Jan leunt naar rechts

Hoe kan ik een plat dak vanaf de buitenkant isoleren?

Wie een plat dak vanaf de buitenkant gaat isoleren, kan het beste een zogenaamd warm dak creëren. Dit verkleind namelijk de kans op lekkages en is vaak makkelijker aan te brengen dan een koud dak. Een warm dak betekent dat het isolatiemateriaal op de dragende constructie wordt bevestigd, met daarbovenop de dakbedekking. Zelf een warm dak maken? Hieronder leest u stap voor stap hoe u te werk gaat. Wij nemen PIR-isolatie als voorbeeld, XPS en EPS kunnen hiervoor ook gebruikt worden, maar dit is minder gebruikelijk.

Stap 1 | Folie aanbrengen

rol met de folie Miofol 125S nieuw

Breng een laag dampremmende folie aan op het dakbeschot, hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld Miofol 125s of Profol 150 MU. U snijdt de folie eerst op maat en legt deze strak over het dakbeschot. Het is daarbij belangrijk dat verschillende lagen folie elkaar overlappen. De lagen moeten elkaar circa 10 centimeter overlappen.

De naden dienen afgeplakt te worden met de Vast-r tape bij de Miofol 125s of de Morgo greenseal tape bij de Profol 150 MU, tape zodat het geheel goed dicht is. De dampremmende folie ligt los op de ondergrond en komt vast te zitten door de PIR platen.


Stap 2 | PIR-platen bevestigen

Leg de PIR-platen op de folie en leg deze in een verspringend verband, laat de platen minimaal 300 mm verspringen in de volgende rij. Leg in dit verband het gehele dak dicht. Schroef hierna de platen vast, gebruik daarvoor dakschroeven die twee centimeter langer zijn dan de dikte van de PIR-plaat, zodat u niet door het dakbeschot heen schroeft. Schroef de platen stevig vast, in ieder geval op elke hoek en in het midden van de plaat.  

Platdak met PIR in verstek

Stap 3 | Verlaagde afvoer

Verlaagde PIR plaat voor de afvoer van water op een plat dak

Ter plaatse van de afvoer is het aan te raden een PIR-plaat te gebruiken welke 1 of 2 centimeter dunner is dan de rest van het dak. Op deze manier is dit altijd het laagste punt van het dak en loopt het water zeker weg. Gebruik hier bijvoorbeeld een plaat van 1200x600 millimeter per afvoer voor.


Stap 4 | Purschuim spuiten

Spuit een laag purschuim tussen elke PIR-plaat en de overgangen naar eventuele muren. Daarmee voorkomt u dat er ruimte tussen de platen zit en bent u verzekerd van een luchtdichte aansluiting op de muren. Hiervoor kunt u het beste Flex-pur gebruiken in combinatie met een purpistool.

Platdak isolatie wordt aangebracht aan de buitenkant

Stap 5 | Afschot maken

PIR Afschot plaat

Als uw plat dak geen afschot heeft, gaat u dat zelf maken. Daarmee voorkomt u namelijk dat er stilstaand water op het dak blijft liggen. U plaatst daarvoor PIR afschotisolatie op de reeds bevestigde PIR-platen of u gebruikt juist alleen maar afschotplaten.  

Heeft uw dak al een afschot omdat de balklaag schuin ligt of is het beton op afschot gestort? Sla deze stap dan over. 


Jan met boek in zijn hand

PIR Afschot

Als u een hoge RD-waarde wilt bereiken kan u kiezen om eerst een laag PIR te leggen en daarop PIR platen met afschot. U bent dan waarschijnlijk goedkoper uit dan wanneer u alleen PIR platen met afschot gebruikt.

Stap 6 | Dakbedekking lijmen

EPDM dakbedekking aangebracht op een plat dak

Tot slot is het tijd om de dakbedekking aan te brengen, de meest gebruikte soorten in Nederland zijn EPDM of bitumen. Het aanbrengen van EPDM is een klus welke door een handige doe-het-zelver uitgevoerd kan worden, bitumen wordt vaak aangebracht door een dakdekker. Met behulp van onze handige bestelhulp voor EPDM wordt u stapsgewijs door het proces geleid om alle benodigde materialen te bestellen voor een volledig plat dak. Het aanbrengen van mastiekhoeken is tegenwoordig geen vereiste meer, met EPDM en bitumen mogen haakse hoeken gemaakt worden ter plaatse van de dakranden.

Met het plaatsen en afwerken van uw dakbedekking bent u klaar met uw plat dak vanaf de buitenkant isoleren. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.