Hoe verwerk en bevestig ik PIR-platen?

Jan met boek in zijn hand
Man bevestigt PIR-platen in schuin dak

U gaat uw huis isoleren en hebt gekozen voor PIR-isolatie. In dit artikel leggen we uit hoe u PIR-platen verwerkt en bevestigt.

Jan met duim omhoog

"Alleen met een juiste aanpak creëert u een perfecte wering tegen warmteverlies en/of geluid."

Waarom is juiste verwerking en bevestiging belangrijk?


Alleen met een juiste aanpak creëert u een perfecte wering tegen warmteverlies en/of geluid.


Stappenplan PIR-platen verwerken en bevestigen


Controleren of er al geïsoleerd is


Controleer of er al geïsoleerd is. Is er al geïsoleerd? Dan is advies op maat vereist. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.


Controleren op vochtvorming


Gaat u een dak of muur isoleren? Dan mogen er geen vocht en/of schimmelplekken aanwezig zijn.


Controleer ook of er geen vochtvorming kan optreden. Waar lucht doorheen kan, kan ook vochtigheid doorheen. Maak eventuele openingen eerst goed dicht.


Meten is weten


Meet eerst de ruimte nauwkeurig op en bepaal hoeveel PIR-platen u nodig gaat hebben. Teken uit hoe u de PIR-platen gaat plaatsen, zodat u zeker weet dat u genoeg platen in huis haalt.


Houd tijdens uit het uittekenen rekening met obstakels. Komt u bijvoorbeeld leidingwerk tegen? Dan dient u hier rekening mee te houden.


Ondergrond schoonmaken


Controleer of de ondergrond / achtergrond waartegen u de PIR gaat bevestigen goed schoon is. Maak de achtergrond vrij van stof en vuil en controleer of deze goed droog is.


PIR-platen bevestigen


U kunt de PIR-platen op een van onderstaande manieren bevestigen:Welke manier van bevestigen in uw geval het beste is, is afhankelijk van de plek waar u de PIR-platen wilt gaan plaatsen. Wij kunnen u helpen bij het bepalen van de juiste bevestigingsmethode. U kunt hierover vrijblijvend contact opnemen met de experts van Jan de Isolatieman.


Voor bepaalde situaties hebben wij uitgebreidere stappenplannen en/of video’s gemaakt:Zorg voor goede aansluiting


Zorg dat de PIR-platen goed op elkaar aansluiten. Controleer na het plaatsen uitvoerig of er nog open ruimtes zijn. Vul open ruimtes op met PUR-schuim en plak deze af met luchtdichte tape.


PIR-platen op maat maken door te snijden of zagen


Als de ruimte dat vereist, dient u de PIR-platen op maat te maken. Gebruik daarvoor een scherp isolatiemes of een isolatiezaag.


Folie aanbrengen


Of u folie dient aan te brengen, is afhankelijk van uw situatie. Wij helpen u graag met het uitkiezen van de juiste folie(s). Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.


Folie bevestigen


Een folie kunt u bevestigen met nietjes, bijvoorbeeld op het regelwerk. Plak overlappingen en nietjes af met luchtdichte tape.


Opruimen


Het is u gelukt! U hebt zelf PIR-platen geplaatst. Nu komt het zwaarste werk, het opruimen van uw werkplek. Sluit het isolatieproces af door alle gereedschappen op te ruimen en uw werkplek schoon achter te laten.


Ventileren


Let op isoleren is ventileren. Zorg ervoor dat je de ruimtes die je na-isoleert goed blijft ventileren.


Documentatie bijhouden


Het is verstandig om uw gehele isolatieproces te documenteren. Zo weet u, en een eventuele toekomstige gebruiker, precies welk proces er is ondergaan om het bouwproject te isoleren. Documenteer de gebruikte materialen, technieken en gedane aanpassingen.


Bewaar de documenten voor toekomstige referentie of voor het geval er garantieclaims of inspecties nodig zijn.


Meer weten?


Mocht u nu nog vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met de experts van Jan de Isolatieman.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.