Jan kijk naar rechts

EPS platen

Op zoek naar betrouwbaar materiaal voor de isolatie van uw vloer of kruipruimte? Bekijk ons assortiment EPS-platen! Deze platen zijn erg licht en daarom fijn om mee te werken. Bovendien zijn EPS-platen relatief goedkoop, waardoor u op een voordelige manier kunt isoleren. We bieden u EPS-platen in verschillende afmetingen, dus u vindt altijd een passende plaat voor uw isolatieklus!

Filter

Isoleren met EPS platen

EPS is een lichtgewicht, vochtbestendig en relatief goedkoop kunststof isolatiemateriaal. Dankzij dit lichte gewicht zijn de platen erg eenvoudig om te plaatsen en daarom fijn om mee te werken. De piepschuim isolatieplaten zijn dan ook geschikt voor verschillende projecten, zoals betonvloer isolatie, platdak isolatie of kruipruimte-isolatie. Lees hieronder alles over de voor- en nadelen en verschillende toepassingsmogelijkheden van EPS-platen!  

Wat is EPS?

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreenschuim en wordt ook vaak piepschuim of tempex genoemd. EPS heeft een korrelige structuur en dankt zijn lichte karakter aan de manier waarop het geproduceerd wordt. Bij de productie van EPS wordt het polystyreen verhit, waardoor er lucht in komt. Het materiaal zet vervolgens op en plakt tegen elkaar, waardoor er een EPS-plaat ontstaat.

Onze EPS isolatieplaten hebben een druksterkte van 100 (EPS 100). Deze waarde slaat op de druksterkte van het materiaal: de EPS 100 isolatieplaat kan dus zwaarder belast worden dan een EPS 60 isolatieplaat. Deze hoge druksterkte zorgt ervoor dat EPS 100 op verschillende manieren kan worden toegepast.

Voordelen EPS isolatieplaten

EPS biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere isolatiematerialen. De piepschuim isolatieplaten bestaan ten eerste grotendeels uit lucht (98%), waardoor het een erg licht isolatiemateriaal is. Bovendien is deze stilstaande lucht een uitstekende thermische isolator, waardoor de piepschuim platen een hoge isolatiewaarde hebben.

De hoge drukvastheid is ook een groot voordeel van EPS. Dankzij deze drukvastheid kunt u de platen namelijk ook prima als betonvloerisolatie inzetten: EPS-platen zijn goed bestand tegen de hoge neerwaartse druk van het huis. Daarnaast is EPS relatief goedkoop én geeft een EPS-plaat geen irritaties aan uw luchtwegen bij het verwerken, zoals glaswol bijvoorbeeld wel doet.

Gebruik van EPS-platen

EPS-platen zijn dankzij hun gewicht bijzonder multifunctioneel. De piepschuim platen worden bijvoorbeeld veel gebruikt bij isoleren van een plat dak vanuit de buitenzijde. Ook worden de platen veel ingezet bij de isolatie van betonvloeren: de EPS-platen worden dan direct op het zand geplaatst, waarna de betonvloer er overheen kan worden gestort. Let er dan wel op dat u een EPS-plaat met hoge drukvastheid kiest.

EPS wordt ook veel gebruikt voor het isoleren van kruipruimtes. Wanneer de kruipruimte groot genoeg is om in te staan, kunt u de EPS-platen tegen de bovenkant van de ruimte en dus de onderkant van de vloer plaatsen. Is uw kruipruimte niet groot genoeg om in te werken? Bekijk dan eens onze EPS-parels. Deze parels strooit u eenvoudig over de vloer van de kruipruimte, waarna de ruimte perfect geïsoleerd is.

Isolatiewaarde EPS-platen

EPS-platen hebben een iets lagere isolatiewaarde dan andere kunststof isolatieplaten, zoals PIR of PUR. Dat betekent dat u waarschijnlijk een iets dikkere laag EPS moet aanbrengen op plekken waar een hoge isolatiewaarde gewenst is. Dat is in principe geen probleem als u genoeg ruimte heeft in de constructie, zoals bij een plat dak. Soms is de ruimte echter wat beperkter, zoals bij een schuin dak of een kruipruimte. In dat geval kunt u misschien beter kiezen voor PIR-isolatie, alhoewel u dan wel wat duurder uit bent.

Terug naar boven
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.