Jan hangt naar rechts

Zolderisolatie

Het is erg belangrijk om bij het isoleren van uw zolder goed na te denken waarvoor u de zolder in de toekomst gaat gebruiken. Dit bepaalt namelijk of u bijvoorbeeld de vloer van de zolder gaat isoleren of bijvoorbeeld het dak. Uiteraard is het ook van belang hoe de zolder eruit ziet, denk dan aan het trap gat en of u een plat of een schuin dak heeft. Lees hier meer over de mogelijkheden van zolderisolatie.

Meer informatie Meer informatie

Zolderisolatie

De zolder is een van de belangrijkste ruimtes om te isoleren. Warmte stijgt op en kan dus makkelijk ontsnappen via het dak.


Hoe kan ik mijn zolder isoleren?


Er zijn meerdere manieren mogelijk om de zolder te isoleren. Het is daarom goed om uzelf af te vragen waarvoor u de zolder nu maar ook in toekomst voor gaat gebruiken. Er is namelijk een groot verschil als u de zolder gebruikt als bijvoorbeeld als werkkamer of alleen als opbergruimte. Mocht de zolder namelijk alleen dienst doen als opbergruimte dan is het niet nodig dat de warmte op de zolder blijft hangen. U wilt dan dat de warmte niet wegtrekt door de vloer van de zolder. U moet dan sowieso de vloer van de zolder goed isoleren.

Mocht u de zolder gebruiken als werkkamer of als een ander soort leefruimte dan wilt u waarschijnlijk dat het ook behaaglijk warm is in de winter. Het is dan van belang dat de warmte in de winter niet verloren gaat maar het in de zomer koel blijft.


Vloer van de zolder isoleren


Mocht uw zolder geen leefruimte zijn dan volstaat het om de zoldervloer te isoleren. Op deze manier zorgt u ervoor dat de warmte niet omhoog kan stijgen van de lagergelegen woonruimtes. Wel is er een groot verschil in het isoleren van een houten vloer of een massieve vloer zoals beton. Bij houten vloeren kan u de ruimte tussen de balken gebruiken om te isoleren en bij massieve vloeren kan u alleen bovenop de huidige vloer isoleren.


Houten vloer isolatie


U dient bij een houten vloer als eerste de complete bestaande, afwerkvloer te verwijderen, zoals tegels, laminaat of vloerbedekking. Vervolgens snijdt u het isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol op maat en klemt u dat vast tussen de houten balken van de ondervloer. U moet er goed op letten dat u alle gaten en kieren van de houten vloer bedekt, want anders trekt kou daar alsnog gemakkelijk doorheen. Tot slot moet u de vloer weer dichtmaken met plaatmateriaal zoals 18mm dik underlayment. Een andere manier is om de vloer met PIR + OSB 9 te isoleren of met PIR + Spano platen. Met deze platen kan u de vloer direct isoleren en afwerken. U legt dan de platen bovenop de bestaande vloer.


Betonnen vloer isolatie


Mocht u een massieve vloer hebben kan u alleen bovenop de bestaande vloer isoleren. U dient dan onze isolatieplaten zoals PIR of XPS-platen te gebruiken. Deze platen hebben met dezelfde dikte een hogere RD-waarde of hebben een hogere drukvastheid. Dit betekent dat je de platen zwaarder kan belasten. Deze platen zijn daarmee uitermate geschikt voor het isoleren van betonnen vloeren. Mocht u de vloer direct willen isoleren en afwerken kan u onze PIR + OSB 9 platen gebruiken of onze platen met PIR + Spano.


Zolder isoleren via het dak


Mocht u nu of in de toekomst ook de zolder willen verwarmen. Dan is het erg belangrijk dat u het plafond/dak van de zolder goed isoleert. In veel gevallen is dakisolatie een van de beste investeringen die u kan doen bij het verduurzamen van uw huis.


Plat dak


Een plat dak isoleren vraagt om andere materialen dan een hellend dak. Bovendien brengt u isolatie op een plat dak op een andere manier aan dan isolatie op een schuin dak. Daarbij is ook van belang of u het dak vanaf de binnen- of buitenzijde wilt isoleren. Als u het plat dak vanaf de buitenzijde isoleert, kunt u kiezen voor een warm of omgekeerd dak. De meest gebruikte materialen zijn dan platen van XPS of PIR, deze materialen kan u gebruiken voor de warm dak methode. Wilt u via de omgekeerd dak methode werken kan u platen van XPS gebruiken. Gaat u een plat dak vanaf de binnenzijde isoleren? Dan creëert u een zogenaamd koud dak. Vaak worden materialen gebruikt zoals glaswol, steenwol of minerale wol.


