Jan kijk naar rechts

Steenwol

Steenwol, ook wel Rockwool genoemd, biedt veel voordelen in vergelijking met andere isolatiematerialen. Het is flexibel, drukvast én geluidswerend. Daarnaast is steenwol isolatie relatief goedkoop en zeer brandwerend. U kunt steenwol daarom voor allerlei projecten gebruiken, zoals dak-, muur- en vloerisolatie. Voor steenwol isolatie van Rockwool bent u bij Jan de Isolatieman aan het juiste adres. Onze steenwol is van hoge kwaliteit én hartstikke voordelig!

Filter
Filter op dikte?

Steenwol isolatie

Steenwol is een populair en veelzijdig isolatiemateriaal. Dat heeft te maken met de gunstige prijs en toch hoge isolatiewaarde van dit materiaal. Bovendien hebben steenwolplaten een hoge drukvastheid en zijn ze geschikt voor zowel warmte- als geluidsisolatie. Dat betekent dat u steenwol isolatie voor veel verschillende klussen kunt gebruiken. Lees hieronder alles over de voordelen van steenwol!

Wat is rockwool?

Steenwol wordt gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente. Het basalt wordt eerst gesmolten, waarna de steenmassa op een speciale manier wordt bewerkt. Steenwol wordt daarom ook wel rotswol of rockwool genoemd. Het materiaal wordt bij veel isolatieprojecten toegepast en heeft een aantal voor- en nadelen.

Wat zijn de voordelen van steenwol?

Steenwol of Rockwool heeft zowel thermische als akoestische eigenschappen. Steenwol houdt daarom warmte binnen en geluiden buiten, wat veel bijdraagt aan het wooncomfort. Ook heeft steenwol een hoog smeltpunt, waardoor het brandwerend en dus extra veilig is. Daarnaast is het materiaal waterafstotend, maar dampdoorlatend. Op die manier voorkomt u het ontstaan van schimmel in uw woning. Rockwool steenwolplaten hebben bovendien een hoge drukvastheid, waardoor ze flink belast kunnen worden. Tot slot is het materiaal relatief goedkoop en bijzonder duurzaam.

Wat zijn de nadelen van steenwol?

Uw woning isoleren met steenwol heeft veel voordelen, maar ook een nadeel. Rockwool kan namelijk irriteren aan uw huid, ogen en luchtwegen. Wanneer u de platen gaat zagen, komen er namelijk vezels vrij. Deze zorgen voor jeuk en gaan irriteren. We raden u daarom aan om beschermende kleding en een mondmasker te dragen als u steenwol gaat verwerken. Heeft u alsnog last van de stofdeeltjes? Met een douche spoelt u alle vezels van u af.

Steenwol en het milieu

Steenwol is heel geschikt voor iedereen die duurzaam en circulair wil bouwen. Steenwol wordt bijvoorbeeld gemaakt van een vulkanisch gesteente (basalt) en is daarom een natuurproduct. De aarde produceert bovendien veel meer van dit vulkanisch gesteente dan er voor de productie van steenwol nodig. Daarnaast is steenwol isolatie volledig recyclebaar, waarbij de oorspronkelijke kwaliteit steeds behouden wordt. Steenwol is dus een duurzaam isolatiemateriaal, met relatief weinig (schadelijke) impact op het milieu.

Rockwool & Rock4All

U kunt bij ons terecht voor steenwol van Rockwool en Knauf. Beide merken zijn betrouwbaar en toonaangevend in de wereld van isolatie. Rockwool biedt diverse steenwolplaten aan, zoals een vloerplaat, spouwplaat en steenwol met spijkerflens. Knauf heeft maar één steenwolplaat in haar assortiment: de Rock4All, geschikt voor allerlei toepassingen.

Rockwool steenwol isolatie plaat

Rockwool

Rockwool is een populair merk en produceert stevige steenwolplaten. Rockwool isolatie is daarom bijzonder betrouwbaar en zeer geschikt voor verschillende isolatieprojecten. Zo vindt u van dit merk voor elke toepassing een geschikte plaat. Denk daarbij aan een steenwol spouwplaat voor spouwmuurisolatie en een vloerplaat voor houtenvloerisolatie.

