Een buitenmuur zonder isolatie zorgt voor grotere temperatuursverschillen dan een geisoleerde muur. Met name oude woningen of garages hebben geen isolatie. Hierdoor dient u in de winter hogere kosten te betalen voor verwarming en is het in de zomer vaak warmer dan u zou willen in de woning. 

Een goede oplossing hiervoor is een voorzetwand aan de binnenkant van de woning. U levert een stukje oppervlakte van de woning in door de wand te plaatsen tegen de bestaande muur. Hier krijgt u comfort en een lagere energierekening voor terug. Ook kunt u leidingen in de wand verwerken en kunt u een vlakke muur creeeren door deze af te werken met gipsplaten. 

Plaatsen van een voorzetwand met glas- of steenwol

Bij gebruik van glas- of steenwol dient u eerst een raamwerk te plaatsen van houten of metalen profielen. Deze plaast u tegen de buitenmuur met een luchtspouw er tussen van 1 a 2 centimeter. Het is verstandig een damp-open folie te plaatsen tegen de bestaande muur, hierdoor kan vocht wel naar buiten maar niet naar binnen. Tussen de staanders plaatst u glaswol of steenwol, hierna volgt een dampremmende folie. Als laatste kunt u de wand afwerken met gipsplaten of hout.

Plaatsen van een voorzetwand met PIR-platen

Door PIR isolatie te gebruiken is een hoge isolatiewaarde mogelijk met een dunne plaat. U dient eerst een rachelwerk tegen de bestaande muur te plaatsen en hier kunnen PIR platen direct op worden bevestigd.

Dit kan door middel van lijmen, schroeven of beide. Om een luchtdichte isolatielaag te creeeren is het van belang purschuim tussen de platen aan te brengen en de platen af te plakken met aluminiumtape.