Wat is underlayment en wat is het verschil tussen de verschillende soorten?

Jan met boek in zijn hand
Elliottis Pine underlayment

Als u van plan bent om uw huis te isoleren of te verbouwen en u gaat op zoek naar informatie, dan komt u allerlei termen tegen. Een term die u misschien al bent tegengekomen, is ‘underlayment’. In dit artikel leggen we uit wat underlayment is, waarvoor het gebruikt wordt en welke soorten underlayment er zijn.

Jan met duim omhoog

"Underlayment is een stevige constructieplaat die in de bouw veelvuldig wordt toegepast."

Wat is underlayment?


Underlayment is een stevige constructieplaat die in de bouw veelvuldig wordt toegepast. Underlayment bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Houtfineer is een dun laagje hout. De lagen houtfineer worden kruiselings over elkaar heen gelijmd. Dat gebeurt om kromtrekken van de plaat te voorkomen. Er ontstaat daardoor een stevige en stootvaste plaat, die kan worden ingezet voor veel verschillende toepassingen.


Waarvoor wordt het gebruikt?


Underlayment platen worden onder andere ingezet voor het afwerken van daken, het maken van constructieve vloeren en ander aftimmerwerk. 


Voordelen en nadelen van underlayment


Het gebruik van underlayment heeft een aantal voor- en nadelen. Wij hebben ze op een rij gezet.


Voordelen van underlayment


  1.     Mooi afgewerkte platen: Underlayment platen hebben een glad en afgewerkt oppervlak.
  2.     Stevige platen: Dankzij de kruislingse verlijming zijn underlayment platen erg sterk.
  3.     Gemakkelijk verwerkbaar: Underlayment platen zijn makkelijk en snel te ver- en bewerken.
  4.     Breed inzetbaar: De platen kunnen worden ingezet voor verschillende toepassingen.

Nadelen van underlayment


  1.     Relatief hoge prijs: Underlayment platen zijn iets duurder dan ander plaatmateriaal, zoals OSB.
  2.     Beperkte vochtbestendigheid: Underlayment platen zijn slechts beperkt vochtbestendig. Als de platen kortstondig bloot worden gesteld aan vocht, dan is er meestal geen schade. Echter, als underlayment langdurig wordt blootgesteld aan vocht kan dit leiden tot het uitzetten, kromtrekken of scheuren.

Welke soort underlayment zijn er en wanneer gebruikt u welke soort?


Underlayment is verkrijgbaar in verschillende soorten, de meest bekende soorten zijn:


Underlayment van Elliottis Pine:


Underlayment van Elliottis Pine is een constructieplaat. Dit is de meest verkochte underlayment plaat voor werk dat niet in het zicht zit. Het is namelijk een iets minder mooie plaat. De plaat vertoont namelijk wat meer oneffenheden dan een plaat van Fins Vuren. Om deze reden wordt deze plaat vooral toegepast aan de achterzijde van de dakbedekking of voor constructieve vloeren. Underlayment platen van Elliottis Pine zijn voordeliger dan andere soorten underlayment platen.



Underlayment van Fins Vuren


Underlayment van Fins Vuren wordt het meest gebruikt. Dat heeft te maken met de hoge kwaliteit van deze platen. Fins Vuren is sterk en heeft een mooie uitstraling. Dit is de reden dat deze platen ook gebruikt worden voor het maken van kasten en andere meubels. Underlayment platen van Fins Vuren zijn vlakker en minder robuust dan andere soorten underlayment platen.



Underlayment van Radiata Pine


Underlayment platen van Radiata Pine bevinden zich qua kwaliteit, maar ook qua prijs, tussen de eerdere genoemde plaatsoorten in. De platen kunnen worden ingezet voor verschillende toepassingen, omdat deze, net als Fins Vuren platen, mooi afgewerkt zijn. Daarom worden ze onder andere gebruikt voor deuren, meubels en vloeren. Radiata Pine platen zijn over het algemeen wat robuuster dan de andere platen, waardoor de plaat wat zwaarder is.


Vergelijking tussen underlayment van Fins Vuren, Elliotis Pine en Radiata Pine


Hieronder vindt u een duidelijk overzicht met de verschillen tussen de soorten underlayment.




  Prijs: Kwaliteit:

Eigenschappen:

Toepassing:

Elliottis Pine

Goedkoop

Gemiddeld

Robuust, voordelig

Constructiewerk (18/21mm)

Fins Vuren Duurder Hoog

Sterk, mooie uitstraling, licht

Zichtwerk
Radiata Pine Gemiddeld Gemiddeld

Veelzijdig, duurzaam, toepasbaar

Constructie/zichtwerk

Underlayment verlijmd met PIR, wat is dat?


In ons assortiment vindt u naast ‘normale’ underlayment platen ook platen die verlijmd zijn met PIR-isolatie. De underlayment laag zorgt voor een mooie en strak afgewerkte uitstraling, terwijl de PIR-laag zorgt voor een goede warmte-isolatie. 