De Rockwool platen variëren in dikte en dus in isolatiewaarde: hoe dikker het materiaal, hoe hoger de waarde. Een dikkere plaat is echter niet altijd beter, want voor sommige projecten is een dunnere plaat wenselijker. Bij kruipruimte- en dakisolatie kan de ruimte bijvoorbeeld erg krap zijn, waardoor u alleen dunnere steenwolplaat kwijt kunt.

steenwolplaten van Rock4all

Rock4All

Knauf is, net zoals Rockwool, een toonaangevend merk in de wereld van isolatie. Waar Rockwool met name bekend staat om steenwol, richt Knauf zich meer op glaswol. Toch heeft Knauf sinds kort haar assortiment uitgebreid met een steenwolplaat: de veelzijdige Rock4All, geschikt voor allerlei toepassingen.

Rockwool biedt voor elke toepassing een andere steenwolplaat. Knauf heeft daarentegen slechts één steenwolplaat, die u voor vrijwel alle constructies kunt gebruiken. De Rock4All is bijvoorbeeld geschikt voor hellende daken en kruipruimtes, maar ook voor houten vloeren en spouwmuren. Deze veelzijdige steenwolplaat is daarom ideaal voor bijvoorbeeld ZZP’ers en doe-het-zelvers!

Steenwol toepassen

Steenwol is flexibel, ademend én geschikt voor zowel warmte- als geluidsisolatie. U kunt dit materiaal daarom in allerlei constructies en elke woonlaag toepassen. Daarbij is belangrijk dat u wel de juiste plaat voor de juiste constructie gebruikt:

 

Steenwol is erg geschikt voor dakisolatie vanaf de binnenzijde. U snijdt de platen eerst op maat en klemt ze daarna stevig vast tussen het dakbeschot. Gaat u zelf aan de gang aan de binnenkant van uw schuin dak? Dan raden we u steenwol op rol met spijkerflens aan. U kunt de overlappende flenzen namelijk snel aan het dakbeschot vastnieten, wat een stuk gemakkelijker werkt.

Meer over dakisolatie

U kunt verschillende muren in uw huis isoleren met steenwol. Daarbij is wel van belang dat u de juiste plaat voor de juiste muur gebruikt. Uw spouwmuur isoleren? Kies dan voor de Rock4All steenwolplaat of voor een Rockwool spouwplaat, zoals de RockFit Duo. Een binnenmuur isoleren, zoals een voorzet- of scheidingswand? Kies dan voor de RockSono Base of Rockwool+ steenwolplaten.

Meer over muurisolatie

U kunt ook de vloer isoleren met steenwol. Steenwol is een ademend materiaal en daarom ook geschikt voor houtenvloeren. Gaat u de vloer vanuit de kruipruimte isoleren? Kies dan voor de RockSono Base en Rockwool+ steenwolplaten. Isoleert u de vloer van bovenaf? Kies dan voor RockFloor Solid platen met underlayment. Daarmee voorziet u de vloer namelijk ook direct van geluidsisolatie.

Meer over vloerisolatie
man staat buiten om isolatiemateriaal aan te brengen.

Wat kost steenwol?

Steenwol is een relatief goedkoop isolatiemateriaal. Zo betaalt u voor een standaard steenwol isolatieplaat bij een dikte van 12 centimeter slechts € 8,30 per vierkante meter, terwijl u voor een PIR-plaat van diezelfde dikte zo’n € 28,70 betaalt. Toch zit er onderling wel verschil in de prijzen van steenwol. Rock4All is bijvoorbeeld iets duurder dan Rockwool Plus+, maar heeft ook een hogere isolatiewaarde.

Om u een helder beeld te geven van wat steenwol precies kost, vindt u hieronder een overzicht van alle prijzen én isolatiewaardes van verschillende soorten steenwol bij een dikte van 12 centimeter. Let op: dit waren de prijzen op 28-09-2023, maar deze kunnen nu iets afwijken. Hier kunnen dus geen rechten aan worden ontleend.

 

Rd-waarde

Prijs per m²

RockSono Base 120mm

3,20

€ 15,36

Rock4All 120mm

3,40

€ 15,90

Steenwol plus+ 120mm

4,05

€ 8,30

RockRoof Sidefix 120mm

3,00

€ 15,43

Steenwol kopen

Voor het kopen van steenwol isolatie bent u bij Jan de Isolatieman aan het juiste adres. Wij bieden u een uitgebreid assortiment, waardoor u altijd een geschikte plaat voor uw isolatieklus vindt. Ook bieden wij de nodige accessoires voor het plaatsen van Rockwool isolatie. Heeft u nog vragen of wilt u graag wat extra advies over steenwol? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Terug naar boven
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."