Jan hangt naar rechts

Vloerisolatie

Vloerisolatie draagt veel bij aan comfortabel en duurzaam wonen. Zonder isolatie voelt uw vloer koud aan, waardoor u sneller de verwarming aanzet. Bovendien kan een vloer zonder isolatie leiden tot vochtproblemen. Vloerisolatie is dus belangrijk, maar hoe pakt u dat aan? Welke materialen zijn geschikt voor het isoleren van de vloer? En wat kost vloerisolatie? Hieronder leest u alles wat u moet weten!

Meer informatie Meer informatie

Houtenvloerisolatie

Houtenvloerisolatie

Een houtenvloer wordt anders geïsoleerd dan een betonvloer. Hout is een natuurlijk materiaal: het krimpt en zet uit, waardoor er kieren en gaten in de vloer kunnen ontstaan. Daar trekt kou gemakkelijk doorheen, dus isolatie is belangrijk. Voor een houtenvloer raden wij isolatiewol aan, zoals glaswol, steenwol of ecologische isolatie.


Glaswol, steenwol en ecologische isolatie zijn ademende materialen en daarom heel geschikt voor hout. In combinatie met de juiste folie zijn deze isolatiematerialen bovendien bestand tegen vocht. Tot slot bieden glas- en steenwol ook goede geluidsisolatie, waardoor u minder overlast ervaart van bijvoorbeeld dreunende voetstappen.

Meer informatie Meer informatie
Betonvloerisolatie

Betonvloerisolatie

Beton is natuurlijk hartstikke zwaar. Een vloer van beton dient u daarom met een drukvast materiaal te isoleren. PIR, XPS en EPS zijn bijvoorbeeld erg geschikt. U snijdt deze isolatieplaten eenvoudig op maat en plaatst ze van boven- of onderaf op uw betonvloer. Krijgt u een nieuwbouwwoning met betonvloer op zand? Dan plaatst u het isolatiemateriaal direct op het zand, nog vóór het beton wordt gestort.


Met PIR kunt u heel goed ‘slank’ isoleren. PIR heeft namelijk een hoge isolatiewaarde, dus met een dunne plaat behaalt u alsnog genoeg rendement. PIR-isolatie is daarom een goede keuze als u maar beperkt ruimte bij de betonvloer heeft. Spelen ruimte en dikte geen rol? Dan kunt u beter voor XPS of EPS kiezen. Deze materialen zijn namelijk een stuk goedkoper, maar vragen wel om een dikkere laag.

Meer informatie Meer informatie


Welke vloerisolatie kan ik het beste kopen?

U kunt uw vloer met verschillende materialen isoleren. De beste keuze is daarbij afhankelijk van bijvoorbeeld uw budget, welke isolatiewaarde u wenst te bereiken en wat voor soort vloer u heeft.

Glaswol is heel geschikt voor het isoleren van houten vloeren. Glaswol is (met de juiste folie) bestand tegen vocht, gemakkelijk in de vloer te verwerken én relatief goedkoop. Het materiaal heeft daarentegen wel een relatief lage isolatiewaarde. U moet daarom meerdere lagen over elkaar aanbrengen om voldoende rendement te halen, waardoor de constructie dikker wordt.

Glaswol kopen

Steenwol is ook heel geschikt voor houtenvloerisolatie. Het lijkt op glaswol, maar biedt betere geluidsisolatie en heeft een iets hogere isolatiewaarde. Dat betekent dat geluiden van bijvoorbeeld krakende planken nóg beter worden gedempt. Daar staat wel tegenover dat steenwol wat duurder is dan glaswol. Voor het isoleren van uw houtenvloer raden wij bijvoorbeeld RockSono en Rock4All aan.

Steenwol kopen

MW-35 is ook heel geschikt voor houtenvloerisolatie. MW-35 werd geïntroduceerd als alternatief voor glas- en steenwol. Dit materiaal is namelijk een stuk gebruiksvriendelijker: er komen geen irriterende vezels vrij tijdens de verwerking, zoals bij glas- en steenwol. MW-35 zit qua eigenschappen tussen glas- en steenwol in, maar is wel duurder in aanschaf.

MW35 kopen

PIR isolatieplaten zijn heel geschikt voor betonvloerisolatie. Ze zijn gemakkelijk te verwerken én beschikken over zeer sterke thermische eigenschappen. Met een relatief dunne PIR-plaat bereikt u dus alsnog een hoge isolatiewaarde. PIR is wel iets duurder dan andere geschikte isolatiematerialen.

PIR kopen

Als u genoeg ruimte voor een dikke laag isolatie heeft, is EPS een goede keuze voor uw betonvloer. EPS is namelijk een stuk goedkoper dan PIR, maar heeft wel een lagere isolatiewaarde. U moet daarom meerdere lagen over elkaar aanbrengen om voldoende rendement uit uw betonvloerisolatie te halen. EPS-platen zijn dus alleen geschikt voor constructies waarin ruimte geen rol speelt.

EPS kopen

XPS-platen zijn ook erg geschikt voor betonvloeren. Deze vloerisolatie platen zijn bijzonder drukvast én vochtbestendig. Let wel op bij een nieuwe betonvloer met XPS: om scheuren in de muren te voorkomen, dient u ook randisolatie aan te brengen. XPS is iets duurder dan EPS, maar goedkoper dan PIR.

XPS kopen
Isolatiewaarde Geluidsisolatie Prijs Gebruiksgemak Verwerking
Steenwol Gemiddeld Goed Gemiddeld Gemiddeld Gemakkelijk
Glaswol Laag Gemiddeld Laag Gemiddeld Gemakkelijk
MW-35 Gemiddeld Gemiddeld Gemiddeld Hoog Gemakkelijk
PIR Goed Laag Hoog Hoog Gemakkelijk
EPS Laag Gemiddeld Laag Hoog Gemakkelijk
XPS Gemiddeld Gemiddeld Gemiddeld Hogg Gemakkelijk
pictogram voor de bovenkant van een vloer

Vloer van boven of onder isoleren

Er zijn in principe twee manieren om uw vloer te isoleren: vanaf de boven- of onderkant. Vloerisolatie van onderaf is het gemakkelijkst, maar alleen mogelijk als u een kruipruimte onder uw woning heeft. Deze kruipruimte moet dan ook nog groot genoeg zijn, dus minstens 45 centimeter hoog. U plaatst dan isolatiemateriaal tegen het plafond van de ruimte, dus eigenlijk tegen de onderkant van de vloer. Isolatieplaten voor een betonvloer kunt u lijmen of mechanisch bevestigen, isolatiewol voor een houtenvloer klemt u vast. Zorg in beide gevallen wel voor voldoende ventilatie. Heeft u geen kruipruimte of is deze te klein om in te werken? Dan bevestigt u de vloerisolatie op dezelfde manier, maar dan vanaf de bovenkant.

Een kruipruimte wordt geïsoleerd met isolatieplaten
Man brengt isolatie aan
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.