Wat is de lambda-waarde (van isolatiemateriaal)?

Jan met boek in zijn hand
Glaswolrol met lambda-waarde en Rd-waarde op zolder

Als u van plan bent om uw huis te isoleren of te verbouwen en u gaat op zoek naar informatie, dan komt u allerlei termen tegen. Een term die u misschien al bent tegengekomen, is ‘lambda-waarde’. Wij leggen uit wat lambda-waarde is.

Jan met duim omhoog

"In het geval van isolatiemateriaal geldt dat een lagere lambda-waarde meestal beter is. Hoe lager de lambda-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. "

Wat is de lambda-waarde (van isolatiemateriaal)?


De lambda-waarde zegt iets over hoe goed een materiaal warmte geleidt. Het geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat per meter. Lambda-waarde wordt uitgedrukt in W/mk, wat staat voor Watt per meter Kelvin. 


Lambda-waarde is een van de eigenschappen van isolatiemateriaal.


Moet de lambda-waarde van isolatiemateriaal hoog of laag zijn?


In het geval van isolatiemateriaal geldt dat een lagere lambda-waarde meestal beter is. Hoe lager de lambda-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. 


Is het isolatiemateriaal met de laagste lambda-waarde altijd de beste keuze?


Nee, niet altijd. Er zijn namelijk meer factoren die bepalen wat voor u de beste keuze is. Denk bijvoorbeeld aan prijs en ruimte.


Voorbeeld: is ruimte bij u geen knelfactor? Dan kunt u door met meerdere lagen isolatiemateriaal met een hogere lambda-waarde te isoleren, toch een betere isolatiewaarde behalen tegen een lagere prijs. Hebt u weinig ruimte? Dan loont het meestal wel om te kiezen voor een materiaal met een lage lambda-waarde. Dat principe noemen we dun isoleren.


Lambda-waarde per isolatiemateriaal


De lambda-waardes van verschillende isolatiematerialen hebben we weergegeven in onderstaande tabel.
Materiaal Lambda-waarde (W/mk)
PIR 0,022 - 0,023
Glaswol 0,032 - 0,040
Steenwol 0,035 - 0,040
EPS 0,032 - 0,036
XPS 0,034 - 0,036

Wat is het verschil tussen Rd-waarde, Rc-waarde en lambda-waarde?


Naast lambda-waarde zijn er nog een aantal andere waardes die iets zeggen over de isolerende werking van een isolatiemateriaal.


  • Rd-waarde: De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in een Rd-waarde. In tegenstelling tot bij de lambda-waarde staat een hoge Rd-waarde voor betere isolerende eigenschappen.
  • Rc-waarde: De Rc-waarde geeft de isolerende werking van een gehele constructie aan.

Mocht u meer willen weten over deze verschillende eigenschappen van isolatiemateriaal, dan kunt u ons artikel over de verschillende isolatiewaardes lezen.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.