Wat is geluidsisolatie en welk isolatiemateriaal is daarvoor het beste?

Jan met boek in zijn hand
Vrouw heeft last van geluidsoverlast

Het verkeer dat ‘s avonds voorbij rijdt, spelende kinderen die veel kabaal maken of die buurman die zijn muziek altijd nét wat te hard heeft staan. Geluidsoverlast kan erg vervelend zijn en uw wooncomfort negatief beïnvloeden. Het geluid wordt pas echt vervelend als het de woning binnendringt, ondanks dat u al uw ramen en deuren dicht heeft. Gelukkig kan het voorkomen worden door geluidsisolatie aan te brengen. Zo houdt u geluidsoverlast buiten uw woning en vergroot u uw wooncomfort. Maar welk isolatiemateriaal is het beste als geluidsisolatie?

Jan met duim omhoog

"Zachte isolatiematerialen, zoals steenwol en glaswol, werken het beste als geluidsisolatie."

Wat is geluidsisolatie?


Geluidsisolatie is isolatie die geluidsgolven dempt of opvangt. Daarmee voorkomt u dat geluid van buiten naar binnen dringt, maar ook andersom.


Geluidsisolatie of akoestische isolatie?


Geluidsisolatie en akoestische isolatie worden vaak door elkaar gebruikt. Echter, er zit een groot verschil tussen deze twee termen. Akoestische isolatie bevordert de akoestiek van een ruimte. Hierdoor galmt het geluid in een ruimte niet meer zo. Bij akoestische isolatie bevindt de geluidsbron zich al in de ruimte. Geluidsisolatie daarentegen, isoleert vooral tegen geluiden van buitenaf. 


Welke geluidsisolatie heb ik nodig?


De effectiefste geluidsisolatie voor uw woning is afhankelijk van de bron van het geluid. Er bestaan twee typen geluid, hieronder lichten we deze types kort toe. 


Wat is luchtgeluid?


Luchtgeluid is geluid dat zich verplaatst door trillingen in de lucht. Deze trillingen zorgen ervoor dat vloeren en wanden ook mee gaan trillen. Deze trillingen trillen door tot andere ruimtes. Voorbeelden van luchtgeluid zijn:


  • Geluid van verkeer
  • Geluid van een een spelende radio
  • Geluid van pratende mensen

Wat is contactgeluid?


Contactgeluid is geluid dat ontstaat doordat iets of iemand in aanraking komt met een ander object, waardoor er geluid ontstaat. Een voorbeeld hiervan is het bonzen op een muur, het verplaatsen van een meubel of voetstappen op de verdieping boven u. 


Waarom is geluidsisolatie belangrijk?


Geluidsisolatie is van belang omdat geluidsoverlast leidt tot een lagere productiviteit, verslechterd concentratievermogen en een verminderd wooncomfort; van geluidsoverlast kunt u letterlijk ziek worden. Kortom, goede geluidsisolatie heeft een positieve invloed op uw gezondheid. 


Welk isolatiemateriaal is het beste als geluidsisolatie?


Zachte isolatiematerialen, zoals steenwol en glaswol, werken het beste als geluidsisolatie.


Er zit veel verschil tussen de materialen die gebruikt kunnen worden als geluidsisolatie. Deze verschillende materialen dempen het geluid op een andere manier. Met onderstaande tabel kunt u bepalen welk isolatiemateriaal u kan helpen om de geluidsoverlast op te lossen.
Materiaal Geluidsisolatieniveau
Steenwol Hoog
Glaswol Gemiddeld
PIR Laag
EPS Laag

Steenwol


Steenwol is erg geschikt als geluidsisolatie. Steenwol heeft een open structuur die geluidstrillingen opvangt. Steenwol kan ingezet worden in daken, gevels, muren, wanden, plafonds en vloeren. Steenwol heeft net wat betere geluidsisolerende eigenschappen dan glaswol. 


Glaswol


Glaswol is geschikt als geluidsisolatie. Het materiaal heeft, net als steenwol, een open structuur. Hierdoor vangt het materiaal trillingen op. Met glaswol isoleert u spouwmuren, vloeren, schuine daken, voorzetwanden en scheidingswanden. 


PIR


PIR heeft niet de beste geluidsisolerende eigenschappen. Een PIR-plaat kan wel trillingen opvangen, waardoor het materiaal toch enigszins isoleert tegen geluid, maar u kunt beter kiezen voor steenwol of glaswol.


EPS


Ook EPS heeft niet de beste geluidsisolerende eigenschappen. EPS kan wel wat trillingen opvangen, waardoor het materiaal toch enigszins isoleert tegen geluid, maar u kunt beter kiezen voor steenwol of glaswol.


Hoe zet ik geluidsisolatie in?


Geluidsisolatie tegen luchtgeluid van buitenaf


De eerste stap om luchtgeluid tegen te gaan is het dichtmaken van gaten en kieren in uw woning. Een deel van de geluidsoverlast zal namelijk al verdwijnen als de gaten en kieren zijn gedicht. Wanneer dit niet voldoende helpt, kun je de muren isoleren door:


  • Het plaatsen van een voorzetwand
  • Een scheidingswand te plaatsen
  • De spouwmuur te isoleren

Geluidsisolatie tegen contactgeluid van buitenaf


Het verhelpen van contactgeluid is ingewikkelder dan het verhelpen van luchtgeluid. Contactgeluid verplaatst zich via alle objecten die met elkaar in verbinding staan. Wanneer u over de trap loopt, verplaatsen de trillingen zich ook naar uw plafond en muren. U kunt contactgeluid verhelpen door:


  • Het plafond te verlagen
  • Een zwevende dekvloer aan te brengen

Geluidsisolatie kopen bij Jan de Isolatieman


In ons assortiment vindt u een breed assortiment aan geluidsisolatiematerialen. Zo heeft u altijd de juiste materialen om geluidsoverlast te voorkomen.


Hebt u vragen of advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met de experts van Jan de Isolatieman.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.