Jan De Isolatieman - Constructieplaten

Constructieplaten

Bezig met een verbouwing of renovatie? Grote kans dat u constructieplaten nodig heeft. Bij Jan de Isolatieman vindt u daarom een breed assortiment, bestaande uit underlayment, OSB en spaanplaten. Deze zijn geschikt voor allerlei constructies, zoals platte daken, binnenmuren en vloeren. Direct aan de slag? Vergeet dan niet om houtschroeven mee te bestellen.

Filter

Waarom constructieplaten?

Wie gaat bouwen of renoveren, heeft ongetwijfeld constructieplaten nodig. Dat zijn platen die u gebruikt om constructies te maken, te verstevigen of af te werken. Zo wordt een wand vaak verstevigd met OSB en de vloer met underlayment. Constructieplaten worden ook veel gecombineerd met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld in het dak of een verdiepingsvloer. Bij Jan de Isolatieman vindt u daarom een breed aanbod constructieplaten, bestaande uit OSB, underlayment en groene spaanplaten.

OSB

Voorzet- en scheidingswanden worden vaak afgewerkt met OSB-platen. OSB fungeert dan als achterhout, waardoor de wand extra stevig wordt en er bijvoorbeeld een schilderij aan kan worden opgehangen. Bij Jan de Isolatieman vindt u OSB3-platen in verschillende diktes. Dit zijn sterke en stootvaste platen, die zorgen voor een stevige constructie.


Als u alleen een schilderij of plank aan de wand wilt ophangen, volstaat een OSB3-plaat van 9 of 12 millimeter. Wilt u er iets zwaars aan ophangen, zoals een TV? Dan kunt u beter een OSB3-plaat van 18 millimeter gebruiken. Deze dikte is ook geschikt voor daken.

Underlayment

Underlayment is een sterke constructieplaat, bestaande uit meerdere houten fineerlagen. Deze lagen zijn kruislings over elkaar gelijmd, waardoor een zeer stevige en stootvaste plaat ontstaat. Underlayment is daarnaast vrij goedkoop én voorzien van een tand-en-groefverbinding, wat betekent dat u deze platen gemakkelijk kunt monteren.


Underlayment is goed belastbaar en dus heel geschikt als vloer- of dakplaat. Deze constructieplaat is een ideale basis voor bijvoorbeeld vloerbedekking en isolatiemateriaal en wordt daarom veel gebruikt voor ondervloeren en verdiepingsvloeren. Daarnaast wordt underlayment veel gebruikt als dakbeschot bij platte daken.

Spaanplaten

Spaanplaten worden voor dezelfde constructies gebruikt als OSB-platen en underlayment. Ze zijn sterk en stootvast en daarom heel geschikt om vloeren, wanden en daken mee te verstevigen. Het verschil tussen deze constructieplaten is echter dat de groene spaanplaten vochtwerend zijn en daarom ook geschikt voor constructies met een vochtig klimaat.


De groene Spano platen zijn voorzien van een tand-en-groefverbinding, waardoor u ze gemakkelijk in elkaar schuift. Omdat deze platen ook geschikt zijn voor vochtige constructies, worden ze veel gebruikt voor badkamers, betonbekisting en daken.

Constructieplaten bevestigen
Constructieplaten bevestigen

Constructieplaten bevestigen

Constructieplaten zijn vrij eenvoudig op een plat dak, wand of vloer te bevestigen. U zaagt ze eerst op maat met een cirkel- of handzaag en schroeft ze daarna vast tegen houten balken. Daarvoor gebruikt u het beste spaanplaatschroeven, ook wel houtschroeven genoemd.  


Platte daken


Plaats eerst houten balken met een hartafstand van zestig centimeter op uw plat dak. Bevestig daarbovenop vervolgens de constructieplaten, bijvoorbeeld spaanplaten. Bovenop de constructieplaten monteert u tot slot het isolatiemateriaal. Vaak zijn dat PIR-platen, omdat deze een zeer hoge isolatiewaarde hebben.


Binnenmuren


Plaats eerst een rachelwerk van houten of metalen staanders. Vul dat rachelwerk vervolgens op met isolatiemateriaal, zoals glas- of steenwol. Daaroverheen bevestigt u de constructieplaat, bijvoorbeeld een OSB-plaat van 18 millimeter. Tot slot werkt u de wand af met gipsplaten, die nu stevig genoeg is om er iets aan op te hangen.


Houten vloeren


Haal eerst alle oude planken van de vloer weg. Breng vervolgens isolatiemateriaal aan, zoals Fermacell. Bovenop het isolatiemateriaal bevestigt u vervolgens de constructieplaat, bijvoorbeeld underlayment. Deze constructieplaten fungeren dan dus als de nieuwe ondervloer. Tot slot plaatst u vloerbedekking op de constructieplaten, zoals laminaat of pvc.  

Terug naar boven