Wat is een dampremmende laag of folie en waarom is deze belangrijk bij isoleren?

Jan met boek in zijn hand
Dampremmende folie voor het isoleren

Bent u zich aan het verdiepen in isoleren? Dan bent u het begrip dampremmende laag of dampremmende folie waarschijnlijk al tegengekomen. Wij vertellen u wat een dampremmende laag of folie is en waarom het belangrijk is om deze toe te passen.

Jan met duim omhoog

"Een dampremmende laag is een dunne laag, meestal in de vorm van een folie, die wordt aangebracht aan de binnenkant (de warme zijde) van een constructie. Het doel van deze laag of folie is voorkomen dat het isolatiemateriaal vochtig wordt en dat vocht condenseert binnenin de constructie."

Wat is een dampremmende laag of folie?


Een dampremmende laag is een dunne laag, meestal in de vorm van een dampremmende folie, die wordt aangebracht aan de binnenkant (de warme zijde) van een constructie. Het doel van deze laag of folie is voorkomen dat het isolatiemateriaal vochtig wordt en dat vocht condenseert binnenin de constructie.


Tegenwoordig is het gebruikelijk om een dampremmende laag aan te brengen tijdens het isolatieproces. Bovendien is het noodzakelijk om te voldoen aan de eisen van duurzaam bouwen.


Waarom is een dampremmende laag belangrijk?


In huizen en gebouwen ontstaat vocht. Dat is nou eenmaal onvermijdelijk, alleen al omdat mensen vocht uitademen. Gelukkig kan het grootste deel van het vocht worden afgevoerd als je effectief ventileert, maar er blijft altijd wat vocht achter in de ruimtes. Als dit vocht de kans krijgt om in het isolatiemateriaal door te dringen, zal het condenseren. Dat kan leiden tot schimmelvorming en dus tot een ongezond binnenklimaat. Bovendien kan het vocht de isolatiewaarde degraderen en zelfs tot aantasting van de constructie leiden, met alle (kostbare) gevolgen van dien.


Waarom wordt er vaak gekozen voor een dampremmende folie?


Er zijn allerlei verschillende materialen verkrijgbaar die een dampremmende werking hebben. Echter, omdat eenvoudige en betaalbare toepassing nou eenmaal de voorkeur heeft, wordt er meestal gekozen voor een dampremmende folie.


Welke dampremmende folie kiest u?


Dat is afhankelijk van uw situatie. Voor een optimaal resultaat is het zeer belangrijk om de juiste dampremmende folie te gebruiken. Jan de Isolatieman is u graag van dienst met een deskundig advies betreffende de meest geschikte bouwfolie voor uw project. Neem daarom gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Assortiment Jan de Isolatieman


Bij Jan de Isolatieman bieden we verschillende dampremmende folies aan, waaronder:


  • Folie uit de Profol serie: dampremmende folies die zijn vervaardigd uit onder andere polypropeen (PP), polyethyleen (PE) of een combinatie van polyethyleen en aluminium. Sommige van deze folies hebben waterkerende, reflecterende en/of isolerende eigenschappen en zijn ook uitstekend geschikt voor bouwprojecten met een focus op luchtdicht bouwen.

Meer weten?


Voor vrijblijvend advies en vragen over dampremmende folies kunt u contact opnemen met de experts van Jan de Isolatieman.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.