Wat is XPS-isolatie?

Jan met boek in zijn hand
XPS_Isolatie 1200x600mm

In de bouwsector is het van cruciaal belang om het juiste materiaal te selecteren. Isolatie speelt een steeds grotere rol. Hoe beter de isolatie, hoe beter het warmtebehoud en hoe minder indring van kou. Een isolatiemateriaal dat vaak toegepast wordt is XPS-isolatie. XPS biedt een tal van toepassingsmogelijkheden. In dit artikel zullen we uitgebreid de eigenschappen van XPS-isolatie bespreken veelgestelde vragen beantwoorden.

Jan met duim omhoog

"XPS-isolatieplaten zijn zeer resistent tegen vocht en waterabsorptie."

Wat is XPS-isolatie?


XPS, ook wel geëxtrudeerd Polystyreen, is een drukbestendige isolatieplaat met een unieke gesloten celstructuur. De gesloten cellen zijn compact en zitten stevig op elkaar, waardoor er geen open ruimtes zijn waar bijvoorbeeld vocht in kan doordringen. Dit maakt XPS-isolatieplaten zeer resistent tegen vocht en waterabsorptie.


Waarvoor gebruik je XPS?


XPS is vooral geschikt voor vochtige omgevingen. Denk hierbij aan zwembaden, badkamers en ook kelderwanden. In deze ruimtes blijven andere isolatiematerialen mogelijk niet effectief, terwijl dit bij XPS juist wél het geval is.


XPS-isolatieplaten worden ook vaak toegepast in omgekeerde dakconstructies. De XPS wordt boven op uw bestaande dakbedekking geplaatst en vormt een solide barrière tegen zowel vocht als warmteverlies.


Welke soorten XPS zijn er?


XPS-isolatie komt voor in verschillende soorten, zoals XPS-platen, XPS-Bouwplaten en XPS Kantplanken.


  • XPS-platen zijn de standaard isolatieplaten.
  • XPS-bouwplaten zijn, in tegenstelling tot de normale XPS-platen, voorzien van een microbetonlaag aan beide kanten. Deze lichtgrijze laag is de ideale ondergrond voor afwerkingen als tegel- en stucwerk. De afwerking kan rechtstreeks op de plaat worden aangebracht.
  • XPS-kantplanken zijn geschikt om kou overslag in uw vloerconstructie te voorkomen. U plaatst ze bijvoorbeeld bij de fundering of ter plaatse van de overgang tussen het kozijn en het metselwerk.

Wat zijn de voor- en nadelen van XPS?


Het toepassen van XPS heeft voor- en nadelen. Hieronder nemen we ze door:


Voordelen toepassing XPS:


  1. Drukbestendig: XPS heeft een veel hogere drukbestendigheid dan bijvoorbeeld EPS, waardoor het zwaar belast kan worden.
  2. Hoge vochtbestendigheid: XPS beschikt over een gesloten structuur, waardoor het materiaal beter past in vochtige ruimtes dan andere isolatiematerialen. De gesloten cellen houden lucht vast, waardoor er weinig warmte verloren gaat. Hierdoor isoleert XPS relatief goed.
  3. Gebruiksvriendelijk: het materiaal is erg licht en daardoor gemakkelijk te versnijden en op maat te maken.

Nadelen toepassing XPS:


  1. Brandwerendheid: XPS isolatieplaten zijn niet de beste keuze als het aankomt op brandwerendheid. Daarnaast komt er bij brand ook schadelijke rook vrij.
  2. Mindere isolatiewaarde: De isolatiewaarde van XPS zelf is op zich niet slecht, maar er zijn betere isolatiematerialen die dunner kunnen worden toegepast om hetzelfde resultaat te bereiken.

Veelgestelde vragen over XPS


We beantwoorden de meest prangende vragen:


In welke diktes is XPS verkrijgbaar?


XPS is te verkrijgen is in verschillende diktes. Hoe dikker, hoe beter de isolatiewaarden.


XPS is te verkrijgen bij Jan de Isolatieman in diktes van 20 tot 140 mm. Onder andere de plek waar u XPS wilt toepassen, bepaalt de keuze van dikte. Isolatie van een vloer kent weer heel andere isolatie-eisen dan die van uw kruipruimte of badkamer. Voor advies daarover kunt u bij ons terecht.


