Plat dak isolatie buitenzijde

Plat dak isolatie buitenzijde

Dakisolatie zorgt ervoor dat de temperatuur in huis constant blijft, waardoor u lagere energielasten heeft en meer wooncomfort ervaart. Als u een plat dak heeft, kunt u het dak van de binnen- of buitenzijde isoleren. Dakisolatie vanaf de buitenzijde geeft het meeste rendement, maar is ook een lastige klus. Lees hieronder daarom alles wat u moet weten over dakisolatie vanuit de buitenzijde!

Dak isoleren buitenzijde

Een plat dak kunt u vanuit de binnen- en buitenkant isoleren. Een schuin dak wordt vrijwel altijd vanaf de binnenzijde geïsoleerd, omdat u anders de complete dakbedekking dient te verwijderen. Dit is een intensieve en dure klus, dus een schuin dak wordt bij voorkeur vanaf de binnenkant geïsoleerd.

Bij een plat dak ligt dat anders, want als de dakbedekking van uw plat dak nog in redelijk goede staat is, kunt u deze laten zitten. Bij na-isolatie vanuit de buitenzijde wordt het materiaal namelijk op het bestaande dak aangebracht. De huidige dakbedekking dient dan als een dampremmende laag, zodat vochtproblemen worden voorkomen.

Warm of omgekeerd dak

U kunt een plat dak op twee manieren vanaf de buitenkant isoleren, namelijk door een ‘warm’ of ‘omgekeerd dak’ te maken. Een warm dak is eigenlijk de beste optie; een omgekeerd dak is een goedkoper en makkelijker alternatief.

Warm dak

Een warm dak is de meest rendabele manier van isoleren, omdat er weinig kans is op vochtproblemen en koudebruggen. Bovendien zorgt een warm dak voor een zeer constante temperatuur in huis. Een warm dak creëren bij een bestaande woning is daarentegen wel intensiever en duurder dan een omgekeerd dak, omdat u eerst de complete dakbedekking dient te verwijderen. Bij nieuwbouwwoningen wordt wel vrijwel altijd voor een warm dak gekozen.

Bij een warm dak plaatst u het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dragende dakconstructie. U kunt daarvoor PIR, XPS of EPS gebruiken. Vervolgens plaatst u dakbedekking op het materiaal, zoals bitumen of EPDM, die als afdekking of waterkerende laag fungeert.

Omgekeerd dak

Bij een ‘omgekeerd dak’ wordt het isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking geplaatst. De huidige dakbedekking laat u dus zitten, waarmee u een hoop tijd en geld bespaart. Het creëren van een omgekeerd dak is eigenlijk een vorm van na-isolatie en heel geschikt voor ‘oude’ woningen waar het plat dak niet goed van is geïsoleerd. Houd er wel rekening mee dat u met een omgekeerd dak meer kans heeft op koudebruggen en temperatuurschommelingen dan met een warm dak. Met een koud dak behaalt u dus minder rendement uit uw platdakisolatie.

Bij een omgekeerd dak fungeert de dakbedekking, zoals bitumen, als waterdichte afdeklaag. Daarbovenop bevestigt u het isolatiemateriaal, zoals XPS. XPS is bijzonder vochtbestendig en daarom het enige materiaal dat geschikt is voor deze klus. Op de XPS brengt u tot slot een laag ballast aan, zoals grind, tegels of een houten afwerking.

Materialen isolatie vanaf de buitenkant

U kunt verschillende materialen gebruiken voor het isoleren van een plat dak vanaf de buitenkant. PIR-isolatie is een populaire keuze, want dit materiaal is relatief dun en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. U kunt ook kiezen voor EPS-isolatie. Deze platen zijn dikker dan PIR, maar ook goedkoper. Bij het realiseren van een koud dak dient u in elk geval een laag XPS aan te brengen. Heeft u nog vragen over welk materiaal u het beste kunt gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op!

Advies of meer informatie over dak- muur of vloerisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak, muur of vloer? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal.

Jan de Isolatieman

betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal

Populaire Producten

 1. Sopratherm Alu - Tand en Groef 140 mm RD 6,36 (=0,72m2)
  Sopratherm Alu - Tand en Groef 140 mm RD 6,36 (=0,72m2)
  • RD-waarde 6,36
  • Materiaaldikte: 140 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  € 29,94
  p/m2
 2. Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 2,25
  • Materiaaldikte: 50 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  • Tand en Groef
  € 14,90
  p/m2
 3. Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  • Rd-waarde: 1.40
  • Dikte : 50mm
  • Stuks : 10 platen per pak
  V.a.
  € 5,23
  p/m2
 4. Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  • Rd-waarde: 5,00
  • Materiaaldikte: 160 mm
  • Afmeting: 1350x600 mm
  V.a.
  € 14,00
  p/m2

Onze Merken