Jan kijk naar rechts

EPDM

Comfortabel en duurzaam wonen hangt sterk samen met de kwaliteit van uw dak. Dat moet natuurlijk goed geïsoleerd, maar ook veilig en waterdicht afgewerkt zijn. EPDM dakbedekking is daarvoor heel geschikt. EPDM biedt veel voordelen in vergelijking met andere materialen én kan op allerlei ondergronden toegepast worden. Daarnaast gaat het materiaal tot wel veertig jaar mee en is het volledig recyclebaar, dus een hartstikke duurzame keuze. Uw dak afwerken met EPDM? Hieronder leest u alles wat u moet weten!

Filter
Man kijkt op zijn laptop om isolatiemateriaal te kopen

Wat is EPDM?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Het een kunststof rubberfolie en wordt gebruikt om daken waterdicht af te werken. Het gaat dan vaak om platte daken, van bijvoorbeeld woonhuizen, garages, tuinhuizen en caravans. EPDM is zeer populair én het meest milieuvriendelijke product in de wereld van dakbedekkingen. Het materiaal is bovendien vliegvuurbestending, wat verplicht is in Nederland en België.


EPDM kan op allerlei ondergronden verwerkt worden. Denk daarbij aan hout, PIR-isolatie met een cachering, metselwerk, aluminium, zink en lood. Zo lang de ondergrond van voldoende kwaliteit en het dak belastbaar genoeg is, kan EPDM dus op vrijwel elk plat dak verwerkt worden. Onze folie is bovendien bijzonder rekbaar en gaat tot wel veertig jaar mee. Daarmee bent u verzekerd van kwaliteit!

Vrachtwagen gevuld met isolatiemateriaal

Waarom EPDM op uw dak?

Onze EPDM dakbedekking wordt veel gebruikt voor platte daken van garages, een aanbouw, tuinhuizen, nieuwbouw, enzovoorts. En met goede reden, want deze folie biedt veel voordelen in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen. Hieronder staan de belangrijkste op een rij:


 • Het is volledig recyclebaar en daarom hartstikke duurzaam;
 • Het heeft een lange levensduur en gaat tot wel veertig jaar mee;
 • Het kan op veel ondergronden worden toegepast;
 • Het heeft een hoog rekpercentage en is daarom gemakkelijk te plaatsen;
 • Het is vliegvuurbestendig en biedt daarom extra veiligheid;
 • Het is waterdicht en bestand tegen Uv-straling;
 • Het is bestand tegen extreme temperatuurschommelingen.

Dakbedekking plaatsen

EPDM is een stuk gemakkelijker te plaatsen dan bijvoorbeeld bitumen. Bitumen moet u namelijk branden, maar EPDM kunt u eenvoudig lijmen. Daarnaast is EPDM vrij licht (1,4 kilo per m2), wat ook bijdraagt aan een fijne verwerking. Dit materiaal is daarom ideaal voor doe-het-zelvers! Het belangrijkste is dat u bij het lijmen de juiste materialen en goed gereedschap gebruikt. Deze hebben we hieronder voor u een op rij gezet:

 • EPDM stroken: deze gebruikt u voor de naadverbindingen en dakgoten
 • EPDM contactlijm
 • EPDM spray
 • EPDM roller
 • Hemelwaterafvoer
 • Daktrimmen
man staat buiten om isolatiemateriaal aan te brengen.
pictogram voor plat dak isolatie

EPDM lijmen op PIR-isolatie

Een plat dak wordt vaak geïsoleerd met PIR-platen met een aluminium cachering. Als dat ook voor u geldt, kunt u daar eenvoudig zelf EPDM op lijmen. Belangrijk is dat u niet gaat verlijmen bij temperaturen onder de vijf graden Celsius, omdat de lijm dan niet optimaal hecht. Om EPDM op PIR-isolatie tet lijmen, gaat u als volgt te werk:


 1. Breng een dampremmende folie aan op het dakbeschot. Daarbij is van belang dat de verschillende lagen folie elkaar overlappen. De punten waarop de folie overlapt, tapet u af.
 2. Schroef de PIR-platen met cachering vast op de folie. Gebruik daarvoor dakschroeven die twee centimeter langer zijn dan de dikte van de PIR-plaat. Schroef de platen goed vast, in ieder geval op elke hoek.
 3. Rol de EPDM-folie uit tot over de randen van het dak en vouw de folie vervolgens terug naar het midden, zodat u aan de buitenste randen kunt beginnen met lijmen.
 4. Breng de EPDM-lijm in strepen aan over de PIR-platen. Gebruik vervolgens een roller om de lijm egaal uit te smeren over het dak.
 5. Laat de lijm even liggen, zodat oplosmiddelen kunnen verdampen. Let op: zodra de lijm van kleur verandert, kunt u verder gaan. Hoelang dat duurt, is afhankelijk van het weer. Belangrijk is dat de lijm niet opdroogt.
 6. Rol de folie uit over de lijm en druk deze goed aan. Werk vervolgens verder van buiten naar binnen.

Waarom bij Jan de Isolatieman?

Wij verkopen EPDM van Europese kwaliteit, met een dikte van 1.14 millimeter. Onze folie is daarom vliegvuurbestendig, waterdicht en Uv-bestendig. Daarnaast is onze EPDM dakbedekking geschikt voor diverse ondergronden én gaat deze tot wel veertig jaar mee. Bij Jan de Isolatieman vindt u bovendien voordelige prijzen en zijn veel materialen uit voorraad leverbaar. U bestelt de dakbedekking eenvoudig in onze webshop, waarna uw bestelling binnen een paar dagen wordt geleverd. Heeft u de EPDM zo snel mogelijk nodig? Dan kunt u het ook bij ons magazijn in Oss komen afhalen!

Terug naar boven
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."