Jan De Isolatieman -

Zelf een scheidingswand plaatsen

Met een scheidingswand deelt u in één grote ruimte in meerdere kleine ruimtes op. Zo creëert u bijvoorbeeld een extra slaapkamer of een aparte kantoorruimte. Een scheidingswand bestaat uit een rachelwerk van houten of metalen staanders, die u gemakkelijk zelf plaatst en opvult met isolatiemateriaal. Hieronder leest u daarom stap voor stap hoe u te werk moet gaan!

1. Afmetingen opmeten

1. Afmetingen opmeten
1. Afmetingen opmeten

Bereken eerst de afmetingen van de scheidingswand en bestel op basis van die berekeningen de benodigde materialen. Meet hoe lang de houten of metalen staanders voor het rachelwerk moeten zijn en hoeveel isolatiemateriaal u nodig heeft om de complete scheidingswand te vullen.


Houd bij het kiezen van isolatiemateriaal niet alleen rekening met de isolatiewaarde, maar ook met de dikte. Met een dikker materiaal bereikt u een hogere isolatiewaarde, maar krijgt u ook een dikkere wand. Dan levert u dus meer woonruimte in dan met een ‘slanker’ isolatiemateriaal. Check dus goed hoe dik de scheidingswand mag zijn.

2. Vloer- en plafondliggers bevestigen

2. Vloer- en plafondliggers bevestigen
2. Vloer- en plafondliggers bevestigen

Een scheidingswand bestaat uit een rachelwerk van houten of metalen staanders. Om een zo recht mogelijke wand te maken, plaatst u eerst balken of profielen op de vloer en het plafond. Meet de lengte, zaag of knip de liggers op maat en bevestig met schroeven tegen de vloer en het plafond. Werk de naden vervolgens af met afdichtingsband, om geluidsoverlast en tocht te verminderen.


Werkt u met Metal Stud profielen? Dan gebruikt u U-profielen als liggers tegen de vloer en het plafond. C-profielen gebruikt u daarna als staanders.

3. Staanders plaatsen

3. Staanders plaatsen
3. Staanders plaatsen

Plaats de staanders tussen de vloer- en plafondliggers, met een hartafstand van ongeveer dertig centimeter. Met hartafstand bedoelen we de afstand tussen het midden van de ene staander tot aan het midden van de volgende staander.

4. Isolatiemateriaal bevestigen

4. Isolatiemateriaal bevestigen
4. Isolatiemateriaal bevestigen

Snijd het isolatiemateriaal op met maat met een isolatiemes of handzaag. Houd daarbij aan elke kant van het materiaal een centimeter over, zodat u het daarna gemakkelijk tussen het rachelwerk kunt klemmen. Klem zo strak mogelijk, want dan gaat er zo min mogelijk warmte verloren.

5. Afwerken met gipsplaten

5. Afwerken met gipsplaten
5. Afwerken met gipsplaten

Werk de scheidingswand af met gipsplaten. Zaag de platen op maat en schroef ze daarna vast met speciale gipsplaatschroeven. Plak alle naden vervolgens af met gaasband en smeer deze dicht met een voegenvuller. Wij raden Fill & Finish aan, omdat deze de voegen ook meteen afwerkt.


Vul vervolgens alle schroefgaten op en schuur de wand glad. Breng tot slot voorstrijkmiddel op de gipsplaten aan, zodat de voegen niet meer zichtbaar zijn. Na 24 uur is de primer droog en is de scheidingswand klaar voor een lik verf!