Jan kijk naar rechts

OSB

OSB (Oriented Strand Board) is een veelgebruikt constructiemateriaal. Het bestaat uit samengeperste houtsnippers die in verschillende richtingen zijn georiënteerd. OSB platen zijn sterk, duurzaam en veelzijdig in gebruik. Het wordt vaak toegepast in vloeren, wanden, daken en meubels. OSB biedt een solide basis voor verdere afwerking en is een populaire keuze in de bouw- en doe-het-zelfsector.

Filter
Filter op dikte?

Wat is een OSB plaat?

Een OSB plaat, ook wel bekend als Oriented Strand Board, is een veelgebruikt plaatmateriaal. OSB platen worden gemaakt door meerdere lagen houtschilfers of -snippers samen te persen met behulp van harsen en lijmen. Hierdoor ontstaat een robuust, duurzaam en flexibel plaatmateriaal dat wordt gewaardeerd om zijn uitstekende structurele eigenschappen. OSB wordt veelal gebruikt voor voorzetwanden en scheidingswanden en is in verschillende diktes en varianten te verkrijgen.

Welke soorten OSB platen zijn er?

OSB platen zijn in verschillende varianten beschikbaar, ieder met zijn eigen eigenschappen. Hieronder een opsomming van de varianten: 

  • OSB1: Een variant die geschikt is voor toepassingen die dienen als decoratie. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingen. Ook wordt OSB1 gebruikt voor tijdelijke constructies zoals scheidingswanden en meubels.  
  • OSB2: Een variant die geschikt is als constructieplaat. OSB2 is sterker en meer vochtbestendig dan OSB1 en mag dus worden gebruikt in ruimtes met een luchtvochtigheid tot maximaal 65%. Hierbij wordt wel geadviseerd om OSB2 in droge omstandigheden te verwerken. OSB2 kan o.a. worden gebruikt voor vloeren, daken, wanden en ondervloeren. 
  • OSB3: Een variant die geschikt is voor dragende constructies in vochtige omstandigheden. Geschikt tot een luchtvochtigheid van 80%. OSB3 is de meest gebruikte variant. 
  • OSB4: Een variant die zijn bedoeld voor zware constructies in vochtige ruimtes. Dit is een variant dat niet veel wordt gebruikt.  

 

  Eigenschappen: Vochtbestendig?  Toepassing :
OSB1  Minst sterk  Nee  Meubels, decoratie 
OSB2  Sterk Tot 65% luchtvochtigheid (droge constructies)  Vloeren, daken wanden en ondervloeren 
OSB3  Sterker, vochtbestendig  Tot 80% luchtvochtigheid (droge- en vochtige constructies)   Vloeren, daken wanden en ondervloeren 
OSB4  Sterkste   Dragende wanden, vloeren met zware belasting, steigers 
Houtskeletbouw dak met OSB aan de binnenzijde voordat het geïsoleerd is

Waar kunt u een OSB platen voor gebruiken?

OSB platen worden vaak gebruikt voor constructiewerk en niet voor zichtwerk. In de bouw wordt met behulp van dit plaatmateriaal veelal scheidingswanden en voorzetwanden gemaakt.  

Dankzij de vochtbestendigheid van een OSB plaat wordt het vaak gebruikt als bekleding voor houten frameconstructies. Bovendien wordt OSB regelmatig toegepast voor tijdelijke of permanente afsluitingen van openingen en voor het maken van bekistingen.  

OSB platen kunnen dienen als achterhout, waardoor de wand versterkt wordt en het mogelijk is om verschillende objecten aan de wand te hangen. Door OSB te gebruiken als achterhout krijgt de wand extra stevigheid en stabiliteit. Het voordeel hiervan is dat er objecten aan gehangen kunnen worden. 

