Jan hangt naar rechts

Garage isoleren

Het isoleren van uw garage kan u helpen om de temperatuur en vochtigheidsgraad te reguleren, zodat u het hele jaar door comfortabel kunt werken of uw auto kunt parkeren. Bij Jan de Isolatieman hebben we een breed scala aan isolatieoplossingen die speciaal zijn ontworpen voor garages en bijgebouwen. Onze hoogwaardige isolatieproducten zorgen voor een betere energie-efficiëntie en verlagen uw energierekening.

Meer informatie Meer informatie

Garage isoleren

In deze tijden met hoge energieprijzen willen veel mensen geld besparen. Een van de manieren om geld te besparen is door het huis te isoleren. Dit is een investering die zich op langere tijd terug verdiend, omdat er wordt bespaard op de gas- en elektriciteitsrekening. Als veel oppervlaktes al zijn geïsoleerd zoals daken en muren kijken mensen naar andere ruimtes zoals de garage. Een van de vragen die we vaak krijgen is dan ook: Is het nodig om de garage te isoleren?


Waarom een garage isoleren?


In de loop van de jaren heeft een garage steeds meer functies gekregen. In het verleden werd een garage vaak gebruikt om een auto in te stallen en/of als opberghok. Tegenwoordig zien we dat veel mensen ook klussen in hun garage, de garage gebruiken voor ontspanning of als speelplek voor de kinderen. De garage wordt daarmee veel meer een onderdeel van de woning. De garage is dus veel meer dan alléén een plek om de auto neer te zetten. Omdat mensen de garage betrekken bij de woning wordt de ruimte ook steeds vaker verwarmd. Net zoals in andere woonruimtes kan er veel energie worden verloren als de ruimte niet goed wordt geïsoleerd, dit is natuurlijk zonde. Mocht u daarom nu of in de toekomst de garage willen verwarmen of heeft u last van tocht en/of vocht problemen? Dan kan het lonen om de garage goed te isoleren.


Wat zijn de mogelijkheden?


Afhankelijk van de functie van de garage kan u de garage op verschillende manieren isoleren. De manier van isoleren is ook afhankelijk of u een nieuwe garage gaat plaatsen of een bestaande garage gaat na-isoleren. Bij een bestaande garage wordt vaak het dak en de muren geïsoleerd. Als u de muren wilt isoleren kan dit wel ten koste gaan van de oppervlakte van de garage. Veel bestaande garages hebben een dunne betonnen vloer of hebben bestrating die direct op het zand is gelegd. Bij beide manieren kan er veel kou door de vloer omhoog komen. Het kan daarom lonen om de garagevloer te isoleren. Wel heeft dit als nadeel dat in veel gevallen de vloer iets omhoog komt. Mocht u een nieuwe garage willen bouwen kan u direct rekening houden met de isolatie. U kan bijvoorbeeld de muren voorzien van PIR spouwplaten, steenwol spouwplaten of glaswol spouwplaten en het dak direct isoleren met PIR-platen. Ook kan u de vloer direct voorzien van XPS of voordelige EPS platen waardoor er ook geen kou meer vanuit de vloer omhoog kan komen.


Plafond van een garage isoleren


De meest voorkomende manier van isoleren is door het platte dak te isoleren. Mocht u het dak aan de binnenkant willen isoleren dan kan u steen- of glaswol tussen de houten balken te plaatsen en dit afwerken met gipsplaten. Voordeel van deze manier is dat het plafond er direct netjes uitziet. Een andere manier is het platte dak van bovenaf te isoleren, deze manier wordt vaak toegepast als er een nieuwe garage wordt gebouwd. Deze methode wordt de warm dak methode genoemd. Bij deze manier plaatst u eerst een dampremmende folie, daarna het isolatiemateriaal zoals PIR-platen en dan pas de dakbedekking. Dit is de meest efficiënte manier van een dak isoleren! Mocht u een bestaand plat dak aan de buitenkant willen isoleren kan u ook kiezen om XPS-platen te plaatsen op het dak en bovenop de platen grind te storten. Het voordeel van deze methode is dat het relatief makkelijk te doen is. U hoeft namelijk geen nieuwe dakbedekking te plaatsen. De zogenaamde omgekeerd dak methode is wel minder efficiënt dan de twee voorgaande methodes.


