Wat is piepschuim isolatie en wat zijn de voor- en nadelen?

Jan met boek in zijn hand
Piepschuim platen op een plat dak

Piepschuim, EPS of tempex. Het zijn allemaal termen die gebruikt worden als we het hebben over EPS-isolatie. Dat deze termen door elkaar worden gebruikt is niet gek, want ze staan namelijk allemaal voor hetzelfde materiaal. We leggen uit wat piepschuim isolatie is, waar u het voor kunt gebruiken en wat de eigenschappen van dit isolatiemateriaal zijn. 

Jan met duim omhoog

"Grijze piepschuim platen hebben bij dezelfde dikte een hogere RD-waarde dan de witte variant. Dat komt omdat er bij het produceren van deze platen grafietpoeder is toegevoegd. Dit poeder heeft een hoog isolerend effect. Het vergroot het isolerend vermogen met maar liefst 20%."

Wat is piepschuim isolatie en waar is het van gemaakt?


Piepschuim isolatie is gemaakt van geëxpandeerde polystyreen. Dit zijn EPS-korreltjes die aan elkaar worden gesmolten. Het resultaat van dit proces is een blok of plaat die gebruikt kan worden om te isoleren. Het materiaal bestaat voor een groot gedeelte uit lucht. Stilstaande lucht is een goede isolator, daarom staat piepschuim bekend om zijn sterke isolerende werking. 


Wat zijn de voor- en nadelen van piepschuim isolatie?


Voordelen van piepschuim


Piepschuim isolatie staat bekend om zijn hoge isolerende eigenschappen, maar heeft daarnaast meer voordelen:


  1. Gebruiksvriendelijk: Omdat piepschuim voor het grootste gedeelte uit lucht bestaat, is het erg licht. Hierdoor is het gemakkelijk te verwerken. 
  2. Goedkoop: Piepschuim is over het algemeen goedkoper dan ander isolatiemateriaal, terwijl het materiaal wél hoge isolerende eigenschappen heeft. 
  3. Milieubewuste keuze: Gedurende het productieproces van piepschim komen er geen schadelijke stoffen vrij. Het is bovendien gemakkelijk te recyclen. 

Nadelen van piepschuim


Piepschuim heeft ook nadelen:


  1. Brandwerendheid: Piepschuim heeft niet de beste brandwerende eigenschappen. Het materiaal dooft zichzelf wel, maar er zijn betere alternatieven als brandwerendheid een belangrijk aspect is voor uw project. 
  2. Vochtbestendigheid: Piepschuimplaten zijn minder vochtbestendig dan andere isolatieplaten, zoals bijvoorbeeld XPS.
  3. Geluidswerend: EPS staat niet bekend om zijn goede geluidswerende eigenschappen. Bent u op zoek naar isolatiematerialen voor geluidsisolatie? Dan kunt u beter zachte materialen gebruiken zoals steenwol of glaswol

Verschillende soorten piepschuim isolatie


Piepschuim isolatie is verkrijgbaar in allerlei soorten. Deze soorten hebben ieder hun eigen toepassing waarin ze het meest effectief zijn. Hieronder hebben we de mogelijke soorten en de bijbehorende toepassingen voor u opgesomd. 


  • EPS-platen: EPS-platen zijn vierkante planten die erg geschikt zijn voor het isoleren van een plat dak. 
  • EPS-parels: EPS-parels zijn losse bolletjes die, wanneer bij elkaar gegooid worden, een isolerend effect hebben. Deze parels zijn geschikt voor het isoleren van de kruipruimte of de bodem. 
  • EPS met afschot: EPS-afschot zijn piepschuimplaten met afschot. Ze zijn geschikt voor het isoleren van een plat dak. Het water loopt gemakkelijk van het dak af in de goot. 
  • EPS-gevelisolatie: NEOPOR-platen lijken op EPS-platen, deze platen zijn geschikt voor het isoleren van de buitenmuur.

Wat is de isolatiewaarde van piepschuim?


De isolatiewaarde van piepschuim loopt uiteen, de RD-waarde is afhankelijk van de dikte van het materiaal en de vorm van het piepschuim.
Materiaal Rd-waarde
EPS 100 1,35 (bij 50 mm dikte)
EPS 150 1,43 (bij 50 mm dikte)
EPS-gevelisolatie 1,80 (bij 60 mm dikte)
EPS-afschot 1,56/1,88 (bij 50/60 mm dikte)
EPS-parel 1,57 (bij 50 mm dikte)

Kiezen voor witte of grijze piepschuim platen?


Grijze piepschuim platen hebben bij dezelfde dikte een hogere RD-waarde dan de witte variant. Dat komt omdat er bij het produceren van deze platen grafietpoeder is toegevoegd. Dit poeder heeft een hoog isolerend effect. Het vergroot het isolerend vermogen met maar liefst 20%.


Piepschuim isolatie kopen bij Jan de Isolatieman


In ons assortiment vindt u een breed assortiment aan piepschuim isolatiemateriaal. Zo heeft u altijd de juiste materialen voor uw isolatieklus.


Hebt u vragen of advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met de experts van Jan de Isolatieman.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.