Jan leunt naar rechts

Hoe moet ik een betonvloer van bovenaf isoleren?

Een betonvloer kunt u van onder- of bovenaf isoleren. Isoleren vanuit de kruipruimte, dus vanaf de onderzijde, is gemakkelijker, maar helaas niet altijd mogelijk. Als u bijvoorbeeld geen kruipruimte heeft of als deze te klein is om in te werken. In dat geval kunt u de betonvloer alsnog van bovenaf isoleren. Een flinke klus, maar zeker de moeite waard. Hieronder leest u daarom stap voor stap hoe u de betonvloer van bovenaf isoleert!

Stap 1 | Afmetingen berekenen

meetlint

U gaat eerst berekenen hoeveel isolatieplaten u nodig heeft en hoe dik die platen mogen zijn. Zo heeft een PIR-plaat van 100mm dik een Rd-waarde van 4,55 en een EPS-plaat van 100mm dik een Rd-waarde van 2,75. Bereken dus goed welke dikte mogelijk is en kies op basis daarvan uw isolatieplaten uit.

Benieuwd naar de Rd-waardes van het bouwbesluit zie de onderstaande link:

Ontdek welke Rd-waarde u nodig heeft 


 


Stap 2 | Vloerbedekking verwijderen

Verwijder de complete vloerbedekking, zoals tegels, laminaat of een pvc-vloer. Heeft u weinig speling in hoe hoog de afwerkvloer mag komen te liggen? Dan moet u ook de cementdekvloer verwijderen, zodat de betonvloer helemaal bloot komt te liggen. Dit is de beste, maar ook de meest arbeidsintensieve optie. Het kan daarom slim zijn om de hulp van een professional in te schakelen. Als de hoogte van de afwerkvloer niet zoveel uitmaakt, kunt u de cementdekvloer laten liggen.  


Stap 3 | Isolatieplaten bevestigen

PIR ISOLATIE SNIJDEN

Zaag de isolatieplaten op maat met een handzaag. Werk zo nauwkeurig mogelijk, want hoe strakker de platen worden gelegd, hoe hoger de isolatiewaarde van de constructie. Leg de isolatieplaten vervolgens op de betonvloer of de oude cementdekvloer. Indien de ondergrond niet vlak is kunt u dit eerst egaliseren met egaline.

Wilt u de cementdekvloer niet verwijderen, maar heeft u te weinig ruimte voor isolatieplaten? Dan kunt u ook een reflecterende folie aanbrengen. Deze folie is maar een paar millimeter dik, waardoor de vloer een stuk minder hoog komt te liggen. Folie is daarentegen wel een stuk minder effectief dan isolatieplaten. 


Stap 4 | Plaatmateriaal of nieuwe cementdekvloer

Als u genoeg speling heeft in de hoogte van de vloer, plaatst u een nieuwe cementdekvloer over de isolatieplaten. Is dat niet het geval? Lijm dan plaatmateriaal op de isolatieplaten, zoals underlayment of OSB. Let op: als u voor reflecterende folie heeft gekozen, dient u altijd een nieuwe cementdekvloer te (laten) leggen. Het grote voordeel van een nieuwe cementdekvloer is dat er direct nieuwe vloerverwarming geplaatst kan worden.  

Isoleren betonvloer met PIR isolatie

Stap 5 | Nieuwe vloerbedekking

De laatste stap is het plaatsen van de nieuwe vloerbedekking. Denk daarbij aan tapijt, laminaat of een pvc-vloer. Deze vloerbedekking kunt u rechtstreeks op de nieuwe cementdekvloer (tegels kunnen alleen op een cementdekvloer) of het plaatmateriaal bevestigen.  

Merkt u dat uw deuren niet meer goed sluiten? Kijk dan of u daar een stukje vanaf kunt zagen. 

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.