Houtskeletbouw is een bouwmethode die veelal gebruikt wordt in landen waar veel hout beschikbaar is. Denk aan de Scandinavische landen, Australië en de landen in Noord-Amerika. Maar ook in Nederland is deze methode in opkomst. Het is een snelle en eenvoudige manier van bouwen. Dit komt omdat de muren, vloeren en daken een groot houten geraamte is. Dit geraamte wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Vanwege het houten geraamte is het isolatiemateriaal gemakkelijk en snel aan te brengen. Het zorgt voor uitstekende isolatie en een prettig leefklimaat.

Voordelen isoleren houtskeletbouw

Er zitten vele voordelen aan het houten geraamte:

  • Lagere energielasten
  • Wooncomfort wordt beter
  • Waardevermeerdering van de woning (hoger energielabel)
  • Draagt bij aan een schoner milieu (minder CO2 uitstoot)
  • Voorkomt optrekkend vocht vanuit de kelder/kruipruimte (mits de vloer geïsoleerd wordt)

Glaswol isolatie bij houtskeletbouw

Glaswol is erg geschikt als isolatiemateriaal tussen houtskeletbouw. De flexibele structuur van de glaswol is namelijk gemakkelijk te verwerken in het houten geraamte. De glaswol is gemakkelijk te snijden en daardoor eenvoudig tussen de houten sporen, stijlen of balken te plaatsen. Dit voorkomt uiteindelijk thermisch verlies, waardoor uw woning altijd een aangename temperatuur heeft.

Steenwol isolatie bij houtskeletbouw

Steenwol is zeer geschikt voor het isoleren van houtskeletbouw. Naast de goede isolatiewaarde van steenwol is het materiaal onbrandbaar, zorgt het zeer goede geluidsisolatie en is het enorm duurzaam waardoor het materiaal lang meegaat. Steenwol wordt daarom veel gebruikt omdat het veel wooncomfort geeft.

Minerale wol isolatie bij houtskeletbouw

Ook minerale wol is uitermate geschikt om uw houtskeletbouw te isoleren. Minerale wol wordt het meest verkocht in de vorm van platen omdat dit het gemakkelijkst is om aan te brengen. Net als bij Steenwol heeft minerale wol een zeer goede isolatiewaarde, is niet brandbaar en ook nog eens geluidswerend. Daarnaast neemt het geen vocht op waardoor het voor veel verschillende isolatiedoeleinden in te zetten is.

Folie gebruiken bij Houtskeletbouw

In een woning ontstaat altijd vochtcirculatie. Dit kan komen door douchen of door koken. Als hier geen passende oplossing voor is kan het vocht de houtskeletbouw aan gaan tasten. Om dit te voorkomen adviseren wij het gebruik van folie zodat vocht en schimmels geen kans krijgen om het hout aan te tasten.

Hiervoor gebruiken wij twee verschillende soorten folie. Damp-open folie gebruiken wij aan de buitenkant van de constructie. Damp-open folie laat namelijk het vocht naar buiten toe door. Omdat het vocht naar buiten kan, wordt condensatie voorkomen.
Het dampremmende folie wordt juist aan de binnenkant van de constructie geplaatst. Ook dampremmende folie voorkomt condensatie. Het zorgt ervoor dat condensatie niet doordringt in de constructie. Door het voorkomen van vochtproblemen blijft het isolatiemateriaal langer goed.

Deskundig advies

Er zijn verschillende materialen die u kunt gebruiken bij het isoleren van het houskeletbouw. Wij snappen als u niet direct weet welk materiaal voor u het meest geschikt is. Jan de Isolatieman denkt daarom graag met u mee en geeft u deskundig advies van de mogelijkheden, de voordelen en de nadelen. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!