijn er allerlei vormen en formaten. Bij kruipruimtes die groter zijn dan 40 centimeter, kunt u het plafond en daarmee de onderkant van uw vloer isoleren. Dat is de meest eenvoudige én rendabele manier van kruipruimte-isolatie. Soms is een kruipruimte daar echter te klein voor of is de kruipruimte extreem vochtig. In dat geval kiest u voor bodemisolatie.  

Lage kruipruimte isoleren

Soms is een kruipruimte niet meer dan tien centimeter hoog. In dat geval is het natuurlijk onmogelijk om vanuit daar de vloer te isoleren. Als u een extreem lage kruipruimte heeft, kiest u voor bodemisolatie. U strooit dan isolatiemateriaal over de bodem van de kruipruimte uit, meestal door ze de ruimte in te blazen. Bij een lage kruipruimte kunt u kiezen tussen EPS-parels of DI-chips, afhankelijk van hoe vochtig uw kruipruimte is.

Het isoleren van een vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte komt uw wooncomfort niet ten goede. Ook als u het plafond van uw kruipruimte isoleert, kan de ruimte vochtig blijven aanvoelen. In dat geval kunt u de bodem bedekken met DI-chips. Deze chips hebben een S-vorm en haken daarom in elkaar. Als er dan een laagje water in uw kruipruimte staat, blijven ze daar als vaste massa op liggen. EPS-parels zouden uit elkaar drijven, waardoor hun isolatiewaarde sterk daalt.

Verschil tussen DI-chips en EPS-parels 

DI-chips zijn geschikt voor vochtige kruipruimtes waar af en toe een laag water in blijft staan. Deze chips haken in elkaar en vormen zo een solide massa op het water. Gaat u de bodem van uw kruipruimte bestrooien met DI-chips? Breng dan een laag aan van minstens 20 centimeter. Als uw kruipruimte extreem vochtig is, maar wél groot genoeg is om in te werken, kunt u DI-chips combineren met vloerisolatie. Glaswol en steenwol zijn ademende isolatiematerialen en daarom heel geschikt als vloerisolatie in vochtige ruimtes.

Als er geen laag water in uw kruipruimte blijft staan, kunt u beter kiezen voor EPS-parels. EPS-parels hebben namelijk een iets hogere isolatiewaarde dan DI-chips. Zorg ervoor dat de parels evenredig over de bodem verdeeld worden, zodat de isolatiewaarde overal gelijk is. Ook hiervoor geldt dat, als de hoogte het toelaat, u EPS-parels het beste kunt combineren met vloerisolatie. Daarmee behaalt u namelijk optimaal rendement uit uw kruipruimte-isolatie!

Heeft u nog vragen over de isolatie van uw kruipruimte of wilt u extra advies? Wij helpen u graag verder, dus neem gerust contact met ons op.

Advies of meer informatie over dak- muur of vloerisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak, muur of vloer? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal.

Jan de Isolatieman

betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal

Populaire Producten

 1. Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 2,25
  • Materiaaldikte: 50 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  • Tand en Groef
  € 14,90
  p/m2
 2. Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  • Rd-waarde: 1.40
  • Dikte : 50mm
  • Stuks : 10 platen per pak
  € 6,75
  p/m2
 3. Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  • Rd-waarde: 5,00
  • Materiaaldikte: 160 mm
  • Afmeting: 1350x600 mm
  V.a.
  € 15,14
  p/m2
 4. ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 3,25
  • Materiaaldikte: 70 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  € 18,19
  p/m2

Onze Merken