PIR+Underlayment platen kunnen worden gebruikt om een voorzetwand, scheidingswand of een binnenzijde van een schuin dak te isoleren. 


De PIR-platen worden verlijmd met 18mm Underlayment Radiata Pine platen. De dikte van de PIR-platen is afhankelijk van uw toepassing. De underlaymentplaten zijn voorzien van een tand-en-groef-verbinding, waardoor ze geschikt zijn om constructiewerk in één stap eenvoudig af te werken en te isoleren.


Veelgestelde vragen over Underlayment


Hoe verwerk en bevestig je underlayment?


Stappenplan voor het afwerken van underlayment:


  1. Opschuren van Underlayment: Het opschuren is de belangrijkste stap voor de afwerking van de plaat. Zorg er, voordat u begint met schuren, eerst voor dat het plaatmateriaal goed schoon is. Door de plaat te schuren zorgt u ervoor dat de verf goed blijft hechten. Als de platen zijn geschuurd, maakt u de constructie stofvrij.
  2. Aanbrengen van een primer: Na het schuren en stofvrij maken, kunt u een grondverf aanbrengen. Met grondverf zorgt u ervoor dat het materiaal beschermd is tegen vocht.
  3. Schuur de plaat nog een keer: Na het aanbrengen van de grondverf schuurt u de platen nog een keer op. Zo zorgt u voor optimale hechting voor de lak. U kunt ervoor kiezen om het materiaal te voorzien van een tweede laag grondverf als u met de eerste laag niet alles heeft geraakt.
  4. Aflakken: Nu kunt u beginnen met aflakken. Voor het beste eindresultaat kunt u het beste een hoogwaardige verf gebruiken.
  5. Bevestigen: Als de plaat is afgewerkt, kan deze worden bevestigd met schroeven. Het is belangrijk om het plaatmateriaal voor te boren. Door voor te boren voorkomt u dat het materiaal splijt of dat de houten fineerlaag breekt op de hoeken van de plaat.

Wat is het verschil tussen een tand-en-groef-verbinding en een rechte verbinding?


Underlayment is beschikbaar met de volgende randafwerkingen:


  • Rechte verbinding: Bij een rechte verbinding is er geen echte afwerking. De randen zijn recht. Deze afwerking wordt vaak ingezet voor wanden.
  • 2x Tand & Groef (2TG): Bij een 2TG-afwerking heeft de plaat aan beide lange zijdes een tand-en-groef-verbinding. Deze platen worden veel toegepast voor vloeren en daken.
  • 4x Tand & Groef (4TG): Bij een 4TG-verbinding heeft het plaatmateriaal aan alle zijdes een tand-en-groef-verbinding, waardoor deze platen geschikt voor vloeren en daken.


Welke dikte underlayment gebruiken?


De benodigde dikte van het materiaal is afhankelijk van de toepassing ervan. Om een duidelijk beeld te schetsen welke diktes nodig zijn voor uw constructie staat hieronder een overzicht:




Elliottis Pine Dak Wand Vloer Zichtwerk
9/12/15mm   X    
18/21mm X   X  
Fins vuren        
9/12/15mm   X   X
18/21mm X   X X

Is Underlayment vochtbestendig?


Underlayment platen zijn slechts beperkt vochtbestendig. Als de platen kortstondig bloot worden gesteld aan vocht, dan is er meestal geen schade. Echter, als underlayment langdurig wordt blootgesteld aan vocht kan dit leiden tot het uitzetten, kromtrekken of scheuren.


Wat is het verschil tussen underlayment en OSB?


Bij Jan de Isolatieman kunt u terecht voor diverse soorten plaatmateriaal. Naast underlayment verkopen wij ook OSB.


OSB-platen zijn over het algemeen wat goedkoper dan underlayment platen. Dit heeft vooral te maken met de kwaliteit. De kwaliteit van underlayment is meestal wat beter en de platen zijn strakker en gladder afgewerkt. OSB-platen zijn daarentegen duurzamer in het productieproces, omdat er gebruikgemaakt kan worden van gerecycled hout. 


Het kiezen tussen OSB en underlayment is een belangrijke overweging. Wilt u er meer over weten? In dit artikel leest u meer over het verschil tussen underlayment en OSB.


Underlayment kopen bij Jan de Isolatieman


In ons assortiment vindt u een groot assortiment aan underlayment platen. Zo heeft u altijd het juiste plaatmateriaal voor uw project. Hebt u vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met de experts van Jan de Isolatieman.


B-keus Underlayment


In ons assortiment hebben wij, naast de A-keus Underlayment, ook B-keus Underlayment. Zo is er voor elk budget een oplossing.


  • B-keus Underlayment is Elliottis Pine
  • B-keus Underlayment bevat randschade
  • B-keus is voordeliger
  • B-keus is direct leverbaar
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.