Muren van de garage isoleren


Mocht u een bestaande garage hebben en u wilt de muren isoleren dan kan u in de meeste gevallen het beste kiezen voor voorzetwandisolatie. U maakt dan een rachelwerk met metalen of houten staanders. In de holtes die dan ontstaan plaatst u het isolatiemateriaal zoals steenwol of glaswol. U kunt de muur netjes afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. U kan ook kiezen voor onze gelijmde PIR platen, deze platen kunnen we lijmen met bijvoorbeeld OSB, Gips of met Fermacell. Met deze platen kan u zowel isoleren als afwerken in één handeling. Mocht u op de garage vanuit de binnenkant gaan isoleren dan betekent dit wel dat u wat oppervlakte van de garage kwijt raakt omdat de voorzetwand voor de bestaande muren komt. Als u een nieuwe garage gaat plaatsen dan kunt u direct rekening houden met isolatie. Als u een nieuwe garage gaat plaatsen raden we onze spouwmuur isolatie aan. Met deze platen kan u makkelijk de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur isoleren. U kan dan kiezen uit onder andere glaswol spouwisolatie, PIR spouwplaten of steenwol spouwplaten.


Isoleren van de garagevloer


Veel garages hebben alleen een dunne betonnen vloer of bestrating direct op het zand. Door deze manieren van bouwen kan er veel kou vanuit de grond naar boven komen. Het is lastig om goede vloerisolatie te leggen op een bestaande betonnen vloer. Dit komt doordat de isolatie dan op de vloer komt te liggen waardoor uiteindelijk de vloer een stuk hoger komt te liggen. Hierdoor moet bijvoorbeeld ook de garagedeur worden verkleind. Om die reden kiezen veel mensen om eerst te betonnen vloer uit te breken en dan het zand af te graven. Het is dan wel belangrijk om een PE-folie te gebruiken en dan bijvoorbeeld EPS of XPS-platen erop te leggen. Mocht u een bestrate garage hebben of een nieuwe garage willen bouwen dan gaat dit een stuk makkelijker. Bij een bestrate garage komt u namelijk makkelijker bij de zandlaag. Mocht u een nieuwe garage gaan bouwen dan kan hier al van tevoren rekening mee houden. 


Met welk materiaal de garage isoleren?


De garage isoleren kan op verschillende manieren. Afhankelijk van wat u wilt isoleren zijn er meerdere materialen mogelijk. Om die reden staan hier per toepassing om een garage te isoleren de materialen opgesomd:


Plafond van een garage isoleren


Om een plat dak aan de binnenkant te isoleren worden vaak de volgende materialen gebruikt: glaswol of steenwol, een klimaatfolie en voor de afwerking worden vaak gipsplaten gebruikt.


Plat dak aan de buitenzijde isoleren


Voor een plat dak aan de buitenkant te isoleren wordt vaak PIR gebruikt. Mocht uw plat dak geen afschot hebben dan raden we onze PIR platen met afschot aan. Belangrijk is wel dat u een dampremmende folie gebruikt. De folie zorgt ervoor dat de isolatie droog blijft en zo de isolatiewaarde behoudt. U legt eerst de dampremmer op het dakbeschot en dan de isolatie. Een andere manier om de buitenkant is om XPS-platen op het platte dak te leggen. Over deze platen stort 3 of grind op de platen of legt u stenen op de XPS platen. Dit is een makkelijke manier om uw dak te isoleren maar de opbrengst is minder groot dan met PIR platen.


Muurisolatie van een garage


Mocht u de muren van een bestaande garage gaan isoleren raden wij aan om een voorzetwand te creëren. Dit kan met bijvoorbeeld Metal stud profielen. U kan dan in de ontstane de holtes steenwol of glaswol stoppen. Mocht een nieuwe garage gaan bouwen dan raden we spouwplaten aan, afhankelijk van de situatie kan u glaswol spouwisolatie, steenwol spouwplaten of PIR spouwplaten gebruiken. U kan ook PIR+ platen gebruiken, deze platen verlijmen we speciaal voor u zodat u kan isoleren en afwerken in één handeling.


Vloer van een garage isoleren


Om de vloer van een garage te isoleren wordt er vaak gebruikt gemaakt van EPS of XPS platen. Wel is het belangrijk dat op de zandgrond een goede PE-folie wordt gebruikt. Deze folie zorgt ervoor dat er geen water uit het beton omhoog kan trekken.


Wat zijn de kosten om een garage te isoleren?


Afhankelijk van of u een bestaande garage of direct een nieuwe garage gaat isoleren kunnen de kosten erg variëren. De manier van isoleren en de keuze voor materialen zijn natuurlijk ook van grote invloed op de kosten van isoleren. Om een eerlijke overzicht te geven is er voor gekozen voor een een oppervlakte van 40 m² en heeft elk materiaal een Rd-waarde van minimaal 3,50. De prijzen zijn van 7-03-2023 en kunnen om deze reden verouderd zijn. Aan deze prijzen kunnen dus geen rechten ontleend worden.
Product Prijs
Glaswol €341,70
Steenwol €409,90
Spouwplaten van glaswol €696,15
Spouwplaten van steenwol €759,62
Spouwplaten van PIR €802,48
PIR-platen €759,22
XPS-platen €923,40
EPS-platen €567,80

Mocht u nog vragen hebben over het isoleren van uw garage dan kan u uiteraard contact opnemen met onze klantenservice

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.