Jan leunt naar rechts

Zelf een scheidingswand plaatsen met metal stud

Met een scheidingswand deelt u één grote ruimte in meerdere kleine ruimtes op. Zo creëert u bijvoorbeeld een extra slaapkamer of een aparte kantoorruimte. Een scheidingswand bestaat uit een rachelwerk van metalen staanders (C-profielen) & liggers (U-profielen). Dit rachelwerk plaatst en vult gemakkelijk zelf met isolatiemateriaal. Hieronder leest u stap voor stap hoe u te werk moet gaan als u zelf een scheidingswand wilt plaatsen met metal stud!

Stap 1 | Afmetingen opmeten

meetlint

Bereken eerst de afmetingen van de scheidingswand en bestel op basis van die berekeningen de benodigde materialen. Meet hoe lang de metalen staanders voor het frame moeten zijn en hoeveel isolatiemateriaal u nodig heeft om de complete scheidingswand te vullen.

Houd bij het kiezen van isolatiemateriaal niet alleen rekening met de isolatiewaarde, maar ook met de dikte. Met een dikker materiaal bereikt u een hogere isolatiewaarde, maar krijgt u ook een dikkere wand. Dan levert u dus meer woonruimte in dan met een ‘slanker’ isolatiemateriaal. Check dus goed van tevoren hoe dik de scheidingswand mag zijn.


Jan met boek in zijn hand

Bepaal waar de scheidingswand komt

Bepaal eerst waar u de scheidingswand plaatst en teken dit af op de vloer en het plafond. Gebruik hiervoor een slaglijnmolen of kruislijnlaser. Plaatst u ook een deur? Teken dan ook het deurkozijn af.

Stap 2 | Vloer- en plafondliggers bevestigen

Metalstud-C-wand

Een scheidingswand van metal stud bestaat uit de volgende onderdelen, een ligger (U-profiel) en een staander (C-profiel). Teken de maat af op de metalen liggers en knip/zaag deze op maat met een blikschaar of metaalzaag. Plak foamband op de achterzijde van de ligger, dit zorgt voor een optimale geluidsisolatie en een lucht dichte afwerking.

Plaats de ligger op de afgetekende lijn en schroef vast of laat 50cm ruimte tussen de schroeven. Gebruik onze gipsplaatschroeven voor een houten ondergrond en slagpluggen voor een betonnen ondergrond. Plaats de ligger voor zowel de vloer als het plafond.


Stap 3 | Staanders plaatsen

Bepaal nu de lengte van de twee staanders voor de zijmuren. Meet hiervoor de lengte die tussen de vloer en het plafond zit. Houdt er rekening mee dat de staanders ongeveer één centimeter korter zijn, dan de afstand tussen de ligger op de vloer en het plafond. Knip hierna de staanders op maat en zet deze met behulp van een waterpas rechtop.


Stap 4 | Plafond liggerplaatsen 

Spouwmuur isolatie is aangebracht aan een woning

Teken hierna de positie van de ligger af op het plafond en herhaal deze stap om de 50 cm, om de plafond ligger gemakkelijk recht boven de vloerligger te plaatsen. Plaats hierna de op maat geknipte plafondligger met afdichtingsband tegen het plafond. Schroef de ligger vast tegen het plafond. Ook hier is het afhankelijk van de ondergrond of u gipsplaatschroeven gebruikt of slagpluggen. Plaats de staander met foamband tussen de vloer en plafond ligger en bevestig deze aan de muur.


Stap 5 | Deurkozijn (Optie)

Gaat u een deur plaatsen? Volg dan deze stappen. Plaats alvast een staander met de dichte zijde richting de plek waar het kozijn komt. Schroef hierna het deurkozijn tegenaan en plaats de volgende staander tegen de andere zijde van het kozijn. Controleer regelmatig of het kozijn waterpas staat.

Plaats boven op het kozijn een extra op maat gemaakte ligger. Plaats hierna nog 2 á 3 op maat gemaakte staanders tussen de ligger op het kozijn en de plafondligger en schroef deze staanders vast. 


Jan met boek in zijn hand

Bevestig de ligger met High-tack

Als er weinig ruimte is tussen het deurkozijn en het plafond, dan kunt u de ligger met high tack bevestigen. Of al van tevoren op het deurkozijn de ligger bevestigen.

Stap 6 | Overige staanders bevestigen

Knip de overige staanders op maat. Houdt hierbij ook rekening dat u ze een centimeter korter maakt dan de afstand tussen de ligger op vloer en de ligger op het plafond.

Plaats de staanders door ze eerst in vloer ligger te plaatsen en daarna in de plafond ligger. Zorg ervoor dat de open zijde in dezelfde richting staat. Houdt hierbij een hart-op-hart afstand aan van 60cm. U kunt hiervoor een strook OSB of gips gebruiken voor het eenvoudig aftekenen van de maten.


Stap 7 | Eenzijdig gips monteren

gipsplaatschroef

U plaatst aan een zijde van de wand alvast de gipsplaten, deze kunnen gemonteerd worden met gipsplaatschroeven met een fijne draad. Zorg ervoor dat de gipsplaten op het midden van een C-profiel uitkomen, aan de onder- en bovenzijde een centimeter vrij houden.


Stap 8 | Installaties, achterhout en isolatiemateriaal monteren

Na het bevestigen van eerste laag gipsplaten is het mogelijk de installaties te monteren, denk hierbij aan elektrische installaties, waterleidingen of riool. Ook is het mogelijk om achterhout in de muur te verwerken, dit is een OSB-plaat met een sleuf erin, deze valt precies over het C-profiel aan de binnenzijde. Dit achterhout dient te komen op plaatsen waar zware materialen aan de muur komen hangen, denk hierbij aan keukenkastjes, badkamermeubels of bijvoorbeeld een grote tv.

Vervolgens kan het isolatiemateriaal in de wand, kies hiervoor een zacht materiaal zoals glaswol of steenwol voor de hoogste geluidsisolatie. Snijd materiaal op met maat met een isolatiemes. Houd daarbij een overlengte aan van 1 à 1,5 centimeter, zodat u het daarna gemakkelijk tussen de profielen kunt klemmen. Klem zo strak mogelijk, want dit is beter voor de geluidsisolatie.


Stap 9 | Afwerken met gipsplaten

Werk de scheidingswand af met gipsplaten aan de overige zijde. Snijd de platen op maat en schroef ze daarna vast met speciale gipsplaatschroeven, ook hierbij is het belangrijk dat ze boven en onder een centimeter vrij zitten.

Plak alle naden vervolgens af met gaasband en smeer deze dicht met een voegenvuller dit geldt ook voor de schroefgaten. Wij raden Fill & Finish aan, dit product is direct te gebruiken en zorgt voor een strak resultaat.

Zo weet u nu hoe u een scheidingswand plaatsen met metal stud. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice, Jan de Isolatieman helpt u graag verder!

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.