Jan kijk naar rechts

Plaatmateriaal

Isoleren is stap één, het afwerken van de isolatie is stap twee. Daarvoor kunt u het beste plaatmateriaal gebruiken. Plaatmateriaal bestaat vaak uit hout, maar kan ook uit gipsvezel of cement bestaan. U bevestigt de gekozen platen rechtstreeks op het isolatiemateriaal, waardoor de constructie netjes wordt afgewerkt. Meer weten over onze verschillende soorten? Lees hieronder welk plaatmateriaal het meest geschikt is voor uw isolatieklus!

Filter

Isolatiemateriaal afwerken

Plaatmateriaal is onmisbaar om uw isolatieproject af te ronden. U bevestigt dit namelijk op het isolatiemateriaal en kunt er daarna overheen stuken of verven. Plaatmateriaal wordt dan ook in allerlei constructies gebruikt. Zo worden OSB-platen vaak gebruikt om voorzet- en scheidingswanden af te werken. Underlayment is daarentegen onmisbaar bij betonvloerisolatie van bovenaf en verdiepingsvloeren. Gipsvezelplaten zijn daarnaast ideaal om plafonds en wanden mooi strak te maken.

Plaatmateriaal is dus essentieel voor uw isolatieproject. Daarnaast worden deze platen veel gebruikt om iets te bouwen of te verstevigen, zoals een knieschot. Het is daarom van belang dat u het juiste plaatmateriaal voor de juiste klus gebruikt. Gaat u buiten wat aftimmeren, zoals een dakkapel of boeiboord? Dan raden we u aan om Okoume multiplex platen te gebruiken. Gaat u iets isoleren in een extreem vochtige ruimte? Dan kunt u het beste cementgebonden platen kiezen.

Soorten plaatmateriaal

Bij Jan de Isolatieman vindt u een breed aanbod plaatmateriaal. De verschillende platen zijn bovendien in allerlei afmetingen en diktes beschikbaar, dus u vindt altijd de juiste plaat voor uw project. Hieronder vindt u een overzicht onze verschillende soorten plaatmateriaal:

OSB wordt vaak gebruikt voor de afwerking van binnenmuren, zoals voorzet- en scheidingswanden. Daarnaast wordt het vaak gebruikt als achterhout, om een constructie extra te verstevigen. OSB3 platen zijn bijzonder sterk en stootvast en daarom perfect voor een stevige constructie. Als u ze daarna afwerkt met gipsplaten, kunt u er zelfs zaken aan vastschroeven. Denk daarbij aan een schilderij of zelfs een TV. In ons assortiment vindt u OSB-platen van 12, 15 of 18 millimeter dik.

Lees meer over OSB

Underlayment is geschikt voor meerdere isolatieprojecten. Bijvoorbeeld voor het maken van een verdiepingsvloer, ondervloer of als dakbeschot. Underlayment is namelijk relatief goedkoop en een goede basis voor vloerbedekking en isolatiemateriaal. Het materiaal heeft daarnaast meerdere houten fineerlagen, waardoor het niet snel kromtrekt. Onze underlayment heeft bovendien een tand-en-groefverbinding en is daarom eenvoudig te monteren tot een stevig geheel. Tot slot is underlayment stootvast en dus goed belastbaar.

Lees meer over underlayment

Gipsplaten worden gebruikt om de constructie netjes af te werken, zoals een wand of plafond. Bij Jan de Isolatieman vindt u twee soorten gipsplaten: met afgeschuinde kanten (AK) en met ronde kanten (RK). Bij AK gipsplaten worden de afgeschuinde kanten tegen elkaar geplaatst, waardoor er een voegnaad ontstaat. Deze naad kunt u heel gemakkelijk wegwerken met een voegenvuller, zoals Fill & Finish. Bij RK gipsplaten kunt u de naad niet wegwerken, waardoor het resultaat een stuk minder strak wordt.

Lees meer over gipsplaten

Gipsvezelplaten zijn gemaakt van gips met papiervezel en veel sterker dan gewone gipsplaten. Ze zijn licht van gewicht, stootvast en voorzien van twee of vier afgeschuinde kanten, waardoor u een extra strak eindresultaat krijgt. Bij Jan de Isolatieman vindt u gipsvezelplaten van Fermacell, de zogenaamde SlimPanel platen. Deze platen zijn heel geschikt om isolatiemateriaal in de wanden en het plafond af te werken.