Schuin dak


Een schuin dak isoleert u op een andere manier dan een plat dak. Een schuin dak wordt vaak vanaf de binnenzijde geïsoleerd. Dat is namelijk gemakkelijker én goedkoper dan isolatie vanaf de buitenzijde. Veel gebruikte materialen zijn dan glas-, steen- en minerale wol. Ook worden dan vaak PIR platen of verlijmde PIR platen gebruikt. Het voordeel van verlijmde PIR platen is dat u dan direct isoleert en het dak afwerkt in één handeling.


Welke vloerisolatie kan ik het beste kopen?


De isolatie die u kiest is per klus anders. Zo zijn er grote verschillen tussen het isoleren van een houten vloer of een massieve vloer zoals beton.


Houten vloer


Mocht u een houten vloer willen isoleren dan zijn er drie belangrijke isolatiematerialen, dit zijn steenwol, glaswol en mw 35. Deze materialen hebben allemaal hun eigen eigenschappen en deze eigenschappen kunnen per klus of in de kosten veel schelen.


Deze glaswol is een handig hanteerbaar materiaal wat ook relatief goedkoop is. Er zijn verschillende soorten glaswol verkrijgbaar, namelijk: 032035 en de 037. Hoe lager het getal hoe beter de glaswol isoleert maar u betaalt ook voor de kwaliteit. Een ander voordeel van glaswol is dat er weinig irriterende vezels vrijkomen bij het verwerken.


Ook steenwol wordt vaak gebruikt om de vloer van de zolder te isoleren. Steenwol is iets duurder dan glaswol. Een van de voordelen is dat steenwol een hogere geluidsisolatie heeft dan glaswol waardoor uw huis ook minder gehorig wordt. Dus als u zowel iets aan geluids- als aan warmte-isolatie wilt doen is steenwol een erg goede keuze!


Minerale wol (MW-35) Qua eigenschappen zoals warmte- en geluidsisolatie zit MW-35 tussen steenwol en glaswol in. Het allergrootste voordeel van de minerale wol is dat er bij de verwerking van de wol geen irriterende vezels vrijkomen. Door deze eigenschap is MW-35 wel wat duurder dan de glaswol en steenwol.


Massieve vloer van beton


Mocht u een massieve vloer hebben zoals beton kan u alleen bovenop de vloer isoleren. Om die reden raden wij platen gemaakt van EPS, XPS of PIR aan.


EPS is de goedkoopste plaat van de drie platen die we aanraden bij massieve vloeren. Een nadeel is wel dat deze platen minder goed isoleren dan XPS of PIR platen. Dit betekent dat als u een hoge isolatiewaarde wilt behalen u een dikke(re) plaat EPS moet gebruiken. Dit is vaak alleen lastig te behalen als u een massieve vloer hebt.


XPS Mocht u zwaardere voorwerpen willen opslaan op uw zolder of toch vaak op uw zolder moeten zijn dan is XPS waarschijnlijk een goed alternatief. Deze platen zijn namelijk bijzonder drukvast en hebben als bijkomende voordeel dat ze vochtbestendig zijn. Wel zijn deze XPS platen wat duurder dan de platen die gemaakt zijn van EPS.


PIR Als u snel een hogere isolatiewaarde wilt bereiken dan raden wij PIR platen aan. Deze platen hebben namelijk zeer goede thermische eigenschappen. Een ander voordeel van PIR is dat dit materiaal makkelijk valt te verlijmen met plaatmateriaal zoals Spano en OSB. Met deze gelijmde PIR-platen heeft u dus en een hoge isolatiewaarde én heeft u veel gebruiksgemak omdat het isoleren en afwerken in een handeling gebeurt. Wel zijn deze PIR platen duurder in de aanschaf dan de EPS en XPS platen.


Wat kost een zoldervloer isoleren?


De kosten van een zolder isoleren variëren ontzettend. Belangrijke verschillen treden onder andere op door de grootte van de zolder of u de vloer gaat isoleren en/of het dak en welke materialen u gaat gebruiken. Om toch een kleine indicatie te geven wat de kosten zijn voor de materialen kan u onderstaand overzicht bekijken.

Om een eerlijke overzicht te geven is er voor gekozen voor een zolder met een oppervlakte van 40 m² en heeft elk materiaal een Rd-waarde van minimaal 3,50. De prijzen zijn van 24-02-2023 en kunnen om deze reden verouderd zijn. Aan deze prijzen kunnen dus geen rechten ontleend worden.
Product Prijs
Glaswol €268,80
Steenwol €384,-
Minerale wol €436,-
EPS €597,60
XPS €684,-
PIR €753,20

Mocht u nog vragen hebben over het isoleren van uw garage dan kan u uiteraard contact opnemen met onze klantenservice.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.