Een buitenmuur zonder isolatie zorgt voor grotere temperatuurverschillen in de woning dan een geïsoleerde muur. Het kan echter zijn dat je vanwege het aangezicht van het huis, de kosten of technische redenen niet aan de buitenkant kan/wil isoleren.

Dan is voorzetwand isolatie een uitstekende methode om toch de woning goed te isoleren. Het nadeel is dat u hierdoor een stukje oppervlakte van de woning in moet leveren. Maar daar krijgt u ook een hoger wooncomfort voor terug. Daarnaast is het grote voordeel natuurlijk een lagere energierekening. Door de voorzetwand isolatie gaat er minder warmte verloren en hoeft u minder te stoken om de woning behaaglijk te houden. Ook kunt u de leidingen in de wand verwerken.

Isolatiematerialen

Jan de Isolatieman verkoopt verschillende isolatiematerialen welke te gebruiken zijn bij het plaatsen van een voorzetwand. Elk type materiaal heeft zo z’n voor- en nadelen. Steenwol, glaswol en MW-35 platen zijn wat dikker waardoor ze meer ruimte is beslag nemen, maar isoleren beter tegen geluid. PIR-platen hebben een hogere isolatiewaarde waardoor de platen wat dunner zijn. Hierdoor houdt u meer ruimte in uw woning over.

Plaatsen van een voorzetwand met glas- of steenwol

Bij het gebruik van glas- of steenwol is het nodig om een houten of metalen raamwerk te plaatsen. Het is verstandig om een kleine ruimte open te laten tussen de buitenmuur en de voorzetwand (ca. 2 cm). Deze ruimte kan dienen als ventilatieruimte, controleer wel of gevel op enkele plaatsen open stootvoegen heeft zodat de luchtspouw ook daadwerkelijk ventileert.

Door eerst een damp-open folie toe te passen kan er geen vocht van buiten naar binnen gaan, maar condensatie wel naar buiten. Tussen de houten of metalen stijlen kan de isolatie geplaatst worden, snijdt de platen altijd ca. 1 cm groter zodat het materiaal goed aansluit. Aan de binnenzijden dient u een dampremmende folie te plaatsen, deze zorgt ervoor dat er geen vocht in het isolatiemateriaal kan trekken. Nadat de folies zijn aangebracht kunt u de binnenkant afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten of hout.

Plaatsen van een voorzetwand met PIR-platen

PIR-platen zijn gemaakt van een stevig hardschuim en tweezijdig voorzien van aluminiumfolie waardoor deze een hoge isolatiewaarde heeft. Het voordeel hiervan is dat de platen een stuk dunner zijn en minder ruimte verloren gaat aan de binnenzijde van het pand. U dienst eerst een houtenrachelwerk tegen de bestaande muur te plaatsen waar de PIR-platen direct op bevestigd kunnen worden. De PIR platen worden tussen de houten staanders geklemd en de naden kunnen worden afgeplakt met aluminiumtape.

Deskundig advies

Wilt u graag weten of voorzetwand isolatie een goede oplossing is voor uw woning? Jan de Isolatieman geeft u graag deskundig advies. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Subsidie op voorzetwand isolatie

Momenteel kan het erg gunstig zijn om voorzetwand isolatie in uw woning te laten plaatsen. Sinds 2 september 2019 subsidieert de overheid weer methodes om woningen energiezuiniger te maken. Hiervoor dient u twee energiezuinige maatregelen te nemen voor uw woning. Jan de Isolatieman heeft alles voor u op een rijtje gezet over deze subsidieregeling.