 

Constructie 

Situatie 

Toepassing 

OSB 1  Droog  Binnen Meubels, decoratie 
OSB 2 Droog  Binnen Vloeren, daken, wanden en ondervloeren 
OSB 3 Droog en vochtig  Binnen/ Tijdelijk Buiten  Vloeren, daken, wanden en ondervloeren 
OSB 4 Droog en vochtig  Binnen/ Tijdelijk Buiten  Belastbare constructies 


Let op:
Kies afhankelijk van uw situatie de juiste type OSB-plaat.
Bij twijfel kunt u ons bereiken op +31(0) 88 856 0000 of via de mail naar
klantenservice@jandeisolatieman.nl  

pictogram voor plat dak isolatie

Verwerken OSB platen

OSB kunt u verwerken in verschillende constructies: Wand: OSB platen worden voornamelijk gebruikt voor voorzet- en scheidingswanden. Hiermee wordt er vaak in combinatie met glaswol of steenwol gewerkt. Hierna wordt de constructie afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten of stucplaten. OSB platen bieden een hoge draagkracht, waardoor u makkelijk voorwerpen aan de wand kunt plaatsen. Door het gebruik van gips- of stucplaten krijgt u een strakke afwerking.  

Vloer: Wanneer u bijvoorbeeld uw houtenvloer of betonvloer wil isoleren, kunt u gebruik maken van onze Rockfloor Solid. Hiermee kunt u een zwevende dekvloer creëren. U dekt dit af met OSB platen waarna u op de OSB platen bijvoorbeeld laminaat kan leggen. 

Dak: Wanneer u bijvoorbeeld uw binnenzijde van uw schuine dak wilt isoleren, kunt u gebruik maken van onze PIR+OSB platen. Hierbij heeft u een zeer goede geïsoleerde plaat en een constructieplaat in één. Hierna kunt u de PIR+OSB afwerken met gipsplaten voor een mooi resultaat.  

isoleren dagkanten raamkozijn

Welke randafwerkingen voor OSB platen zijn er?

Randafwerkingen zorgen voor het makkelijk toepassen van uw plaatmateriaal en een stevige verbinding. OSB is beschikbaar in verschillende randafwerkingen: 

  • RechtBij een rechte randafwerking heeft het plaatmateriaal geen randafwerking en zijn de randen dus recht afgewerkt.

  • 2 Tand & Groef (2TG) - Beschikbaar vanaf een dikte van 12 mm - Bij een 2TG randafwerking heeft het plaatmateriaal aan de 2 lange zijdes een tand & groef.

  • 4 Tand & Groef (4TG) - Beschikbaar vanaf een dikte van 12 mm - Bij een 4TG randafwerking heeft het plaatmateriaal aan alle zijdes een tand & groef verbinding. 

Wanneer kies ik voor een rechte- of tand & groef verbinding?

Voor vloeren en daken wordt vaak een tand & groef verbinding gekozen. Dit is vanwege de stevige aansluiting en de dikte van het plaatmateriaal. Platen met Tand & Groef verbindingen zijn verkrijgbaar vanaf 12m m dik.  
Voor wanden wordt vaak een rechte randafwerking gebruikt. Hierbij wordt veelal gewerkt met een dikte van 9 mm of 12 mm 

Wat zijn de kosten van OSB platen?

OSB is relatief gezien vrij goedkoop in tegenstelling tot bijvoorbeeld Underlayment. Onze Underlayment platen gaan vanaf v.a. 5,24 p/m², waarbij OSB v.a. 4,70 p/m² gaat. Hieronder ziet u een overzicht met daarin onze prijzen voor A-keus  OSB. De onderstaande prijzen zijn van 27-6-2023 en kunnen om deze reden verouderd zijn. Aan de getoonde prijzen kunnen geen rechten ontleend worden.

