Jan hangt naar rechts

Platdakisolatie buitenzijde

U isoleert een plat dak vanaf de buitenzijde het beste door een zogenaamd ´warm dak´ te maken. Dat betekent dat u isolatiemateriaal onder de dakbedekking plaatst, dus aan de bovenkant van de dakconstructie. Een flinke klus, maar wel met veel rendement. Platdakisolatie vanaf de buitenzijde levert namelijk meer op dan isolatie vanaf de binnenkant én verkleint de kans op vochtproblemen. Meer weten over platdakisolatie vanaf de buitenzijde? Lees snel verder!

Meer informatie Meer informatie

Een pictogram wat verwijst naar platdak isolatie aan de buitenzijde

Platdakisolatie: warm dak

U kunt een plat dak op twee manieren vanaf de buitenzijde isoleren: door een warm of omgekeerd dak te creëren. Om het maximale uit uw platdakisolatie te halen, kunt u het beste voor een warm dak kiezen. U plaatst dan eerst isolatiemateriaal en daaroverheen komt de dakbedekking.


Het creëren van een warm dak is een flinke klus, maar zeker de moeite waard. Daarmee heeft uw plat dak namelijk de juiste opbouw, behaalt u het meeste rendement uit uw isolatie én minimaliseert u de kans op vochtproblemen. Zo kan uw platdakisolatie nog jaren mee!

UNILIN ROOF bevestigd op een plat dak aan de buitenzijde
schematische tekening voor platdak isolatie aan de buitenzijde
Een pictogram wat verwijst naar platdak isolatie aan de buitenzijde

Platdak na-isoleren: omgekeerd dak

Het creëren van een warm dak is een flinke klus, maar bij een nieuwbouwwoning heel goed te doen. Als u het plat dak van een bestaande woning vanaf de buitenzijde wilt na-isoleren, wordt dat echter een ander verhaal. In plaats van een warm dak, kunt u dan beter voor een omgekeerd dak kiezen. U laat de dakbedekking dan liggen en plaatst daar XPS-platen bovenop. Vervolgens werkt u die platen netjes af met grind. Wilt u meer weten over XPS? Lees dan ons blog: Wat is XPS-isolatie?


Een plat dak op deze manier vanaf de buitenzijde na-isoleren, is relatief eenvoudig. U bespaart daardoor een hoop tijd en geld, maar u haalt ook wat minder rendement uit uw platdakisolatie. Met een omgekeerd dak heeft u namelijk meer kans op koudebruggen, waardoor er temperatuurschommelingen in huis kunnen ontstaan.

Materialen voor platdakisolatie buitenzijde

Met PIR afschotisolatie creëert u een helling op uw plat dak. Regenwater blijft daardoor niet op uw dak liggen, maar stroomt direct naar beneden. PIR heeft daarnaast een zeer hoge isolatiewaarde, waardoor u met een dunne plaat alsnog genoeg rendement uit uw isolatie haalt. PIR afschot is wel relatief duur in aanschaf.

PIR afschot kopen

PIR 2-zijdig aluminium heeft net zo’n hoge isolatiewaarde als PIR-afschot. De platen zijn daarnaast licht van gewicht en dus ideaal als uw plat dak niet veel gewicht kan dragen. In tegenstelling tot PIR afschot, creëert u geen helling met PIR 2-zijdig aluminium. Regenwater blijft dus op uw dak liggen. PIR 2-zijdig aluminium is relatief duur in aanschaf.

PIR 2-zijdig aluminium kopen

EPS bestaat voornamelijk uit stilstaande lucht. De platen zijn daarom licht van gewicht en hebben een relatief goede isolatiewaarde. EPS heeft niet zo’n hoge isolatiewaarde als PIR, dus u heeft een dikkere plaat nodig om voldoende rendement te behalen. EPS is wel een stuk goedkoper dan PIR en heeft een hoge drukvastheid. Meer informatie nodig over EPS? Lees dan ons blog: Wat is EPS?

EPS kopen

XPS lijkt op EPS, maar heeft een betere isolatiewaarde. XPS is vochtbestendig en heeft een hoge drukvastheid, waardoor dit materiaal als enige geschikt is om een omgekeerd dak te maken. XPS is namelijk drukvast genoeg om de ballast op het dak te dragen. Het materiaal is iets duurder dan EPS, maar goedkoper dan PIR. Let op: XPS is niet brandwerend.

XPS kopen
EPS platen op een plat dak

Een plat dak isoleren van buitenaf

Hoe kan ik een plat dak vanaf de buitenkant isoleren?

Wie een plat dak vanaf de buitenkant gaat isoleren, kan het beste een zogenaamd warm dak creëren. Dat betekent dat het isolatiemateriaal op de dragende constructie wordt bevestigd, met daarbovenop de dakbedekking. Zelf een warm dak maken? In deze video vertellen we u stap voor stap hoe u te werk gaat.


Wij nemen PIR-isolatie als voorbeeld, maar XPS-platen en EPS-platen zijn ook geschikt. 

Isolatiewaarde Drukvastheid Gebruiksvriendelijkheid
PIR afschot Hoog Gemiddeld normaal
PIR 2-zijdig aluminium Hoog Gemiddeld Normaal
XPS Gemiddeld Hoog Normaal
EPS Gemiddeld Gemiddeld Normaal
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.