Jan de Isolatieman
betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal.

Vloerisolatie

Zonder vloerisolatie voelt uw vloer koud aan, wat uw energierekening en wooncomfort niet ten goede komt. Het is daarom belangrijk dat u nadenkt over geschikte isolatie voor uw vloer. Wat voor u de juiste keuze qua isolatie is, is afhankelijk van wat voor soort vloer u heeft. Een houten vloer dient u namelijk anders te isoleren dan een betonvloer. Lees hieronder daarom alles wat u moet weten over vloerisolatie!

Voordelen vloer isoleren

Goede vloerisolatie biedt u veel voordelen. Een geïsoleerde vloer voelt ten eerste een stuk aangenamer aan dan een vloer zonder isolatie. Zeker in de wintermaanden verhoogt vloerisolatie dan ook uw wooncomfort. Daarnaast trekt koude lucht vanuit de kruipruimte gemakkelijk naar boven als uw vloer niet is geïsoleerd. Daardoor daalt de temperatuur in huis én kunnen er later vochtproblemen ontstaan. Wanneer koude lucht uit de kruipruimte in aanraking komt met warme lucht uit de woning, ontstaat er namelijk condens en dus mogelijk schimmel. Een laatste voordeel is dat uw energiekosten omlaag gaan, want met vloerisolatie houdt u meer warmte vast in huis.

Mogelijkheden vloer isolatie

U kunt een vloer op verschillende manieren isoleren, afhankelijk van wat soort vloer u heeft.

Betonvloer
Een betonvloer kunt u van onder- of bovenaf isoleren. Wanneer u isoleert vanaf de onderkant, plaatst u vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer. Wanneer u van bovenaf isoleert, plaatst u isolatiemateriaal op de bovenkant betonvloer en dus onder de afwerkvloer.

Houtenvloer
U isoleert een houten vloer door het isolatiemateriaal tussen de houten balken onder de vloer te klemmen. Als u een kruipruimte heeft, plaatst u het materiaal vanaf de onderkant tussen de balken. Als u geen kruipruimte heeft, doet u dat vanaf de bovenkant.

Kosten en materialen vloerisolatie

De kosten van vloerisolatie zijn grotendeels afhankelijk van welk materiaal u kiest. Een betonvloer kunt u isoleren met PIR, XPS en EPS. PIR is een stuk duurder dan de andere opties, maar heeft wel de hoogste isolatiewaarde. Daarom zorgen PIR vloerplaten op lange termijn voor lagere energiekosten. Bovendien zijn PIR vloerisolatieplaten een stuk fijner om mee te werken dan XPS en EPS platen en kunt u deze gemakkelijker tegen de onderkant van de betonvloer plaatsen.

Een houten vloer kunt u isoleren met glaswol, steenwol en MW-35. Steenwol en MW-35 zijn alleen beschikbaar in de vorm van platen, maar glaswol kunt u ook bestellen op rol. Rollen zijn goedkoper dan de vloerplaten en daarom de beste keuze als u graag kosten op uw vloerisolatie wilt besparen. Bedenk daarbij wel dat u glaswol op rol een stuk moeilijker kunt klemmen dan glaswolplaten.

Isolatiemateriaal voor de vloer kiezen

Het kiezen van geschikt vloerisolatiemateriaal is niet eenvoudig, maar wij helpen u graag op weg. Wat voor uw vloer het juiste isolatiemateriaal is, is afhankelijk van drie factoren: de toegankelijkheid van ruimte onder de vloer, het soort vloer en de gewenste Rd-waarde van de isolatie.

Toegankelijkheid kruipruimte

Heeft u een kruipruimte van minstens 45 centimeter hoog? Dan wordt het aanbrengen van vloerisolatie een stuk gemakkelijker. U kunt het isolatiemateriaal dan namelijk vanaf daar tegen de onderkant van uw vloer bevestigen.

Soort vloer

Heeft u een betonvloer? Dan kunt u het beste PIR- of EPS-platen tegen het plafond van de kruipruimte lijmen. Heeft u een houten vloer? Kies dan voor steenwol, glaswol of minerale wol. Deze materialen klemt u vanuit de kruipruimte tussen de planken van uw houten vloer.

Rd-waarde

De Rd-waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal de warmte vasthoudt. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe hoger de isolatiewaarde van de constructie. De Rd-waarde hangt ook samen met de dikte van het materiaal: hoe dikker het materiaal, hoe hoger deze waarde. Als u genoeg ruimte heeft voor dik materiaal, kunt u voor (meerdere lagen) glas- of steenwol kiezen. Heeft u maar beperkt ruimte? Kies dan voor materiaal dat relatief dun is en toch een hoge Rd-waarde heeft, zoals PIR.

Zelf de vloer isoleren

Vloerisolatie aanbrengen is een secuur proces, maar in principe vrij eenvoudig zelf uit te voeren. Durft u het aan? Houd dan rekening met de volgende zaken:

 • Kies de manier die het beste bij uw vaardigheden past. Het lijmen van PIR-platen is bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker dan isolatiefolie over een houtenvloer aanbrengen. Bekijk daarom goed wat de klus precies inhoudt en schakel eventueel hulp in.  
 • Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg ervoor dat u al het benodigde gereedschap in huis heeft voordat u met het isoleren begint.
 • Veiligheid staat voorop. Draag altijd een beschermende bril en kleding om uw gezondheid te kunnen waarborgen.

Heeft u nog vragen over vloerisolatie of wilt u extra advies? Wij helpen u graag verder, dus neem gerust contact met ons op.

Advies of meer informatie over dak- muur of vloerisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak, muur of vloer? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal.

Jan de Isolatieman

betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal

Populaire Producten

 1. Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 2,25
  • Materiaaldikte: 50 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  • Tand en Groef
  € 14,90
  p/m2
 2. Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  • Rd-waarde: 1.40
  • Dikte : 50mm
  • Stuks : 10 platen per pak
  € 6,75
  p/m2
 3. Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  • Rd-waarde: 5,00
  • Materiaaldikte: 160 mm
  • Afmeting: 1350x600 mm
  V.a.
  € 15,14
  p/m2
 4. ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 3,25
  • Materiaaldikte: 70 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  € 18,19
  p/m2

Onze Merken