Afmeting in mm 

Dikte in mm 

Randafwerking 

Prijs 

2440x1220 

9 

Recht 

v.a. €4,70 p/m² 

2440x590 

9 

Recht 

v.a. €4,88 p/m² 

2800x1196 

9 

Recht 

v.a. €4,70 p/m² 

2440x1220 

12 

Recht 

v.a. €5,91 p/m² 

2440x1220 

15 

Recht 

v.a. €7,55 p/m² 

2440x590 

12 

4TG 

v.a. €5,99 p/m² 

2500x615

15 

4TG 

v.a. €10,15 p/m² 

2440x590 

18 

4TG 

v.a. €10,28 p/m² 

2600x600 

18 

4TG 

v.a. €12,50 p/m² 

2440x1220 

18 

2TG 

v.a. €8,80 p/m² 

OSB afmetingen

In ons assortiment bieden wij OSB platen aan in verschillende afmetingen. Wij bieden de constructieplaten aan in 244x59, 244x122, 280x119,6, 250x610 en in 260x60.  

pictogram voor de muren aan de binnenkant

OSB verlijmd met PIR

Wij verlijmen ook PIR-platen met OSB platen. Op deze manier kunt u de constructie isoleren én afwerken in één handeling. Hierbij worden er spouwplaten verlijmd met OSB3 platen. Hierdoor krijgt u een sterke en geïsoleerde plaat van hoge kwaliteit. Onze PIR+OSB platen zijn beschikbaar in diverse afmetingen, zodat elke constructie mogelijk is!

Bij het verlijmen van onze PIR-platen, maken we gebruik van OSB platen met een dikte van 9 of 18 millimeter. Als u van plan bent om uiteindelijk een tv of ander zwaar voorwerp aan de wand te bevestigen of uw vloer te isoleren, raden we aan om te kiezen voor PIR + OSB met een dikte van 18 millimeter. In andere situaties volstaat een OSB-plaat van 9 millimeter. 

Als u het isolatiemateriaal snel wilt monteren, is PIR + OSB met een tand-en-groefverbinding een handige optie. Door deze verbinding sluiten de platen naadloos op elkaar aan zonder extra inspanning. Voor een optimale luchtdichtheid kunt u met onze SEAL-It 471 Flex-pur de zijdes dichtmaken. PIR+OSB wordt bevestigd met onze spaanplaatschroeven.

Op onze YouTube pagina staat een handig filmpje over het isoleren van een binnenmuur met PIR+OSB. Bekijk het uitleg filmpje hier.

Meer informatie Meer informatie
PIR + OSB plaat T&G

Kan OSB tegen water?

OSB kan niet tegen water maar wel tot een bepaalde mate tegen hoge luchtvochtigheid. Wanneer OSB wordt blootgesteld aan langdurig vocht of water kan het plaatmateriaal gaan rotten, kromtrekken of uitzetten. Probeer daarom te voorkomen dat OSB-platen langdurig met water of vocht in aanraking komen. 

Wat weegt OSB?

OSB is er in verschillende varianten. OSB3 platen hebben een gewicht van  ongeveer  600 kg/m³. Dit betekent dat een plaat van 244x122x18 ongeveer 30 kg zwaar is. 

OSB plaat kopen

In ons assortiment hebben wij een ruim aanbod in OSB3 platen zodat u altijd het juiste plaatmateriaal voor uw klus kan bestellen. Een groot gedeelte van onze OSB3 platen worden vanuit onze leverancier direct bij u geleverd! Belangrijk om te vermelden is dat op onze OSB platen een levertijd zit van 2-3 werkdagen.  

Heeft u liever een goedkopere optie? Dan kunt u een kijkje nemen bij onze B-keus OSB.

B-keus OSB 

Wanneer u voor een goedkopere optie wil gaan, kunt u kijken bij B-keus constructieplaten. B-keus OSB bevat een aantal kleine foutjes zoals randschade of wat afgebroken stukjes. Om deze reden is het zeer voordelig geprijsd!  B-keus OSB platen kunnen nog prima gebruikt worden omdat deze platen vaak niet voor zichtwerk worden gebruikt. 
Ons aanbod in B-keus OSB verschilt, want op=op. Onze B-keus OSB-platen liggen bij onze vestiging op voorraad. 

Terug naar boven