Voorzetwand isolatie

Voorzetwand isolatie

Het plaatsen van een voorzetwand is een slimme manier om uw woning van isolatie te voorzien. Een voorzetwand bestaat uit een raamwerk, waartussen u eenvoudig isolatiemateriaal kunt plaatsen. U kunt hiervoor verschillende materialen gebruiken, zoals een wolsoort of PIR-isolatie. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en dient op een specifieke manier te worden verwerkt. Lees hieronder daarom alles over het plaatsen én isoleren van een voorzetwand!

Voordelen muurisolatie

Een buitenmuur zonder isolatie zorgt voor temperatuurschommelingen in huis. Uw woning voelt in de winter daardoor kouder en in de zomer juist warmer dan gewenst. Muurisolatie voorkomt dit en zorgt daarom voor meer wooncomfort én lagere energiekosten. Ook voor een binnenmuur is isolatie van belang, want geluid gaat met name via de binnenmuren over naar andere ruimtes. Met goede isolatie voorkomt u daarom geluidsoverlast en krijgt u een betere akoestiek in huis.

Een slimme vorm van muurisolatie is het plaatsen van een voorzetwand tegen de binnenkant van uw buitenmuur. Ook kunt u een binnenmuur isoleren met een voorzetwand. U levert in beide gevallen een stukje woonruimte in, maar heeft wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld leidingen in de muren weg te werken.

Voorzetwand maken

U kunt een voorzetwand op verschillende manieren maken, afhankelijk van welk isolatiemateriaal u kiest:

Isolatie met een wolsoort
Als u uw voorzetwand met een wolsoort gaat isoleren, dient u eerst een damp-open folie tegen de binnenkant van uw buitenmuur te plaatsen. Door deze folie kan vocht wel naar buiten, maar niet naar binnen. Vervolgens plaatst u daar een raamwerk met houten of metalen profielen tegenaan, met daartussen een luchtspouw van één of twee centimeter. Tussen de staanders plaatst u het isolatiemateriaal en daarna een dampremmende folie. Als laatste kunt u de wand strak afwerken met gipsplaten.

Isolatie met PIR-platen
Wanneer u uw voorzetwand gaat isoleren met PIR-platen, dient u eerst een rachelwerk tegen de binnenkant van de buitenmuur te plaatsen. De PIR-platen kunnen daar met lijm en schroeven vervolgens direct op worden bevestigd. Om een luchtdichte isolatielaag te creëren, is het belangrijk dat u purschuim tussen de platen aanbrengt en de platen afplakt met aluminiumtape. U kunt hiervoor losse PIR-platen of combi-platen gebruiken, zoals PIR+Fermacell, PIR+Gips en PIR+OSB.  

Isolatiematerialen voorzetwand

U kunt dus kiezen uit PIR-platen of een wolsoort voor de isolatie van voorzetwanden. Met een wolsoort bedoelen we glaswol, steenwol of mw-35. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen voor- en nadelen:

Glaswol
Glaswol is duurzaam, brandwerend en heeft een flexibele structuur. Deze structuur maakt het een fijn materiaal om mee te werken. Daarnaast is glaswol relatief goedkoop en dus een goede keuze als u op zoek bent naar budgetvriendelijk isolatiemateriaal voor uw voorzetwand.  

Steenwol
Steenwol lijkt op glaswol, maar heeft sterkere geluidsisolerende eigenschappen Steenwol is daarom ook wat duurder dan glaswol, maar alsnog wel goedkoper dan bijvoorbeeld PIR-isolatie. 

Mw-35
Mw-35 is een minerale wol en combineert alle goede eigenschappen van glas- en steenwol. Mw-35 is flexibel mét goede geluidswerende eigenschappen. Mw-35 ligt qua prijs op ongeveer hetzelfde niveau als steenwol.

PIR-platen
PIR-platen hebben sterk isolerende eigenschappen. Dat betekent dat u met weinig materiaal alsnog een hoge isolatiewaarde behaalt. Dit heeft als grote voordeel dat u minder woonruimte inlevert bij het maken van een voorzetwand, want de muur wordt met PIR-platen niet zo dik. PIR-isolatie is daarentegen wel duurder dan de andere materialen.

Advies of meer informatie over dak- muur of vloerisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak, muur of vloer? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal.

Jan de Isolatieman

betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal

Populaire Producten

 1. Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 2,25
  • Materiaaldikte: 50 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  • Tand en Groef
  € 14,90
  p/m2
 2. Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  • Rd-waarde: 1.40
  • Dikte : 50mm
  • Stuks : 10 platen per pak
  € 6,75
  p/m2
 3. Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  • Rd-waarde: 5,00
  • Materiaaldikte: 160 mm
  • Afmeting: 1350x600 mm
  V.a.
  € 15,14
  p/m2
 4. ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 3,25
  • Materiaaldikte: 70 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  € 18,19
  p/m2

Onze Merken