Jan leunt naar rechts

Hoe moet ik een betonvloer vanuit een kruipruimte isoleren?

U kunt een bestaande betonvloer op twee manieren isoleren: vanaf de onder- of bovenzijde. Met isolatie vanaf de onderzijde bedoelen we isoleren vanuit de kruipruimte. Dat is een stuk gemakkelijker en daarom goedkoper dan betonvloerisolatie van bovenaf. Isolatie van onderaf is echter alleen mogelijk als uw kruipruimte minstens veertig centimeter hoog is. Is dat bij u het geval? Lees dan hieronder stap voor stap hoe u de betonvloer van onderaf zelf isoleert!

Stap 1 | Afmetingen berekenen

meetlint

U gaat eerst berekenen hoeveel isolatieplaten u nodig heeft en hoe dik die platen mogen zijn. De dikte van de plaat heeft namelijk invloed op de isolatiewaarde, maar ook het type. Zo heeft een EPS-plaat van 80mm dik een Rd-waarde van 2,20 en een PIR-plaat van 80 mm dik een Rd-waarde van 3,60. Als u weinig ruimte hebt in de kruipruimte, is PIR een betere optie. Bereken dus goed wat er mogelijk is en kies op basis van die informatie uw isolatieplaten.   

Ontdek welke Rd-waarde u nodig heeft 


Stap 2 | Gaten dichten

Maak alle gaten en kieren van uw betonvloer dicht. Denk daarbij aan scheuren, maar ook aan plekken waar leidingen door de betonvloer lopen. Vul deze op met pur en bedek daarnaast de verwarmingsbuizen met buisisolatie, zodat de hitte die daarvan afkomt niet zomaar verloren gaat. Een simpele manier om uw betonvloer nog wat beter te isoleren!


Stap 3 | Kruipruimte ventileren

Om vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat u de kruipruimte goed ventileert. Daarvoor boort u een aantal ventilatiegaten in de buitenmuur bij de kruipruimte. Zorg er daarbij voor dat deze tegenover elkaar komen in de voor- en achtergevel. Daardoor ontstaat er een luchtstroom en wordt de kruipruimte goed geventileerd. Gemiddeld heeft een kruipruimte vier tot zes ventilatiegaten nodig. Werk de gaten netjes af met ventilatieroosters, zodat er geen ongedierte naar binnenkruipt. 

Hoe groot de gaten moeten zijn, is afhankelijk van de grootte van uw kruipruimte. Bij elke vierkante meter aan kruipruimte, heeft u namelijk één vierkante centimeter aan luchtgaten nodig. Bij een kruipruimte van ongeveer 50m² komt dat neer op 50 centimeter aan luchtgaten.


Stap 4 | Isolatiemateriaal plaatsen

Snijd de isolatieplaten op maat met een handzaag. Werk zo nauwkeurig mogelijk, zodat u de platen zo strak mogelijk kunt bevestigen. Daardoor gaat er minder warmte verloren en verhoogt u de isolatiewaarde van de constructie. Lijm de isolatieplaten vervolgens met een speciale isolatielijm vast tegen het plafond van de kruipruimte, dus de onderkant van uw betonvloer. Omdat de lijm niet direct is uitgehard dient u de isolatieplaten tijdelijk te ondersteunen met bijvoorbeeld houten latjes. Deze kunnen er na 15 a 30 minuten weer onderuit, bijvoorbeeld als u aan de volgende rij begint.


Stap 5 | Afwerking

Zorg ervoor dat eventuele naden worden voorzien van purschuim, zo ontstaat een dicht geheel. Als u isoleert met PIR platen kunnen de naden afgeplakt worden met aluminium tape, met EPS is dit niet mogelijk. Bij een droge kruipruimte kan er gekozen worden om een PE-folie op de grond te leggen. 


Stap 6 | PE-folie op de bodem

Heeft u een droge kruipruimte? Bedenk dan de bodem van de kruipruimte nog met een PE-folie, om optrekkend vocht tegen te houden. Snijd de folie af en houd aan elke kant zo’n 30cm over. Vouw deze randen om en schroef de folie ongeveer 20cm boven de bodem van de kruipruimte vast.

Heeft u een extreem vochtige kruipruimte of wilt u de ruimte nog beter isoleren? Kies dan voor bodemisolatie. EPS-parels hebben de hoogste isolatiewaarde, DI-chips zijn geschikt voor kruipruimtes waar soms een laagje water in staat. Bodemisolatie is wel wat duurder dan folie en ook niet nodig als u de betonvloer al goed heeft geïsoleerd.

Lees meer over bodemisolatie

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.