Kruipruimtes zonder isolatie worden als huiseigenaren over het algemeen niet als prettig ervaren. De vloeren zijn vaak enorm koud en er kunnen problemen ontstaan zoals optrekkend vocht, met alle gevolgen van dien! Uw kruipruimte isoleren is een goed idee om verschillende redenen.

  • Meer wooncomfort
  • Bijdragen aan schoner milieu (minder uitstoot co2)
  • Energiebesparend
  • Waardevermeerdering van de woning (hoger energielabel)
  • Voorkomt vochtproblemen

Uw vloer kan bestaan uit een betonnen ondergrond of een houten ondergrond. Beide type ondergrond zijn goed te isoleren maar vereisen wel aan andere aanpak. Het afhankelijk van het bouwjaar van uw woning wat voor type er gebruikt is, bij de voordeur zit meestal het kruipluik. 

Kruipruimte onder de betonvloer isoleren

Om betonvloer isolatie aan te brengen is het erg belangrijk om naar de huidige situatie te kijken. In sommige gevallen is de vloer volledig vlak, in andere situaties kan gebruikt gemaakt zijn van betonnen balken met zogenaamde ‘’broodjes ertussen’’, beide gevallen zijn prima te isoleren. 

Het isoleren van een bestaande kruipruimte kan wat lastiger zijn omdat u afhankelijk bent van de ruimte die u heeft. Over het algemeen is er voldoende ruimte om onder de vloer te komen en het isolatiemateriaal aan te brengen. U bevestigt het materiaal dan aan de onderkant van de betonnen vloer. Wij adviseren het gebruik van PIR platen. Hiermee bent u verzekerd van een hoge isolatiewaarde. Ook is het van belang een product te kiezen met een afmeting die door het kruipluik past. Naast PIR isolatie kunnen XPS en EPS ook gebruikt worden, maar hierbij dient u rekening te houden met een dikkere plaat voor dezelfde isolatiewaarde. De platen kunnen bevestigd worden met een PU-lijm

Kruipruimte onder de houtenvloer isoleren

Heeft u een houten vloer, dan is het zeer belangrijk dat u uw kruipruimte goed geïsoleerd heeft. Vanuit de kruipruimte onder de houten vloer ontstaan vaak de eerste vochtproblemen in een huis. De houten constructie is vaak een snel slachtoffer waardoor er houtrot en schimmel kan ontstaan. Een houten vloer heeft andere eigenschappen dan een betonnen vloer waardoor er ook andere isolatiemateriaal vereist is. Het is namelijk belangrijk dat een houten vloer kan ‘ademen’. Isolatiematerialen zoals steenwol, glaswol en MW35 zijn daardoor erg geschikt.

Bijkomend voordeel van dit materiaal is dat het eenvoudig tussen de balken te bevestigen is. Het beste is om het materiaal ruimer af te snijden, de overlengte zorgt ervoor dat het product goed klemt tussen de balken.

Verwijderen bestaande houten vloer

Een variant op de houtenvloer isolatie is het volledig verwijderen van de houtenvloer, dit is een erg ingrijpende variant maar wordt steeds vaker uitgevoerd. Deze variant wordt vaak uitgevoerd in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming. In deze variant wordt isolatie geplaatst op het (bestaande)zandbed en hier wordt beton op gestort. U kunt hiervoor PIR platen, EPS platen of XPS platen gebruiken.

Deskundig advies

Een kruipruimte isoleren kan een lastige klus zijn. Jan de Isolatieman denkt met u mee en geeft u deskundig advies van de mogelijkheden, de voordelen en de nadelen. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Subsidie op vloerisolatie

De kruipruimte isoleren kan interessant zijn voor uw portemonnee omdat een goed geïsoleerde woning de energierekening omlaag brengt. Momenteel kan het extra interessant. De overheid verstrekt namelijk subsidie op isolatie. Jan de Isolatieman heeft alle zaken omtrent deze subsidieregeling voor u op een rijtje gezet.