In welke druksterktes is XPS verkrijgbaar?


XPS staat bekend om zijn hoge drukvastheid. Drukvastheid van isolatie wordt uitgedrukt in kPa. Dit staat voor de hoeveelheid drukkracht die de isolatieplaat in totaal kan opnemen tot er een bepaald percentage vervorming optreedt. Daarnaast geven we ook nog de draagkracht (KPa / m², kilopascal (druk) / per vierkante meter ) van isolatieplaten aan. Dit is een belangrijke eigenschap van isolatie vooral bij toepassingen als platte daken, waar de isolatie toch een zekere draagkracht dient te hebben.


Alle XPS-platen die standaard worden aangeboden in ons assortiment hebben een druksterkte van minimaal 250 KPa / m². Daarnaast zijn er ook platen met hogere druksterkte, zoals 300 KPa / m². Op aanvraag kunt u ook XPS krijgen met een hogere druksterkte van bijvoorbeeld 500 of 700 KPa/m²


Is XPS geschikt voor mijn badkamer?


XPS is ontzettend drukvast en vochtwerend. Het leent zich daarom perfect voor het isoleren van de badkamer. Zeker in deze ruimtes, is het prettig als het er wat warmer is en blijft.


Voor badkamers zijn er speciale XPS bouwplaten beschikbaar. Deze bouwplaten zijn speciaal gemaakt voor vochtigere ruimtes en voorzien van gemodificeerde bekleding die het eenvoudiger maakt om tegels te verlijmen en/of stucwerk aan te brengen. 


Hoe verwerk ik XPS?


De verwerkingsmethode van XPS-platen is afhankelijk van de toepassing. Als u een kelderwand gaat isoleren, geldt er een andere verwerkingsmethode dan voor het isoleren van uw vloer of uw omgekeerde dakconstructie.


Wil je meer weten over het verwerken van XPS? Lees dan ons blog over het monteren en verwerken van XPS


Is XPS vochtbestendig?


Ja, XPS staat bekend om zijn goede vochtbestendigheid. De gesloten celstructuur van XPS-isolatie zorgt ervoor dat het materiaal geen water opneemt. XPS-isolatie is waterafstotend en doorgaans bestand tegen vochtindringing.


Is XPS recyclebaar?


Ja, XPS is tegenwoordig redelijk goed recyclebaar. Het recyclingproces kan wel iets beperkter zijn dan dat van andere materialen, vanwege de specifieke samenstelling van XPS. Zo wordt er vaak gedowncycled met XPS. Het recyclen van XPS-isolatie omvat meestal het omvormen en versnipperen van het materiaal tot een nieuw product.


Is XPS brandbaar?


XPS kent als nadeel dat het materiaal brandbaarder is dan andere isolatiematerialen. Het valt namelijk onder brandklasse E. Dit betekent dat het materiaal zelf brandbaar is. Gelukkig betekent dit niet dat alles in één keer in vlammen opgaat bij brand. Om extra veiligheid te garanderen, wordt XPS doorgaans voorzien van brandvertragende voorzieningen om de brandwerendheid te verbeteren.


Is XPS geschikt als geluidsisolatie?


Nee, net als andere harde isolatiematerialen, zoals PIR en EPS, is ook XPS niet de beste keuze als het aankomt op geluidsisolatie. Hier wordt vaak een zachtere isolatiemateriaal aanbevolen, zoals glaswol of steenwol.


Wat zijn de voornaamste verschillen tussen XPS en EPS?


XPS en EPS zijn beide veel gebruikte isolatiematerialen, maar ze verschillen qua bepaalde eigenschappen. Zo beschikt XPS over verhoogde drukvastheid ten opzichte van EPS en is XPS veel beter bestand tegen vocht.


De verschillen lichten we verder toe in het artikel: wat is het verschil tussen PIR, XPS en EPS?


Wat zijn de voornaamste verschillen tussen XPS en PIR?


XPS en PIR zijn beide veel gebruikte isolatiematerialen, maar ze verschillen qua bepaalde eigenschappen. De drukbestendigheid van XPS is hoger, maar de thermische eigenschappen van PIR zijn weer beter dan die van XPS.


De verschillen lichten we verder toe in het artikel: wat is het verschil tussen PIR, XPS en EPS?

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.