Wat is XPS-isolatie?

Jan met boek in zijn hand
XPS_Isolatie 1200x600mm

In de bouwsector is het van cruciaal belang om het juiste materiaal te selecteren dat naadloos aansluit bij de specifieke behoeften voor uw bouwproject. Isolatie speelt een steeds grotere rol in de samenstelling van een bouwproject, het verzorgt het warmtebehoud in gebouwen en gaat de indringing van kou tegen. Een isolatiemateriaal dat veel toegepast wordt is XPS-isolatie, dit isolatiemateriaal biedt tal van toepassingsmogelijkheden die kunnen bijdragen aan het succes van uw bouwproject. In dit artikel zullen we uitgebreid de eigenschappen van XPS-isolatie onderzoeken, de beschikbare soorten XPS bespreken en veelgestelde vragen beantwoorden om u te begeleiden bij het maken van een weloverwogen keuze voor uw isolatie behoeften.

Jan met duim omhoog

"XPS-isolatieplaten zijn zeer resistent tegen vocht en waterabsorptie."

Wat is XPS-isolatie?


XPS, ook wel geëxtrudeerd Polystyreen, is een drukbestendige isolatieplaat met een unieke gesloten celstructuur. Deze gesloten cellen zijn compact en zitten stevig op elkaar, waardoor er geen open ruimtes zijn waar bijvoorbeeld vocht in kan doordringen. Dit maakt XPS-isolatieplaten zeer resistent tegen vocht en waterabsorptie. XPS-isolatie staat hier dan ook vooral om bekend binnen de bouw. 


Waarvoor gebruik je XPS?


XPS is dus vooral geschikt voor vochtige omgevingen, denk hierbij aan de isolatie van uw zwembaden, de badkamer maar ook kelderwanden. In deze ruimtes is het voor andere isolatiematerialen niet mogelijk effectief te blijven isoleren, bij XPS is dit juist wél het geval. Ze blijven effectief isoleren, zelfs als ze in contact komen met vochtige omstandigheden. Daarnaast worden XPS-isolatieplaten ook vaak toegepast in omgekeerde dakconstructies. Hier wordt de isolatie boven op uw bestaande dakbedekking geplaatst en vormt het een solide barrière tegen zowel vocht als warmteverlies.


Welke soorten XPS zijn er?


XPS-isolatie komt voor in XPS-platen, XPS-Bouwplaten en XPS Kantplanken. De XPS-platen gelden hierin als normale isolatieplaten. De XPS-Bouwplaten zijn, in tegenstelling tot de normale XPS-platen, voorzien van een microbetonlaag aan beide kanten. Deze lichtgrijze laag is de ideale ondergrond voor een afwerking als tegel- en stucwerk. Hierdoor kan dit dus rechtstreeks op de plaat worden aangebracht en maakt het deze plaat ideaal voor badkamers en andere vochtige ruimtes. Daarnaast zijn er ook nog XPS-kantplanken beschikbaar, deze kantplanken zijn geschikt om kou overslag in uw vloerconstructie te voorkomen, u plaatst ze bijvoorbeeld bij de fundering of ter plaatse van de overgang tussen het kozijn en het metselwerk.


Wat zijn de voor- en nadelen van XPS?


Het toepassen van XPS kent zijn voor- en nadelen, onderstaand nemen we kort de voor- en nadelen door:


Voordelen toepassing XPS:


  1. Drukbestendige isolatie: XPS heeft een veel hogere drukbestendigheid dan bijvoorbeeld EPS, waardoor het prima zwaar belast kan worden.
  2. Hoge vochtbestendigheid: XPS beschikt over een gesloten structuur waardoor het materiaal beter past in vochtige ruimtes dan andere isolatiematerialen. Dezelfde gesloten cellen houden lucht vast waardoor er weinig warmte verloren gaat. Hierdoor isoleert XPS relatief goed.
  3. Gebruiksvriendelijk: Voor XPS geldt, het materiaal is erg licht en daardoor gemakkelijk te versnijden en op maat te maken.

Nadelen toepassing XPS:


  1. Brandwerendheid: XPS isolatieplaten zijn niet de beste keuze als het aankomt op brandwerendheid van het materiaal. Daarnaast komt er bij brand ook een schadelijke rook vrij.
  2. Mindere isolatiewaarde: De isolatiewaarde van XPS zelf is niet slecht, maar er zijn betere materialen te verkrijgen. Daarnaast kunnen de andere materialen dan ook minder dik worden toegepast voor dezelfde isolatiewaarde.

Veelgestelde vragen over XPS


We beantwoorden de meest prangende vragen. Of u nu wilt weten of XPS brandbaar is of hoe u XPS verwerkt in uw bouwproject. Hier vindt u de antwoorden die u nodig heeft om weloverwogen beslissingen te nemen voor uw bouwproject. 


In welke diktes is XPS verkrijgbaar?


