Plat dak isolatie binnenzijde

Plat dak isoleren binnenzijde

Het is belangrijk dat u een plat dak van geschikte isolatie voorziet. Er gaat anders veel warmte via het dak verloren, waardoor u onnodig hoge energiekosten heeft. U kunt een plat dak vanuit de binnen- of buitenzijde isoleren. Isolatie vanaf de buitenkant is meer werk, maar heeft wel een hoger rendement. Een plat dak isoleren vanuit de binnenzijde is daarentegen een stuk gemakkelijker en zorgt dat er alsnog genoeg warmte wordt vastgehouden. Lees hieronder alles over de isolatie van een plat dak vanaf de binnenkant!

Dakisolatie

Zonder isolatiemateriaal gaat er gemiddeld 30% van de warmte in huis verloren via het dak. Daardoor schommelt de temperatuur en gaan uw energiekosten omhoog. Goede dakisolatie voorkomt dat en zorgt voor een stabiel en aangenaam leefklimaat. Dakisolatie zorgt daarom niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook voor meer wooncomfort.

U kunt een dak op verschillende manieren isoleren, afhankelijk van of u een plat of schuin dak heeft en of u isolatie vanaf de buiten- of binnenzijde wilt aanbrengen. Isolatie vanuit de binnenzijde is gemakkelijker, omdat u de dakbedekking dan intact kunt laten. Wanneer u isoleert vanaf de buitenkant, dient u het gehele dak te vervangen. Dakisolatie vanuit de binnenzijde is daarom sneller en goedkoper.

Dak isoleren binnenzijde

Wanneer u een plat dak vanuit de binnenzijde gaat isoleren, plaatst u het isolatiemateriaal onder het dakbeschot en dus tussen de houten balken. Een dak isoleren vanaf de binnenzijde heet ook wel een ‘koud dak’, omdat het isolatiemateriaal dan onder de dragende constructie wordt geplaatst. De dakbedekking ligt daarentegen óp de dragende constructie en blijft dus koud.

Sommige isolatiematerialen hebben een relatief flexibele structuur, waardoor ze zich gemakkelijk tussen de balken laten klemmen. Platdakisolatie vanuit de binnenzijde is daarom eenvoudiger dan isolatie vanaf de buitenkant. Een nadeel is echter wel dat deze manier van isoleren meer kans geeft op vochtproblemen. Plaats daarom een folie voor het isolatiemateriaal, zodat condensatie en ventilatie beter gereguleerd worden.

Isolatiematerialen

Om vochtproblemen te voorkomen, dient het gekozen isolatiemateriaal een open structuur te hebben. Glaswol, steenwol en MW-35 zijn daarom goede keuzes, want deze wolsoorten hebben een ademende werking. Bovendien zijn deze producten gemakkelijk te fixeren tussen de balken en profielen. Een nadeel van deze materialen is dat ze een lagere isolatiewaarde hebben dan bijvoorbeeld PIR en u dus meer materiaal nodig heeft om dezelfde isolatiewaarde te behalen.

Glaswol
Glaswol is zeer flexibel en daarom fijn om mee te werken. De flexibele structuur zorgt er namelijk voor dat het zich gemakkelijk vast laat zetten tussen de houten balken van uw plat dak. Daarnaast is glaswol relatief goedkoop en dus een goede keuze als u op zoek bent naar budgetvriendelijk isolatiemateriaal.

Steenwol
Steenwol lijkt op glaswol en heeft dezelfde flexibele structuur. Steenwol heeft daarentegen wel betere geluidswerende eigenschappen. Dat betekent dat deze wolsoort ook geschikt is als geluidsisolatie. Dat kan erg fijn zijn als u bijvoorbeeld een slaapkamer of kantoor van de zolder gaat maken.

MW-35
MW-35, of minerale wol, is afgeleid van glaswol en heeft ongeveer dezelfde eigenschappen. Het is flexibel, brandveilig en heeft een goede isolatiewaarde. Het enige verschil is dat de akoestische eigenschappen van MW-35 meer op steenwol lijken en dit materiaal dus ook prima werkt als geluidsisolatie.

Advies of meer informatie over dak- muur of vloerisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak, muur of vloer? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal.

Jan de Isolatieman

betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal

Populaire Producten

 1. Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 2,25
  • Materiaaldikte: 50 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  • Tand en Groef
  € 14,90
  p/m2
 2. Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  • Rd-waarde: 1.40
  • Dikte : 50mm
  • Stuks : 10 platen per pak
  € 6,75
  p/m2
 3. Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  • Rd-waarde: 5,00
  • Materiaaldikte: 160 mm
  • Afmeting: 1350x600 mm
  V.a.
  € 15,14
  p/m2
 4. ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 3,25
  • Materiaaldikte: 70 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  € 18,19
  p/m2

Onze Merken