Fermacell SlimPanel gipsvezelplaten zijn in verschillende afmetingen beschikbaar. U bevestigt deze platen strak tegen elkaar aan, waarna u de naden afwerkt met voegenlijm. Als de gipsvezelplaten eenmaal vastzitten, kunt u er zelfs dingen in vastschroeven. Denk daarbij aan een wandplank, schilderij en een tv. Aan een gipsvezelplaat van 12,5 millimeter kunt u met een holle-wandplug namelijk tot wel vijftig kilo ophangen!

Lees meer over gipsvezelplaten

Wij bieden u twee soorten multiplex platen. Ten eerste Okoume multiplex platen, die zeer geschikt zijn voor binnen- én buitentimmerwerk. Deze platen worden in Nederland gegrond en zijn daarom heel geschikt voor het Nederlandse klimaat. Bovendien kunt u direct over deze platen heen schilderen. Okoume multiplex platen worden veel gebruikt voor dakkappelen, boeiboorden, luifels, gevels en deurpanelen.


Daarnaast vindt u populieren multiplex platen in ons assortiment. Deze platen zijn heel geschikt voor aftimmeringen binnenshuis, zoals knieschotten en tussenschotten. Ze zijn afgewerkt met een wals UV-systeem en hebben een zeer strak en glad oppervlak. De populieren multiplex platen zijn zeer licht van gewicht en laten zich daarom heel gemakkelijk bewerken.

Lees meer over multiplex platen

Wilt u isoleren en afwerken in slechts één handeling? Dan kunt u ook kiezen voor een verlijmde PIR-plaat, zoals PIR + Gips, PIR + Fermacell of PIR + OSB. Deze platen zijn heel geschikt voor bijvoorbeeld voorzetwanden, scheidingswanden en plafonds. Daarmee voorziet u de constructie namelijk van goede isolatie én u werkt de boel direct netjes af.


Wilt u een vloer van bovenaf isoleren? Dan zijn PIR + Spano vloerplaten een goede keuze, want deze kunt u direct op de houten- of betonvloer bevestigen. Wij verlijmen onze PIR-platen zelf, dus op deze materialen zit een iets langere levertijd. 

Lees meer over PIR-isolatie

Cementgebonden platen, zoals AquaPanel, zijn waterbestendige wandplaten. Ze zijn daarom heel geschikt voor constructies in ruimtes waar het heel vochtig kan worden én voor buiten, zoals de gevel. Cementgebonden platen zijn relatief licht van gewicht en hebben een hoge druk- en buigsterkte. Deze platen zijn daarom erg fijn om mee te werken en heel geschikt voor bijvoorbeeld doe-het-zelvers. Cementgebonden platen zijn daarnaast glad en stoot- en krasbestendig, dus u bent verzekerd van een strak eindresultaat.

Lees meer over cementgebonden platen

In ons assortiment vindt u ook groene spaanplaten, zogenaamde Spano platen. Deze constructieplaten zijn heel geschikt voor zolders, vloeren, binnenwanden en daken. Groene spaanplaten zijn bovendien vochtwerend en daarom ook geschikt voor ruimtes waar water bij kan komen. Onze Spano platen zijn voorzien van een tand-en-groefverbinding en daarom heel gemakkelijk in elkaar te schuiven tot een stevige constructie.

Lees meer over spaanplaten

Voor wie op zoek is naar budgetvriendelijk plaatmateriaal, zijn onze B-keus materialen een goede keuze. B-keus plaatmateriaal bevat een aantal schoonheidsfoutjes, zoals een verkeerd etiket of een kleine beschadiging. Dit materiaal mag daarom niet maar als A-keus verkocht worden, maar doet nog steeds wat het moet doen. U profiteert daarom van goede kwaliteit, maar wel tegen een zeer voordelige prijs. Zo koopt u B-keus OSB voor slechts een fractie van de prijs!

Lees meer over B-keus
Terug naar boven
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."