Net als voor andere isolatiematerialen geldt ook voor XPS dat het materiaal te verkrijgen is in verschillende diktes, hiervoor geldt over het algemeen ook: hoe dikker, hoe beter de isolatiewaarden van XPS zijn. XPS is te verkrijgen bij Jan de Isolatieman in diktes van 20 tot 140 mm. De plek waar u XPS wilt toepassen bepaalt de keuze voor uw dikte van XPS, de isolatie van een vloer kent weer heel andere isolatie-eisen dan die van uw kruipruimte of badkamer bijvoorbeeld. Voor advies in uw keuze kunt u altijd bij ons terecht.


In welke druksterktes is XPS verkrijgbaar?


XPS staat bekend om zijn hoge drukvastheid. XPS is dan ook beschikbaar in verschillende vormen van drukvastheid. De drukvastheid van isolatie wordt uitgedrukt in KPA. Dit staat voor de hoeveelheid drukkracht die de isolatieplaat in totaal kan opnemen tot er een bepaald percentage vervorming optreedt. Daarnaast geven we ook nog de draagkracht (KPa / m², kilopascal (druk) / per vierkante meter ) van isolatieplaten aan, dit is een belangrijke eigenschap van isolatie vooral bij toepassingen zoals platte daken bijvoorbeeld waar de isolatie toch een zekere draagkracht dient te hebben. Alle XPS-platen die standaard worden aangeboden in ons assortiment hebben een druksterkte van minimaal 250 KPa / m². Daarnaast zijn er ook platen met hogere druksterkte beschikbaar, zoals die van 300 KPa / m². 300 KPa is de standaard druksterkte van XPS. Op aanvraag kunt u ook XPS krijgen met een hogere druksterkte van bijvoorbeeld 500 of 700 KPa/m²


Is XPS geschikt voor mijn badkamer?


XPS is ontzettend drukvast en vochtwerend, het leent zich perfect voor het isoleren van de badkamer. Zeker in deze ruimtes, is het toch prettiger als het er warmer is en er dus meer comfort is. Voor badkamers zijn er speciale XPS bouwplaten beschikbaar. Deze bouwplaten zijn speciaal gemaakt voor vochtigere ruimtes en voorzien van gemodificeerde bekleding die het eenvoudiger maakt om tegels te verlijmen en/of stucwerk aan te brengen. 


Hoe verwerk ik XPS?


De verwerkingsmethode van XPS-platen is afhankelijk van de toepassing. Als u een kelderwand wilt gaan isoleren, geldt een andere verwerkingsmethode dan het isoleren van uw vloer, of uw omgekeerde dakconstructie. Meer weten over het verwerken van XPS? 


Is XPS vochtbestendig?


Ja, XPS staat ook bekend om zijn goede vochtbestendigheid. De gesloten celstructuur van XPS-isolatie zorgt ervoor dat het materiaal geen water opneemt. XPS-isolatie is waterafstotend en is doorgaans bestand tegen vochtindringing.


Is XPS recyclebaar?


Ja, XPS is tegenwoordig aardig recyclebaar. Het recyclingproces kan wel iets beperkter zijn dan bij sommige andere materialen vanwege de specifieke samenstelling van XPS. Zo wordt er vaak gedowncycled met XPS. Het recyclen van XPS-isolatie omvat meestal het omvormen en versnipperen van het materiaal tot een nieuw product.


Is XPS brandbaar?


XPS kent het nadeel dat het materiaal brandbaarder is dan andere isolatiematerialen. Het valt namelijk ook onder brandklasse E, dit betekent dat het materiaal zelf brandbaar is. Dit betekent natuurlijk niet dat alles in één keer in vlammen opgaat bij brand. Om extra veiligheid te garanderen, wordt XPS doorgaans voorzien van brandvertragende voorzieningen om de brandwerendheid te verbeteren.


Is XPS geschikt als geluidsisolatie?


Nee, net als andere harde isolatiematerialen zoals PIR en EPS is ook XPS niet de beste optie als het aankomt op geluidsisolatie. Hier wordt vaak een zachtere isolatiemateriaal aanbevolen, zoals glaswol of steenwol.


Wat zijn de voornaamste verschillen tussen XPS en EPS?


XPS en EPS zijn beide veel gebruikte isolatiematerialen, maar ze verschillen in bepaalde eigenschappen. Zo beschikt XPS over verhoogde drukvastheid ten opzichte van EPS en is XPS veel beter bestand tegen vocht. De verschillen tussen beide materialen lichtten we verder uit in het artikel: wat is het verschil tussen pir xps en eps?


Wat zijn de voornaamste verschillen tussen XPS en PIR?


XPS en PIR zijn beide veel gebruikte isolatiematerialen, maar ze verschillen in bepaalde eigenschappen. De drukbestendigheid van XPS is natuurlijk hoger, maar de thermische eigenschappen van PIR zijn weer beter dan die van XPS. De verschillen tussen beide materialen lichtten we verder uit in het artikel: wat is het verschil tussen pir xps en eps?

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."