Jan hangt naar rechts

Hsb dak

Houtskeletbouw typeert zich door open draagconstructies van houten balken. Een hsb dak bestaat daarom uit houten frames, die u eenvoudig opvult met isolatiemateriaal. Warmte kan dan niet ontsnappen, waardoor u op uw energiekosten bespaart én meer wooncomfort ervaart. Om vochtproblemen te voorkomen, isoleert u een hsb dak het beste met een ademend isolatiemateriaal en dampdichte folie. Meer weten? Lees dan snel verder!

Meer informatie Meer informatie

Dakisolatie houtskeletbouw

Wie gaat isoleren, start vaak met het dak. Zonder isolatie gaat er immers tot 30% van de warmte in huis verloren via het dak. Ook bij houtskeletbouw is dakisolatie van groot belang. Een hsb dak dient u vanaf de binnenzijde te isoleren, wat vrij eenvoudig is. Woont u aan een drukke straat en wilt u een slaap- of werkkamer op zolder realiseren? Dan is het raadzaam om uw hsb dak te isoleren met materiaal dat zowel warmte- als geluidsisolatie biedt.

Isolatiematerialen hsb dak

Hout is niet bestand tegen vocht en vraagt daarom een ademend isolatiemateriaal. Voor houtskeletbouw raden wij daarnaast flexibel isolatiemateriaal aan, omdat u dat gemakkelijk tussen het dakbeschot vast kunt klemmen. Voor een hsb dak zijn glaswol, steenwol, minerale wol en Pavatextil goede keuzes.

Glaswol

Glaswol

Glaswol is heel geschikt voor hsb daken. Het biedt warmte- en geluidsisolatie en is flexibel, waardoor u het gemakkelijk vastklemt. Voor een hsb dak kunt u het beste glaswol op rol gebruiken, zoals de Knauf Naturoll of Ursa Timberframe. Glaswol op rol is beschikbaar in verschillende types, namelijk de 037, 035 en 032. Dit cijfer staat voor de Lambda-waarde: hoe hoger dit cijfer, hoe lager de isolatiewaarde. De Naturoll of Timberframe type 032 isoleert daarom het beste.

Meer informatie Meer informatie
Steenwol

Steenwol

Steenwol lijkt veel op glaswol. Het beschikt over thermische en akoestische eigenschappen en heeft dezelfde flexibele structuur. Daarom snijdt u steenwol ook gemakkelijk op maat en klemt u het zonder moeite vast tussen het dakbeschot. Steenwol heeft bovendien een brandwerende werking, wat bijdraagt aan de veiligheid van de constructie. Voor een hsb dak raden wij Rock4All, RockRoof Sidefix, RockSono Base of Rockwool+ steenwolplaten aan.

Meer informatie Meer informatie
Minerale wol

Minerale wol

Steenwol en glaswol zijn heel geschikt voor houtskeletbouw, maar hebben één nadeel. Tijdens de verwerking van deze materialen komen namelijk vezels vrij die irriteren aan de huid en ogen. Minerale wol (MW-35) werd daarom als gebruiksvriendelijk alternatief voor glas- en steenwol ontwikkeld. MW35 biedt zowel warmte- als geluidisolatie en is net zo flexibel als glas- en steenwol. Daarnaast kunt u dit materiaal zonder beschermende kleding in uw hsb dak verwerken.

Meer informatie Meer informatie
Pavatextil

Pavatextil

Pavatextil is zogenaamde katoenisolatie. Het wordt gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken en is daarom een duurzaam alternatief voor bovenstaande isolatiematerialen. Bedenk wel dat Pavatextil minder sterke warmte-isolatie biedt en ook niet geschikt is voor geluidsisolatie. Om hetzelfde resultaat te bereiken met Pavatextil, moet u dus meerdere lagen over elkaar heen brengen. Dat is alleen mogelijk als u genoeg ruimte heeft bij uw hsb dak.

Meer informatie Meer informatie
Houtskeletbouw dak met OSB aan de binnenzijde voordat het geïsoleerd is
pictogram voor de muren aan de buitenkant

Hsb dak zelf isoleren

Hsb daken worden vaak op maat geleverd. Daarbij krijgt u het frame voor het dak thuisgestuurd, maar de isolatie, ventilatie en afwerking moet u zelf regelen. Als u het dak vanaf de binnenzijde wilt isoleren, moet er ten eerste een onderdak aanwezig zijn. Het onderdak vormt namelijk een beschermende laag tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Als deze niet aanwezig is, raden wij u aan om de hulp van een professional in te schakelen.


Als u wel een onderdak heeft, kunt u het hsb dak zelf isoleren. U snijdt dan eerst isolatiemateriaal op maat en klemt deze stevig vast tussen de houten balken. Daaroverheen plaatst u een dampdichte folie, zodat vocht van binnen het isolatiemateriaal niet aantast. Vervolgens schroeft u gipsplaten over de folie, om de binnenzijde mooi af te werken. Aan de buitenzijde van het hsb dak brengt u een dampopen én waterkerende folie aan, zodat vocht weer naar buiten kan. Spinvliesfolie is bijvoorbeeld een goede keuze. Tot slot plaatst u de dakbedekking, zoals dakpannen.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.