Jan hangt naar rechts

Platdakisolatie binnenzijde

Platdakisolatie vanaf de binnenzijde is een stuk gemakkelijker en daarom goedkoper dan isolatie vanaf de buitenzijde. U plaatst dan isolatiemateriaal onder het dakbeschot, wat betekent dat u de dakbedekking gewoon kunt laten zitten. Belangrijk is wel dat u het isolatiemateriaal combineert met een klimaatfolie, om de kans op vochtproblemen te verkleinen. Wilt u meer weten over hoe u een plat dak vanaf de binnenzijde isoleert? Lees snel verder!

Meer informatie Meer informatie

Folie aan binnenkant van een dak met isolatiewol bevestigen
pictogram voor plat dak isolatie

Het plaatsen van de isolatie

Als u een plat dak vanaf de binnenzijde isoleert, bevestigt u isolatiemateriaal onder het dakbeschot en dus tussen de houten balken. Veel isolatiematerialen zijn flexibel en laten zich daarom gemakkelijk vastklemmen. Vervolgens plaatst u een klimaatfolie over het isolatiemateriaal heen, die u afplakt met spinvliestape. Let daarbij goed op dat de stukken folie elkaar aanraken en dus overlappen. Deze folie reguleert de vochthuishouding in de constructie en verkleint de kans op bijvoorbeeld schimmel en rot.

Als u de folie heeft bevestigd, staan de randen een stukje open. Om de folie luchtdicht op de muren aan te laten sluiten, raden wij u foliekit aan. Daarmee verkleint u namelijk de kans op koudebruggen. Daarna bevestigt u een rachelwerk over de folie heen, bijvoorbeeld van panlatten. Tot slot werkt u de constructie netjes af met gipsplaten.

Voor- en nadelen platdak binnenzijde isoleren

Platdakisolatie vanaf de binnenzijde heeft een aantal voor- en nadelen in vergelijking met isolatie vanaf de buitenzijde. Isolatie vanaf de binnenkant is gemakkelijker en daarom goedkoper dan isolatie vanaf de buitenkant: u betaalt minder voor het isolatiemateriaal en het vakmanschap. Daar staat wel tegenover dat u aan de binnenzijde dikker moet isoleren dan aan de buitenzijde. Dat kan een nadeel zijn als u maar beperkt ruimte heeft bij uw plat dak en dus niet genoeg isolatiemateriaal kan aanbrengen. Daarnaast heeft u met platdakisolatie vanaf de binnenzijde meer kans op vochtproblemen, dus het is essentieel dat u een klimaatfolie in de constructie verwerkt.

Materialen platdakisolatie binnenzijde

Glaswol wordt gemaakt van gerecyclede glasscherven. Het is duurzaam, brandveilig en heel flexibel. U klemt glaswol daarom gemakkelijk vast tussen de houten balken van uw dakbeschot. Daarnaast is glaswol relatief goedkoop en geschikt voor warmte- en geluidsisolatie. Glaswol heeft niet zo’n hoge isolatiewaarde als bijvoorbeeld PIR en is daarom ook wat dikker. Voor een plat dak raden wij Acoustifit glaswolplaten en de Naturoll 032 glaswol op rol aan. Let erop dat u deze materialen altijd met een klimaatfolie combineert.

Glaswol kopen

Steenwol wordt gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente. Het materiaal is daarom net zo duurzaam en brandveilig als glaswol. Ook de structuur van steenwol lijkt op die van glaswol: flexibel en dus fijn om mee te werken. Steenwol biedt wel iets betere geluidsisolatie en is meer brandwerend. Voor platdakisolatie vanaf de binnenzijde raden wij steenwol platen aan.

Steenwol kopen

MW-35 is een minerale wol en zit qua eigenschappen tussen glas- en steenwol in. Het is flexibel, brandveilig en heeft een goede isolatiewaarde. MW-35 is bovendien steviger dan bijvoorbeeld de Naturoll 037 glaswol op rol. Daarnaast heeft MW-35 ook sterke geluidswerende eigenschappen, dus is dit materiaal ook geschikt voor geluidsisolatie. Ideaal als u bijvoorbeeld de zolder als kantoor wil gebruiken. Als uw MW-35 aan de binnenkant van uw plat dak verwerkt, moet u ook een klimaatfolie gebruiken.

MW35 kopen
Jan de Isolatieman die leunt op een rol met isolatie

Hoe kan ik een plat dak isoleren van binnenuit?

Als u een plat dak van binnenuit gaat isoleren, creëert u een zogenaamd koud dak.


Daarvoor kunt u het beste glaswol, steenwol of MW-35 gebruiken. Deze materialen hebben een flexibele structuur en worden op dezelfde manier tegen de binnenzijde van een plat dak verwerkt. Zelf een koud dak met glaswol, steenwol of MW-35 maken? In deze video vertellen we u stap voor stap hoe u te werk gaat! 

Isolatiewaarde Geluidsisolatie Gebruiksvriendelijkheid
Glaswol Gemiddeld Gemiddeld Laag (irriterende vezels)
Steenwol Gemiddeld Goed Gemiddeld
MW-35 Gemiddeld Goed Laag (irriterende vezels)
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.