Jan hangt naar rechts

Houtenvloer isolatie

Veel oudere woningen hebben een houten ondervloer. Hout is een natuurlijk materiaal, dat krimpt en uitzet. Zo ontstaan er gaten en kieren in de vloer, waar kou gemakkelijk doorheen trekt. Het is daarom belangrijk dat u een houtenvloer goed isoleert, zodat de kou uw woning niet bereikt. Maar hoe doet u dat? Welke materialen zijn geschikt voor houtenvloer isolatie? En wat zijn de kosten daarvan? Hieronder leest u meer!

Meer informatie Meer informatie

Houten vloer isolatie vanuit de kruipruimte

Houten vloer isolatie vanuit de kruipruimte

U kunt een houtenvloer op twee manieren isoleren: van boven- en onderaf. Het gemakkelijkst én goedkoopst is uw houten vloer isoleren vanaf de onderzijde. Vanuit de kruipruimte plaatst u dan isolatie onder uw houten vloer. U bevestigt dus eigenlijk het materiaal tegen het plafond van de kruipruimte. Wanneer u daar steenwol, glaswol of MW-35 voor gebruikt, klemt u het materiaal tussen de houten balken van de vloer vast. Wilt u Fermacell gebruiken? Dan lijmt of schroeft u de isolatie tegen uw houten vloer aan. 

Lees meer over kruipruimte-isolatie

Meer informatie

Lees meer over de werkwijze

Meer informatie
Houten vloer isoleren van bovenaf

Houten vloer isoleren van bovenaf

Houten vloerisolatie van onderaf is niet altijd mogelijk. Soms is er geen kruipruimte aanwezig of is deze te klein om in te werken (lager dan 45 centimeter). In dat geval kunt u de houten vloer isoleren van bovenaf. U verwijdert dan eerst de afwerkvloer en bevestigt van bovenaf het isolatiemateriaal op of tussen de houten planken. Let op: de afwerkvloer komt vervolgens weer op het isolatiemateriaal te liggen, dus deze komt hoger te liggen als u kiest voor een dikker isolatiemateriaal. Een te hoge afwerkvloer kan problemen opleveren met het openen van deuren.

Lees meer over de werkwijze

Meer informatie

Materialen voor een houtenvloer

Niet alle isolatiematerialen zijn geschikt voor een houtenvloer. Hout werkt, dus u krijgt te maken met kou en optrekkend vocht. Het materiaal moet daarom flexibel en vochtbestendig zijn. Bovendien kan een houtenvloer zorgen voor geluidsoverlast. Voetstappen klinken een stuk luider op een houtenvloer en de planken kunnen flink gaan kraken. Het is daarom belangrijk dat het materiaal ook enige geluidsisolatie biedt.

Deze producten zijn geschikt voor houtenvloer isolatie

Fermacell is een relatief nieuw isolatiemateriaal, met zeer sterke akoestische eigenschappen. Fermacell-platen zijn daarom net name geschikt als u geluidsisolatie in uw houtenvloer wilt toepassen. Het materiaal heeft niet zo’n goede thermische eigenschappen en doet daarom niet veel voor de temperatuur in uw huis. Fermacell-platen zijn verder licht van gewicht en dus fijn om mee te werken. U betaalt voor dit isolatiemateriaal wel een stuk meer dan voor de andere materialen.

Fermacell kopen

Steenwol lijkt veel op glaswol: het is vochtbestendig en flexibel, dus heel gemakkelijk in uw houten vloer te verwerken. Steenwol heeft wel sterkere thermische én akoestische eigenschappen dan glaswol. Dat betekent dat het een hogere isolatiewaarde heeft en betere geluidsisolatie biedt. Steenwol is daarom ook wat prijziger dan glaswol. Ook bij de verwerking van steenwol kunnen er irriterende vezels vrijkomen, dus draag altijd beschermende kleding.

Steenwol kopen
Isolatiewaarde Geluidsisolatie Prijs Gebruiksvriendelijk Verwerking
Glaswol Gemiddeld Gemiddeld Laag Laag Gemakkelijk
Steenwol Hoog Hoog Gemiddeld Laag Gemakkelijk
MW-35 Hoog Gemiddeld Gemiddeld Hoog Gemakkelijk
Fermacell Laag Zeer hoog Hoog Hoog Gemakkelijk
Man brengt isolatie aan
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.