Jan De Isolatieman - XPS

XPS

Steeds vaker kiezen onze klanten voor XPS isolatie. XPS lijkt op EPS, maar heeft een hogere isolatiewaarde. Daarnaast is XPS vochtbestendig, licht van gewicht en zijn dit erg drukvaste isolatieplaten. U kunt XPS foam daarom op veel manieren inzetten. Op zoek naar XPS isolatie? Dan bent u bij ons aan het juiste adres: onze XPS is van uitstekende kwaliteit en aantrekkelijk geprijsd.

Filter

Isoleren met XPS

XPS is een veelzijdig en daarom zeer populair isolatiemateriaal. Deze isolatieplaten beschikken namelijk over sterke thermische eigenschappen, maar zijn ook zeer drukvast en vochtbestendig. U kunt XPS daarom in allerlei constructies toepassen, zoals het dak en de vloer. Bij Jan de Isolatieman kunt u kiezen uit XPS-platen met verschillende diktes, die ook variëren in druksterkte. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten XPS en de voor- en nadelen.

Wat is XPS?

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Het is een kunststof isolatiemateriaal in de vorm van een plaat en wordt ook wel hardschuim of foam genoemd. XPS lijkt vrij veel op EPS, maar wordt anders geproduceerd en heeft een andere structuur. Het basismateriaal van XPS ondergaat een extrusieproces, waardoor het foam in een plaat met gesloten celstructuur verandert. Door deze dichte celstructuur hebben XPS-platen een gesloten oppervlak, maar zijn ze alsnog relatief licht van gewicht. Deze eigenschappen maken dat u XPS voor verschillende isolatieklussen kunt gebruiken.

XPS-isolatie toepassen

XPS heeft een relatief goede isolatiewaarde, hoge drukvastheid en is zeer vochtbestendig. U kunt XPS-isolatie daarom in alle lagen van uw woning toepassen: de vloer, de muren en het dak.

 

XPS wordt veel gebruikt voor dakisolatie. Bij een plat dak kunt u XPS foam aan de buitenkant plaatsen. Deze vochtbestendige én drukvaste isolatieplaten kunnen namelijk gemakkelijk de dakbedekking en plassen regenwater dragen. Daarnaast kunt u een XPS-plaat aan de binnenzijde van een schuin dak plaatsen. XPS is licht en laat zich daarom gemakkelijk op maat snijden.

Meer over dakisolatie

XPS isolatieplaten zijn ook geschikt voor muurisolatie. Het vochtbestendige materiaal draagt namelijk veel bij aan het voorkomen van schimmel en andere vochtproblemen. U kunt XPS foam gebruiken voor de isolatie van een spouwmuur, voorzetwand of scheidingswand. Let op: XPS heeft niet echt akoestische eigenschappen en biedt daarom weinig geluidsisolatie.

Meer over muurisolatie

XPS wordt vaak ingezet voor vloerisolatie, met name voor betonvloerisolatie vanuit de kruipruimte. U kunt uw kruipruimte isoleren met XPS voordat de betonvloer is gestort, maar ook daarna. Voor het storten plaatst u de platen vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer en stort u daar vervolgens het beton op. Als de betonvloer al is gestort, plaatst u XPS op de bovenkant van de betonvloer. Houd er dan wel rekening mee dat de vloer iets hoger komt te liggen.

Meer over vloerisolatie

Drukvaste isolatie

XPS staat bekend om zijn hoge drukvastheid. Dat betekent dat deze isolatie heel zwaar belast kan worden en dus bijvoorbeeld een betonvloer kan dragen. De drukvastheid van isolatie wordt uitgedrukt in KPA. Alle XPS-platen die wij standaard aanbieden, hebben een druksterkte van minimaal 250 KPA/m2. Dat is voldoende voor constructies in en rondom huis, zoals de vloer en het dak van uw woning, garage of schuurtje.

Als u XPS-isolatie als vloerplaat wil gebruiken in constructies die veel zwaarder belast worden, kunt u op aanvraag XPS met een druksterkte van 500 of 700 KPA/m2 kopen. Deze platen zijn bijvoorbeeld geschikt voor parkeergarages, onder een kelder en andere plekken die extreem belast worden. Neem contact met ons op voor meer informatie!

XPS voor de badkamer

In het assortiment van Jan de Isolatieman vindt u ook XPS bouwplaten. Deze platen hebben aan beide kanten een versterkte laag van wapeningsgaas. Wapeningsgaas is een soort cement, waardoor de plaat direct betegeld kan worden. XPS bouwplaten worden daarom vaak gebruikt voor badkamerisolatie, om bijvoorbeeld een douchewand te maken. Daarnaast zijn ze heel geschikt voor het isoleren van zwembaden. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over XPS bouwplaten.

XPS isolatie kopen

Voor het kopen van XPS isolatie bent u bij Jan de Isolatieman aan het juiste adres. Wij bieden u een breed en aantrekkelijk geprijsd assortiment. Bovendien zijn onze XPS-platen van uitstekende kwaliteit. Heeft u nog vragen over het toepassen van XPS of wilt u graag wat extra advies over welk isolatiemateriaal u het beste kunt gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Terug naar boven