Jan kijk naar rechts

Gipsplaten met afgeschuinde kanten

Gipsplaten worden veel gebruikt voor het afwerken van een woning, bijvoorbeeld wanneer er een scheidingswand is geplaatst. Bij Jan de Isolatieman vindt u een uitgebreid assortiment AK gipsplaten, wat betekent dat platen een afgeschuinde kant hebben. Accessoires nodig voor het plaatsen van AK gipsplaten? Ook daarvoor kunt u bij ons terecht!

Filter

Gipsplaat AK

Gipsplaten zijn onmisbaar voor de afwerking van uw woning, want daarmee werkt u netjes het isolatiemateriaal in bijvoorbeeld een wand of plafond weg. Bovendien zijn gipsplaten onbrandbaar én geluidsisolerend, wat bijdraagt aan de veiligheid en het comfort van uw woning. Bij Jan de Isolatieman vindt u verschillende gipsplaten met een afgeschuinde kant, zogenaamde AK platen. Hieronder leest u alles over de toepassing en verwerking van AK gipsplaten!

 

Twee of vier afgeschuinde kanten

AK gipsplaten hebben twee of vier afgeschuinde kanten. Bij Jan de Isolatieman vindt u voornamelijk gipsplaten met twee afgeschuinde kanten, maar er zijn ook platen met vier afgeschuinde kanten op de markt (gipsplaat 4ak). Wanneer u twee platen met de afgeschuinde kant naast elkaar plaatst, ontstaat er een naad. Deze verstevigt u eerst met gaasband en werkt u daarna volledig af met bijvoorbeeld voeg of Fill & Finish. Op die manier ontstaat er een vlakke ondergrond waar u direct overheen kunt verven.

 

AK gipsplaten toepassen

AK gipsplaten zijn met name geschikt voor constructies waar geen stucwerk overheen komt. Wanneer u de naden opvult met voeg, kunt u namelijk direct over de gipsplaten heen verven. AK gipsplaten worden daarom vaak gebruikt voor scheidingswanden en plafonds. Als u wel over de platen heen wilt stucen, dient u eerst een primer of voorstrijk aan te brengen. Om dat extra werk te voorkomen, kunt u beter stucplaten kiezen. Daar kan namelijk rechtsreeks stucwerk op aangebracht worden.

 

AK gipsplaat snijden

AK gipsplaten zijn relatief licht van gewicht en daarom erg fijn om mee te werken. U kunt de platen bovendien eenvoudig op maat snijden, bijvoorbeeld met een stanly- of isolatiemes. U snijdt de gipsplaat lichtjes in en draait deze om. Wanneer u een klein beetje druk op de plaat zet, klapt deze dubbel en kunt u op de achterkant in de vouw snijden. Met achterkant bedoelen we de kant van de plaat die bedekt is met karton.

 

AK platen verwerken

Als alle gipsplaten op maat zijn gesneden, legt u ze met de afgeschuinde (en dus de lange) kant tegen elkaar aan. Vervolgens maakt u de gipsplaten aan elkaar vast met gipsplaatschroeven, waarbij u ongeveer 15 tot 20 schroeven per vierkante meter gebruikt. Daarna gebruikt u gaasband om de naden extra te verstevigen en zo scheuren en kieren te voorkomen. Tot slot gebruikt u voeg of Fill & Finish om de naden op te vullen en een strakke ondergrond te creëren!

 

Gipsplaten en isolatie

AK gipsplaten bevestigt u op het isolatiemateriaal, wat betekent dat het isoleren en de afwerking twee aparte factoren zijn. Wanneer u deze twee handelingen wilt samenvoegen, kunt u PIR + gips gebruiken. Bij PIR + gips is een PIR spouwplaat verlijmd met een gipsplaat, waardoor de constructie direct goed geïsoleerd én afgewerkt is. PIR-isolatie heeft zeer sterke thermische eigenschappen, dus u behaalt met weinig materiaal al snel een hoge isolatiewaarde.

Terug naar boven
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."