Jan hangt naar rechts

Hsb wanden

Houtskeletbouw kenmerkt zich door open draagconstructies, gemaakt van hout. Hsb wanden bestaan dus uit houten frames, die u eenvoudig opvult met isolatiemateriaal. Belangrijk is dat u kiest voor een ademend isolatiemateriaal, in combinatie met een dampopen folie. Daarmee voorkomt u namelijk dat vocht het hout intrekt en er schimmel of rot ontstaat. Meer weten over het isoleren van hsb wanden? Lees dan snel verder!

Meer informatie Meer informatie

Hsb binnenwand of buitenmuur

Houtskeletbouw kent geen spouwmuren. De binnenwanden worden daarom op dezelfde manier opgebouwd als de buitenmuren. Zo bestaan beide wanden uit open draagconstructies, gemaakt van hout en houtvezelplaten. Ze worden daarom ook op dezelfde manier geïsoleerd, namelijk door het open frame op te vullen met isolatiemateriaal. Sommige materialen zijn wel geschikter voor binnen- dan buitenmuren én de afwerking is anders. Een buitenmuur wordt vaak voorzien van gevelbekleding en een hsb binnenwand wordt afgewerkt met gipsplaten.

Isolatiematerialen voor houtskeletbouw

Hout is niet bestand tegen vocht. Het is daarom belangrijk dat u kiest voor een ademend isolatiemateriaal in uw hsb wanden. Dit materiaal dient u bovendien te combineren met een dampopen folie aan de buitenkant van de constructie, zodat vocht niet in het hout trekt. Geschikte isolatiematerialen zijn steenwol, glaswol, minerale wol en Pavatextil.

Steenwol

Steenwol

Steenwol is heel geschikt voor een hsb wand. Het biedt goede warmte- én geluidsisolatie, waardoor u meer wooncomfort ervaart. Daarnaast is steenwol vrij flexibel, waardoor u het gemakkelijk op maat snijdt en in de wand verwerkt. Een laatste voordeel is dat steenwol brandwerend werkt, wat bijdraagt aan de veiligheid van uw woning. Voor een hsb wand raden wij Rockwool+, Rock4All en RockSono Base steenwolplaten aan. Deze materialen zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenmuren.

Meer informatie Meer informatie
Glaswol

Glaswol

Glaswol lijkt veel op steenwol. Het biedt zowel warmte- als geluidsisolatie en heeft dezelfde structuur, waardoor u het vrij gemakkelijk in uw hsb wand kunt verwerken. Voor binnenwanden kunt u het beste Knauf Acoustifit of Ursacoustic glaswolplaten gebruiken. Daarnaast kunt u glaswol op rol gebruiken, zoals de Knauf Naturoll en Ursa Timberframe 032, 035 en 037. Glaswol op rol is ook geschikt voor buitenmuren. Goed om te weten: deze cijfers staan voor de Lambda-waarde. Hoe hoger dit cijfer, hoe lager de R-waarde. De 037 isoleert dus minder goed dan de 035 en 032.

Meer informatie Meer informatie
Minerale wol

Minerale wol

Minerale wol of MW35 werd als gebruiksvriendelijker alternatief voor glas- en steenwol op de markt gebracht. Bij de verwerking van glas- en steenwol komen namelijk vezels vrij die kunnen irriteren aan uw huid, ogen en luchtwegen. Dat is bij minerale wol niet het geval, wat een stuk fijner werkt. Minerale wol biedt ook warmte- en geluidsisolatie en heeft net zo’n flexibele structuur als glas- en steenwol.

Meer informatie Meer informatie
Pavatextil

Pavatextil

Pavatextil is een milieuvriendelijk alternatief voor glas- en steenwol en ook geschikt voor hsb wanden. Pavatextil wordt gemaakt van gerecyclede jeans en is daarom bijzonder duurzaam. Pavatextil heeft een iets minder sterke isolerende werking dan bovenstaande materialen, waardoor u meerdere lagen over elkaar moet aanbrengen om hetzelfde resultaat te bereiken. Pavatextil is daarnaast niet geschikt voor geluidsisolatie.

Meer informatie Meer informatie
Houtskeletbouw van woningen voor het isoleren
pictogram voor de muren aan de binnenkant

Hsb wand zelf isoleren

Een hsb wand wordt vaak prefab opgeleverd, als een rachelwerk van houten balken. U moet dan zelf nog zorgen voor thermische isolatie, ventilatie en de afwerking. Gebruikt u houtvezel of Pavatextil? Dan hoeft u alleen een dampopen folie aan de buitenzijde van de wand aan te brengen, zodat vocht het hout niet intrekt. Aan de binnenzijde plaatst u vervolgens isolatiemateriaal, dat u luchtdicht afplakt. Werkt u met glaswol of steenwol? Dan bevestigt u nog een dampremmende folie over het isolatiemateriaal.


Aan de buitenzijde van de hsb wand monteert u daarna ventilatie- en ongedierteroosters, waarna die zijde al klaar is voor de afwerking. Dat doet u met gevelbekleding, zoals stucwerk. Aan de binnenzijde monteert u vervolgens een installatiewand van houtvezelplaten, waarin u de leidingen verwerkt. Daarna werkt u de binnenzijde af met gipsplaten, die u vastschroeft met gipsplaatschroeven en afwerkt met gaasband en voegenvuller.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.